Deveta egipčanska dinastija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Deveta egipčanska dinastija se skupaj s Sedmo, Osmo, Deseto in Enajsto dinastijo pogosto združuje v tako imenovano Prvo vmesno obdobje Egipta.[1] Dinastije, ki je domnevno nasledila Osmo dinastijo, je izjemno nejasna. Prevzem oblasti herakleopolskih vladarjev je bil nasilen in se odraža v Manetovem opisu ustanovitelja dinastije Ahtoesa, ki je bil »bolj nasilen kot njegovi predhodniki« in je »počel strašne stvari po celem Egiptu«.

Vladarji[uredi | uredi kodo]

Deveta dinastija je bila ustanovljena v Heracleopolisu Magna, od koder je vladala tudi Deseta dinastija. Egipt v tistem času ni bil združen, zato se vladavine Devete dinastije in drugih lokalnih dinastij pogosto prepletajo in prekrivajo. Na Torinskem seznamu kraljev je v Deveti dinastiji omenjenih osemnajst vladarjev, vendar so nekatera imena poškodovana, neprepoznavna ali izgubljena.[2]

V naslednji preglednici je seznam mogočih vladarjev Devete dinastije, ki temelji na Torinskem seznamu, sicer pa so mnenja egiptologov o zaporedju vladarjev v tej in naslednji dinastiji deljena. Z arheološkimi najdbami sta nedvoumno dokazana samo Meriibre Heti in Nebkaure Heti.

Deveta dinastija (po Williamu C. Hayesu) (okoli 2160 - 2130 pr. n. št.)[3]
Ime Komentar
Meriibre Heti Manetov Achthoes, nomarh, ki se je razglasil za faraona.
[izgubljeno ime] -
Neferkare VII. Lahko bi bil Kaneferre, omenjen v grobnici nomarha Anktifija.
Nebkaure Heti II Omenjen tudi v povesti Zgovorni kmet.
Setut -
[izgubljeno ime] -
Mer[...] -
Šed[...] -
H[...] -
[tri izgubljena imena] -
User(?)[...] -

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Shaw, Ian, ur. (2000). The Oxford History of Ancient Egypt. Oxford : Oxford University Press. str. 480. COBISS 45692673. ISBN 0-19-815034-2.
  2. Sir Alan Gardiner: Egypt of the Pharaohs, Oxford University Press, 1961, str. 112-113.
  3. William C. Hayes: The Cambridge Ancient History, vol 1, part 2, 1971 (2008), Cambridge University Press, Isbn 0-521-077915, str. 996.