Pojdi na vsebino

Berengar I.

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Berengar Furlanski
Cesar Rimljanov
Berengarjev cesarski pečat
Cesar Svetega rimskega cesarstva v Kraljevini Italiji
Vladanje915–924
Kronanjedecember 915, Rim
PredhodnikLudvik Slepi
NaslednikOton I. Veliki
Rojstvookoli 845
Čedad, Srednje Frankovska
Smrt7. april 924
Verona, Kraljevina Italija
ZakonecBertila Spoletska
Ana Provansalska
PotomciBerta, opatinja samostana sv. Julije v Brescii
Gizela, grofica Ivrejska
RodbinaUnročingi
OčeEberhard Furlanski
MatiGizela, hčerka Ludvika Pobožnega

Berengar I. (latinsko Berengarius, Perngarius, italijansko Berengario) je bil od leta 887 kralj Italije, * okoli 845, † 7. april 924.[1]

Od leta 915 do svoje smrti je bil tudi cesar Svetega rimskega cesarstva. Znan je kot Berengar Furlanski, ker je od leta 874 do najmanj 890 vladal v Furlanski marki. Po letu 896 je izgubil oblast v regiji.[2]

Berengar je postal eden najvplivnejših laikov v cesarstvu Karla Debelega in bil po njegovi odstavitvi novembra 887 izvoljen na njegovo mesto v Italiji. V njegovi dolgi 36-letni vladavini je na italijanski prestol poskušalo priti nič manj kot sedem drugih kandidatov. Njegovo vladavino se običajno označuje kot težavno zaradi številnih tekmecev za prestol in vdora madžarskih roparskih plemen v zahodno Evropo. Njegovi smrti je sledilo cesarsko medvladje, ki je trajalo 38 let, dokler ni bil za cesarja okronan Oton I. leta 962.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Berengar postane kralj Italije[uredi | uredi kodo]

Po nepričakovani in prezgodnji smrti starejšega brata je Berengar leta 874 postal mejni grof Furlanije in s tem pomembna osebnost, ker je Furlanija mejila s Slovani in Madžari in so oboji ogrožali Italijo. Italijansko plemstvo je uspel prepričati, da je pomemben dejavnik miru, in bil leta 888 izbran za italijanskega kralja.

Gvido in Lambert Spoletski[uredi | uredi kodo]

Berengarjev nasprotnik je bil Gvido Spoletski, katerega je papež Štefan V. okronal za cesarja Svetega rimskega cesarstva. Gvidov sin Lambert Spoletski je postal kralj Italije. Kronanje je bilo dokaj neobičajno, ker je bil Gvido znan kot papežev nasprotnik. Gvido je iz svojih oporišč v Pavii in Rimu uspel vzpostaviti red v Italiji.

Arnulf Koroški in Berengar proti Spoletoma[uredi | uredi kodo]

Papež Formoz, naslednik Štefana V., je leta 893 pozval Arnulfa Koroškega, da vrže Gvida z italijanskega prestola. V Italijo je bil poslan Arnulfov nezakonski sin Cventibold. On in Beranger Furlanski sta uspela Gvida vkleščiti v Pavii, vendar tega nista izkoristila do konca.

Leta 894 sta ga ponovno napadla in pri Bergamu premagala, s čimer sta prevzela oblast v Pavii in Milanu. Gvido je leta 894 umrl. Arnulf Koroški je leta 896 postal cesar, vendar ga Lambert Spoletski ni priznal in zato doživljal Berengarjeve in Arnulfove napade. Lambert Spoletski je umrl leta 898. Arnulf po njegovi smrti vi več živel v Italiji, tako da je dejanski vladar Italije postal Berengar.

Ludvik Slepi in Berengar[uredi | uredi kodo]

V napadu Madžarov leta 889 je Berengar Furlanski doživel težak poraz v bitki pri Brenti. Po porazu so se začeli italijanski velikaši spraševati, ali je Berengar prava oseba za obrambo Italije. Pozvali so Ludvika III. Slepega, da postane kralj Italije. Ludvik je leta 900 premagal Berengarja in bil naslednje leto kronan za kralja Italije in cesarja Svetega rimskega cesarstva.

Berengar je leta 902 premagal Ludvika Slepega, ki je po porazu obljubil, da se ne bo več vrnil v Italijo. Obljubo je leta 905 prelomil in bil bitki z Berengarjem pri Veroni poražen. Berengar ga je ujel in ukazal oslepiti. Ludvik se je vrnil v Burgundijo, kjer je vladal še dvajset let.

Kronanje za cesarja[uredi | uredi kodo]

Cesarstvo Berengarja I. leta 915 (rožnato)

Berengar je postal kralj Italije. Papež Ivan X. ga je šele potem, ko je z dogovori z lokalnimi italijanskimi mogotci utrdil svojo oblast, januarja 915 kronal za cesarja Svetega rimskega cesarstva. V Italiji so upali, da mu bo uspelo odvrniti napade Saracenov na južno Italijo, vendar je Berengarja zanimala predvsem obramba njegove Furlanje, ki so jo ogrožali predvsem Madžari.

Odstavitev[uredi | uredi kodo]

Nezadovoljno plemstvo je leta 922 pozvalo Rudolfa II. Burgundskega, da postane kralj Italije. Berengar je bil prisiljen umakniti se v Verono. Začeli so se plenilski pohodi Madžarov, ki so leta 924 izropali tudi Pavio. Berengarja so še isto leto ubili izdajalci iz njegovih vrst.

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. Rosenwein, str. 270.
 2. AF(M), 887 (str. 102, n3). AF(B), 896 (str. 134–135 in op. 19 in 21).

Viri[uredi | uredi kodo]

 • Arnaldi, Girolamo. "Berengario I, duca-marchese del Friuli, re d'Italia, imperatore" Dizionario Biografico degli Italiani 9. Rome: Istituto dell'Enciclopedia Italiana, 1967.
 • "Berengar." (2007). Encyclopædia Britannica. Pridobljeno 14. maja 2007.
 • Daris, Joseph. Histoire du Diocèse et de la Principalité de Liège: depuis leur origine jusqu'au XIIIe siècle, Volume 1. Éditions Culture et Civilisation, 1980.
 • Llewellyn, Peter. Rome in the Dark Ages. London: Faber and Faber, 1970. ISBN 0-571-08972-0.
 • MacLean, Simon. Kingship and Politics in the Late Ninth Century: Charles the Fat and the end of the Carolingian Empire. Cambridge University Press: 2003.
 • Previté-Orton, C.W. "Italy and Provence, 900–950." The English Historical Review, Vol. 32, No. 127. (Jul., 1917), str. 335–347.
 • Reuter, Timothy (prev.) The Annals of Fulda. (Manchester Medieval series, Ninth-Century Histories, Volume II.) Manchester: Manchester University Press, 1992.
 • Reuter, Timothy. Germany in the Early Middle Ages 800–1056. New York: Longman, 1991.
 • Rosenwein, Barbara H. "The Family Politics of Berengar I, King of Italy (888–924)." Speculum, Vol. 71, No. 2. (april 1996): 247–289.
 • Tabacco, Giovanni. The Struggle for Power in Medieval Italy: Structures and Political Rule. (Cambridge Medieval Textbooks.) Cambridge: Cambridge University Press, 1989.
 • Wickham, Chris. Early Medieval Italy: Central Power and Local Society 400–1000. MacMillan Press: 1981.
Berengar Furlanski
Unrohingi
Umrl: 7. april 924
Vladarski nazivi
Predhodnik: 
Unroh III.
Furlanski menji grof
874–888
Naslednik: 
Waltfred
Predhodnik: 
Karel III. Debeli
Kralj Italije
888–889
Naslednik: 
Gvido Spoletski
Predhodnik: 
Ludvik III. Slepi
Kralj Italije
905–924
Naslednik: 
Rudolf II.
Predhodnik: 
Ludvik III. Slepi
Rimski cesar
915–924
Naslednik: 
Oton I. Veliki