Meriibre Heti

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Meriibre Heti, znan tudi po Horovem imenu Meribtavi, je bil faraon Devete ali Desete egipčanske dinastije, ki je vladala v Prvem vmesnem obdobju.

Vladanje[uredi | uredi kodo]

Risba na slonokoščeni palčki s titularijem Meriibre Hetija

Nekateri znanstveniki[1][2][3][4] so prepričani, da je bil Meriibre Heti ustanovitelj Devete dinastije. Bil je herakleopolski nomarh, ki je zbral dovolj moči, da se je razglasil za naslednika Šeste dinastije. Zgleda, da je z železno roko vladal okoliškim nomarhom. Pri zgodovinarju Manetonu je verjetno ravno zato postal neslavni vladar Ahtoes,[3] ki je nazadnje zblaznel in so ga vrgli za hrano krokodilom.

Drugi egiptologi, kot je Jürgen von Beckerath,[5] so prepričani, da je Meriibre Heti vladal proti koncu naslednje (Desete) dinastije, malo pred faraonom Merikarejem.

Zaradi neenotnih mnenj egiptologov je težko zanesljivo določiti datum njegovega vladanja. Če je bil resnično ustanovitelj Devete dinastije, bi se njegovo vladanje lahko začelo okoli leta 2160 pr. n. št.[6] Če je pravilna druga trditev, bi se njegova vladavina začela približno stoletje kasneje.

Dokazi[uredi | uredi kodo]

Ker ime Meriibre Hetija na Torinskem seznamu kraljev ni omenjeno, morda zato, ker ja papirus na tem mestu zelo poškodovan, je znan samo z nekaj predmetov: nekakšne bakrene košarice iz grobnice pri Abidosu, najdene skupaj s pisarjevo paleto z imenom faraona Merikareja, ki je zdaj razstavljena v pariškem Louvreju, ebenovinaste skrinjice iz Meirja, ki je zdaj v Kairskem muzeju (JE 42835), fragmenta slonokoščene skrinjice iz Lishta in nekaj drugih manjših najdb.[2][3] Zaradi teh najdb je Meriibrejev kraljevski naziv med najpopolnejšimi od znanih vladarjev iz tega obdobja.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Flinders Petrie (1897): A History of Egypt from the Earliest Times to the XVIth Dynasty, str. 114–115.
  2. 2,0 2,1 Alan Gardiner: Egypt of the Pharaohs. An introduction, Oxford University Press, 1961, str. 112.
  3. 3,0 3,1 3,2 William C. Hayes: The Cambridge Ancient History, vol 1, part 2, 1971 (2008), Cambridge University Press, ISBN 0-521-07791-5, str. 464.
  4. Nicolas Grimal: A History of Ancient Egypt, Oxford, Blackwell Books, 1992, str. 140.
  5. Jürgen von Beckerath: Handbuch der Ägyptischen Königsnamen, 2nd edition, Mainz, 1999, str. 74.
  6. William C. Hayes, str. 996.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Meriibre Heti
Vladarski nazivi
Predhodnik: 
Neferirkare
Faraon Egipta
okoli 2160 pr. n. št.
Naslednik: 
Neferkare VII.