Denis Diderot

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Denis Diderot
Zahodna filozofija
Filozofija 18. stoletja
Louis-Michel van Loo 001.jpg
Denis Diderot,
portret van Looja, 1767
Ime Denis Diderot
Datum rojstva (1713-10-05)5. oktober 1713
Kraj rojstva Langres, Francija
Datum smrti 31. julij 1784 (1784-07-31) (70 let)
Kraj smrti Pariz
Šola/tradicija francosko razsvetljenstvo, materializem, ateizem, evolucionizem, naravno pravo
Glavna zanimanja znanost, literarna teorija, umetnostna kritika, filozofija prava
Pomembne ideje leksikalni pregled vsega človekovega znanja, umetnosti in rokodelstva

Denis Diderot, francoski pisatelj in filozof, * 5. oktober 1713, Langres, Šampanja-Ardeni, Francija, † 31. julij 1784, Pariz.

Diderot je bil glavni urednik Enciklopedije (L'Encyclopédie).

Kakor Descartes in Voltaire je bil deležen jezuitske izobrazbe, študija pa ni nikoli dokončal. Finančno negotovost si je reševal s prevodi iz angleščine v francoščino.

Začetki urednikovanja Enciklopedije so bili precej obrobni, najprej je šlo zgolj za prevod Chambersovega dela Cyclopaedia, izdanega leta 1728 iz francoščine v angleščino. Projekt je kmalu prerasel svoje prvotne skromne okvirje in Diderot je prevzel urednikovanje, kar je bilo za nadaljnje njegovo glavno opravilo in vir dohodkov. Pri ustvarjanju Enciklopedije znanosti, umetnosti in rokodelstva, ki je izšla v petintridesetih zvezkih, je sodelovalo več kot petdeset avtorjev, med drugimi še Voltaire, d'Alembert, Condillac, d'Holbach, Montesquieu in Rousseau.

Poleg urednikovanja, po katerem je bil najbolj znan za časa svojega življenja, je bil vsestranski pisec. Njegova dela so Filozofske misli (Pensées philosophiques, 1746), Pismo o slepcih (1749), Eseji o Senekovem življenju (1778), kritiko samostanskega življenja v noveli Redovnica (La religieuse, 1780), družbeno satiro Rameaujev nečak (Le neveu de Rameau, izšlo posmrtno 1821) in filozofski dialog D'Alembertove sanje (Le ręve d'Alembert, 1830), v katerem je pogumno zastavil svojo materialistično in ateistično misel.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]