Arabski konj

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Arabski konj
Arabian Gelding.jpg

Značilne odlike: dobro izraženi sklepi, glava konkavnega profila, usločen vrat, visoko nošen rep.
Alternativna imena: arabec
Država izvora: Srednji vzhod - Sirija, Jordanija, Saudova Arabija, Jemen, Irak
Pasemski standardi
Arabian Horse Association (AHA) (United States): Stds
The Arabian Horse Society of Australia: Stds
World Arabian Horse Organisation: Stds

Arabski konj ima zahteven karakter, saj ima ponos in eleganco svojih prednikov ter je zelo temperamenten, hkrati pa tudi vzdržljiv in ima, kar je za živali redkost, veselje služiti svojemu lastniku.

Arabec je ena izmed najstarejših pasem, saj so jih redili že pred več kot 4.500 leti.

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

Je pasma konja, kjer lahko rečemo, da ima ščukasto glavo in ima manj kosti kot ostali konji. Najboljše arabske konje naj bi vzrejali beduini na planotah arabskega polotoka. Arabske konje uporabljajo za vzdržljivostno jahanje, za dresuro, za razstave in dirke. Po značaju so inteligentni (hitro se učijo, zato jih ni težko izuriti), so živahni in vdani (navežejo se na lastnika).

Linije[uredi | uredi kodo]

Arabski konj ima več linij, najbolj znane so: Crabbet, ruska, poljska in egipčanska linija. Vsaka od njih ima drugačne značilnosti, ki so jih privzgojili rejci z večstoletno vzgojo. Zaradi značilne oblike glave in repa je ena najlažje prepoznavnih pasem na svetu.

V zgodovini so arabske konje z drugimi pasmami križali predvsem zato, da so pasmam izboljšali hitrost, vzdržljivost, močne kosti,... Arabskega konja so vkrižali v številne pasme (tudi lipicanca), tako je npr. Anglo-Arabec križanec med Arabskim konjem in Angleškim polnokrvnim konjem).