Cockta

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Logotip Cockte

Cockta je gazirana brezalkoholna osvežilna pijača in blagovna znamka hrvaškega mednarodnega podjetja Atlantic Grupa.

Poimenovanje[uredi | uredi kodo]

Ime izhaja iz angleške besede cocktail in si ga je leta 1953 izmislil oče te pijače, Emerik Zelinka, sprva je bil za pijačo predviden naziv jugokola kot jugoslovansko različico Coca-cole, za razliko od katere ne vsebuje kofeina in ortofosforne kisline. Ime ponazarja mešanico naravnih sestavin, ki jih je uporabil pri izdelavi te pijače. Osnovne sestavine Cockte so voda, karameliziran sladkor, plodovi šipka, vitamin C in različna zelišča.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Cockto so javnosti prvič predstavili 8. marca 1953 na prvenstvu v smučarskih skokih v Planici, njen namen pa je bil vpeljati zahodni življenjski slog, katerega razpoznavni znak je bila takrat Coca Cola. Za razliko od nje Cockta ne vsebuje kofeina in ortofosforne kisline, kljub temu pa ohranja izgled in strukturo te pijače. Pijača se je v tedanji Jugoslaviji hitro razširila in so jo že v prvem letu napolnili več kot milijon litrov.

Prvih štirinajst let je Cockta dosegala 25-odstotno letno rast prodaje. Leta 1967 so v Slovinu, ki je proizvajal pijačo, letno proizvedli kar 80 milijonov stekleničk Cockte. Pijača je kot eden prvih jugoslovanskih proizvodov postala izvozni izdelek in so jo dve leti prodajali tudi na Nizozemskem. Konec 1960. se je z odpiranjem jugoslovanskega trga in prihodom tujih blagovnih znamk prodaja Cockte zmanjšala. To je prisililo proizvajalca, da je 1975. začel Cockto polniti tudi v litrske steklenice in začel izdelek močneje oglaševati. Oglaševalska kampanja in zanimivo geslo »Cockta – pijača naše in vaše mladosti« je povzročila nov porast prodaje, tako da je konec sedemdesetih let dosegla prodajni višek, 37 milijonov litrov prodane pijače letno.

Med 1983 in 1994 je prodaja Cockte močno upadla, k čemur so pripomogli zunanji vplivi in razpad Jugoslavije ter s tem krčenje trga. Gospodarska kriza razpadle Jugoslavije je vodila tudi v propad podjetja Slovin. Proizvodnjo Cockte je 1996. nadaljevalo podjetje Slovenijavino, ki je spet začelo močno oglaševalsko kampanjo z nostalgičnimi zvoki. Prodaja Cockte je začela spet naraščati.

Cockta v 0,25-litrski steklenički

Leta 2000 je blagovno znamo Cockta odkupilo ljubljansko podjetje Kolinska, ki je prenovilo celostno podobo Cockte in spet začelo močno oglaševalsko kampanjo, ki je prav tako temljila na nostalgičnih zvokih. Novo geslo je postalo »Prve ne pozabiš nikoli«. Leta 2001 je prodaja spet začela rahlo naraščati, Cockta pa se je znova uveljavila na slovenskem trgu in začela spet prodirati tudi na trge predhodne Jugoslavije. V oglaševalsko kampanjo so v Kolinski pritegnili tudi nekatere znane slovenske športnike kot sta bila takrat izjemno priljubljena Srečko Katanec in Zlatko Zahovič.

Leta 2004 so začeli Cockto polniti tudi v 0,33-litrske plastenke, 2005. pa so začeli proizvajati tudi umetno slajeno Cockto Light, kasneje pa so v prodajo postavili še Cockto Chinotto z okusom rdeče pomaranče in kinota.

Viri in zunanje povezave[uredi | uredi kodo]