Pojdi na vsebino

Amathus

Amathus, Amathous
Ἀμαθοῦς
Sarkofag iz Amathusa iz 5. stoletja pr. n. št., najden v Amathusu, združuje grške, eteocipriotske in orientalske značilnosti
Amathus, Amathous se nahaja v Ciper
Amathus, Amathous
Amathus, Amathous
Geografska lokacija: Ciper
LokacijaCiper
Regijaokrožje Limassol
Koordinati34°24′N 33°05′E / 34.4°N 33.08°E / 34.4; 33.08
Druge informacije
UpravaCyprus Department of Antiquities
Javni dostopda

Amathus ali Amathous (starogrško Ἀμαθοῦς) je bilo starodavno mesto in eno od starodavnih kraljevih mest na Cipru do okoli leta 300 pr. n. št. Nekaj njegovih impresivnih ostankov je danes mogoče videti na južni obali pred Agios Tychonas, približno 24 milj zahodno od Larnake in 9,7 km vzhodno od Limassola. Njegovo starodavno kultno svetišče Afrodite je bilo drugo najpomembnejše na Cipru, njeni domovini, takoj za Pafosom.[1][2]

Na najdišču so se nedavno nadaljevala arheološka dela in številne najdbe so razstavljene v muzeju v Limassolu.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Prazgodovina in antika[uredi | uredi kodo]

Ciprsko kraljestvo

Prazgodovina Amathusa je ohranjena tako v mitu kot v arheologiji.[3] Arheologija je zaznala človeško dejavnost od najzgodnejše železne dobe, ok. 1100 pred našim štetjem.[4]

Legendarni ustanovitelj mesta je bil Cinyras, povezan z rojstvom Adonisa, ki je mesto imenoval po svoji materi Amathous. Po različici legende o Ariadni, ki jo je zabeležil Plutarh,[5] je Tezej Ariadno zapustil v Amathousi, kjer je umrla ob rojstvu otroka in bila pokopana v sveti grobnici. Po Plutarhovem viru so Amatujci sveti gaj, kjer je bilo njeno svetišče, imenovali Afroditin Ariadnin gozd. Bolj čisto helenski mit bi trdil, da je Amathus namesto tega naselil eden od Heraklejevih sinov, kar bi pojasnilo dejstvo, da so ga tam častili.

V antiki so govorili, da so bili ljudje iz Amathusa avtohtoni, najverjetneje Eteokiprijci ali "Pelazgi". Njihov negrški jezik na tem mestu potrjujejo eteociprski napisi v ciprski zlogovni pisavi, ki je edino v egejskem svetu preživelo propad bronaste dobe in se uporabljalo vse do 4. stoletja pr. n. št.[6]

Amathus je bil zgrajen na obalnih pečinah z naravnim pristaniščem in se je razcvetel že zgodaj, kmalu pa je bilo potrebnih več pokopališč. Grki z Evbeje so svojo keramiko pustili v Amathusu iz 10. stoletja pr. n. št. V postfeničanskem obdobju 8. stoletja pr. n. št. je bila postavljena palača in zgrajeno pristanišče, ki je služilo trgovini z Grki in Levantinci. Posebno grobišče za dojenčke, tophet[7][8] je služilo kulturi Feničanov. Za Helene je bil visoko na pečini zgrajen tempelj, ki je postal kraj čaščenja, posvečen Afroditi, v njeni posebni lokalni prisotnosti kot Afrodita Amatuzija skupaj z bradatim moškim, imenovanim Afroditos.[9] Izkopavanja so odkrila zadnjo fazo Afroditinega templja, znanega tudi kot Aphrodisias, ki sega približno v 1. stoletje pr. n. št. Po legendi je tam potekala praznična Adonia, v kateri so se športniki med športnimi tekmovanji pomerili v lovu na divje prašiče; pomerili so se tudi v plesu in petju, vse v čast Adonisu.

Riba, polikromna terakota, 5. stoletje pr. n. št., najdena v Amathusu, prikazuje ribo Balistes capriscus

Najzgodnejši ostanki, ki so jih doslej našli na tem mestu, so grobnice iz obdobja zgodnje železne dobe grško-feničanskih vplivov (1000-600 pr. n. št.). Amathus je identificiran[10] s Kartihadastijem (feničansko »novo mesto«) na ciprskem seznamu poklonov Esarhadona iz Asirije (668 pr. n. št.). Vsekakor je ohranil močne feničanske simpatije, saj je prav njegova zavrnitev pridružitve filhelenski ligi Onesila iz Salamisa izzvala upor Cipra od Ahemenidske Perzije v letih 500–494 pr. n. št.,[11] ko je bil Amathus neuspešno oblegan in se je maščeval z zajetjem. in usmrtitev Onesila.[12] Herodot poroča:

"Ker jih je oblegal, so Amathuzijci odsekali Onesilosovo glavo in jo prinesli v Amathous, kjer so jo obesili nad vrata. Ko je visela tam prazna, je vanj vstopil roj čebel in ga napolnil s satjem.[13] Ko so iskali nasvet glede tega dogodka, jim je orakelj rekel, naj odnesejo glavo in jo pokopljejo ter naj vsako leto žrtvujejo Onesilosa kot junaka, češ da bi bilo zanje bolje, če bi to storili. Amatuzijanci so storili, kot jim je bilo ukazano, in še vedno izvajajo te obrede v mojih dneh." (Zgodovina 5.114)

Amathus je bilo bogato in gosto naseljeno kraljestvo s cvetočim poljedelstvom (žito in ovce) in rudniki bakra, ki so bili zelo blizu severovzhodnega Kalavasosa.[14][12][15]

Helenistično obdobje[uredi | uredi kodo]

Okoli 385–380 pr. n. št. je filhelenu Evagoru I. iz Salamisa podobno nasprotoval Amat, povezan s Citiumom in Solijem;[16] in celo po Aleksandru se je mesto uprlo priključitvi in je bilo zavezano dati talce Selevku.[17] Njegovega političnega pomena je bilo zdaj konec, vendar je njegov tempelj Adonisa in Afrodite Amatuzije ostal slaven tudi v rimskih časih. Epitet Amathusia v rimski poeziji pogosto pomeni malo več kot "Ciprčan", vendar potrjuje slavo mesta.

Iz 4. stoletja pr. n. št. sta ohranjena podstavka dveh kipov, ki ju je podaril zadnji bazilej iz Amathusa, Androkles, ki predstavljata njegova dva sinova, Oresteja in Andragora. Napisi so v eteociprskem in grškem jeziku.

Zaton Amathusa se pogosto meri s Ptolemajevimi darili Argosu, kjer je Amathus v letih 170–160 pr. n. št. podaril samo 40 drahem, Kition in Salamis pa 208, Kourion 172 in Pafos 100. Vendar je ta številka v nasprotju z arheološkimi dokazi o novih zgradbah v tem obdobju, vključno z balnejonom, kopališčem, telovadnico, pa tudi utrdbe akropole, vključno z novim stolpom. Zdi se, da je pristanišče Pafos izgubilo promet v primerjavi z Amathusom v Ptolemajskem obdobju, kar kaže, da je Pafos kot glavno mesto otoka morda ponujal manj drahem kot druga mesta iz različnih razlogov, kot je Amathus.[18]

Rimsko obdobje[uredi | uredi kodo]

V rimski dobi je Amathus postal glavno mesto ene od štirih upravnih regij Cipra.

Rimski tempelj je bil zgrajen v 1. stoletju našega štetja na vrhu helenističnega predhodnika. Tempeljski objekti so ostali tako pomembni v rimskih časih, da se je "Amathusia" uporabljalo kot sinonim za "ciprsko".

Pozna antika in srednji vek[uredi | uredi kodo]

Kasneje, v 4. stoletju našega štetja, je Amazus postal sedež krščanskega škofa in je še naprej cvetel do bizantinskega obdobja. Od njenih škofov je bil Heliodor na kalcedonskem koncilu leta 451 in Aleksander na drugem nicejskem koncilu leta 787. V poznem 6. stoletju se je v Amathusu rodil sveti Janez Eleimonas (Janez Dobrodelni), zaščitnik viteškega reda in po letu 614 poslal Teodorusa, škofa iz Amathusa, v Jeruzalem, da odkupi nekaj sužnjev.[21][22]

Danes je Amathus sedež Ciprske cerkve in je tudi naveden (pod imenom "Amathus na Cipru", da se razlikuje od "Amathusa v Transjordaniji") kot naslovni sedež katoliške cerkve, ki pa v skladu s prakso, sprejeto po drugem vatikanskem koncilu, od smrti zadnjega latinskega naslovnega škofa leta 1984 ni izvajal nobenih imenovanj za škofovstvo.[19]

Anastasius Sinaita, slavni pisatelj, plodovit menih iz 7. stoletja iz samostana svete Katarine, je bil rojen tukaj. Domneva se, da je zapustil Ciper po arabski osvojitvi otoka leta 649, se odpravil v Sveto deželo in na koncu postal menih na Sinaju.[20]

Amathus je nazadoval in je bil že skoraj zapuščen, ko je Rihard I. Levjesrčni leta 1191 osvojil Ciper z zmago nad Izakom Komnenom. Grobnice so izropali in kamne iz čudovitih zgradb pripeljali v Limassol, da bi jih uporabili za nove gradnje. Veliko kasneje, leta 1869, so veliko število kamnitih blokov iz Amathusa uporabili za gradnjo Sueškega prekopa. Njegovo mesto označuje porušena bizantinska cerkev.

Sodobnost[uredi | uredi kodo]

Novo naselje blizu Amatusa, vendar dlje v notranjosti, Agios Tychonas, je poimenovano po škofu svetem Tihonu iz Amathusa. Mesto ruševin je znotraj meja te vasi, čeprav je širitev turističnega območja Limassol ogroža ruševine: špekulira se, da so nekateri hoteli na vrhu nekropole Amathus.

Aheološko najdišče[uredi | uredi kodo]

Mesto je izginilo, razen drobcev obzidja in velike kamnite žare na akropoli iz 6. stoletja pr. n. št., od katere je bila podobna posoda leta 1867 odnesena v Musée du Louvre. Visoka je 1,85 m in tehta 14 ton. Narejena je bila iz enega kosa kamna in ima štiri ukrivljene ročaje, na katerih so izklesani biki. V 1870-ih je Luigi Palma di Cesnola izkopaval nekropolo Amathus, tako kot drugod na Cipru, in obogatil zgodnje zbirke Metropolitanskega muzeja umetnosti; nekateri predmeti so šli v Britanski muzej. Sodobnejša arheološka skupna ciprsko-francoska izkopavanja so se začela leta 1980 in še vedno trajajo. Izkopani so bili akropola, Afroditin tempelj, agora, mestno obzidje, bazilika in pristanišče.

Nadaljnji arheološki predmeti, najdeni med izkopavanji, so shranjeni tako v Ciprskem muzeju v Nikoziji kot v okrožnem arheološkem muzeju Limassol.

V agori so marmorni stebri, okrašeni s spiralami, in ogromni tlakovani kvadrati. Na obalni strani mesta stoji zgodnjekrščanska bazilika z mozaičnimi tlemi, okrašenimi s poldragimi kamni. Nadalje, v bližini terasaste ceste, ki vodi do templja, ki je na vrhu pečine, je bilo odkritih več hiš, zgrajenih v vrsti iz helenističnega obdobja. Na vzhodnem in zahodnem robu mesta sta dve akropoli, kjer so našli številne grobnice, od katerih jih je veliko nedotaknjenih.

Dve majhni svetišči z votivnimi darovi iz terakote grško-feničanske dobe ležita nedaleč stran, vendar lokacija velikih svetišč Adonisa in Afrodite ni bila ugotovljena (M. Ohnefalsch-Richter, Kypros, i. pogl. 1).

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. Walter Burkert, Greek Religion 1985, p. 153; John Karageorghis, La grande déesse de Chypre et son culte, 1977.
 2. Catling, Hector William (1996). »Amathus«. V Hornblower, Simon; Spawforth, Anthony (ur.). Oxford Classical Dictionary (3. izd.). Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-521693-8.
 3. T. Petit, "Eteocypriot myth and Amathousian reality," JMA 12 (1999:108-20)
 4. Aupert, Pierre (november 1997). »Amathus during the First Iron Age«. Bulletin of the American Schools of Oriental Research. 308 (308): 19–25. doi:10.2307/1357406. JSTOR 1357406. S2CID 153426308.{{navedi časopis}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava); M. Iacovou, "Amathous, an early Iron Age polity in Cyprus: the chronology of its foundation", Report of the Department of Antiquities of Cyprus (2002) pp 101-22.
 5. Plutarch, Biography of Theseus (20.3-.5), navaja izgubljeno besedilo nejasnega amatuškega mitografa, Paeona iz Amatusa.
 6. Baurain, C. 1984. Réflexions sur les origines d’Amathonte d’après les sources littéraires, in P. Aupert and M.- C. Hellmann (eds) Amathonte I. Testimonia 1. Auteurs ancients, Monnayage, Voyageurs, Fouilles, Origines, Géographie: 109–117. Paris: École Française d’Athènes/Éditions Recherche sur les Civilisations.
 7. Agelarakis A., Kanta A., and N. Ch. Stampolidis, “ Kostni zapis v zahodni nekropoli Amathousa: arheo-antropološka raziskava”, Eastern Mediterranean, Cyprus-Dodecanese-Crete 16th-6th c. B.C., Proceedings of the International Symposium: The Eastern Mediterranean, Cyprus-Dodecanese-Crete 16th-6th c. B.C., Rethymnon, Crete, 1998: 217-232
 8. Agelarakis A., “The Amathous (tophet) cremations in Cyprus”, In D. Christou on “Human Cremations at the Western Necropolis of Amathous” <Cremations in Bronze and Early Iron Age>, Proceedings of Int. Symposium. Ministries of the Aegean and of Culture, Greece, 2001: 201-204
 9. Macrobius, Saturnalia III, 8. Hesychius s.v Ἀφρόδιτος. Catullus 68, 51, calling the Amathusian Aphrodite duplex, confirms the attribution to Amathus.
 10. For example by E. Oberhummer, Die Insel Cypern, i., 1902, pp. 13-14.
 11. Herodot, v. 105
 12. 12,0 12,1  Eden ali več predhodnih stavkov vključuje besedilo iz publikacije, ki je zdaj v javni domeniMyres, John Linton (1911). »Amathus«. V Chisholm, Hugh (ur.). Enciklopedija Britannica (v angleščini). Zv. 1 (11. izd.). Cambridge University Press. str. 783.
 13. The mytheme of bees in the carcase, familiar from the legend of Samson ( Judges 14:8, a lion's carcase) and the Greek myth of Aristaeus (a bullock carcase), and in Virgil's Georgics, is examined by Othniel Margalith, "Samson's Riddle and Samson's Magic Locks" Vetus Testamentum, 36.2 (1986:.
 14. See Ovid, Metamorfoze x. 220, 227. 531.
 15. G. Mariti, i. 187; L. Ross, Inselreise, iv. 195; W. H. Engel, Kypros, i. 111 ff.
 16. Diodor Sicilski xiv. 98.
 17. Diodor Sicilski xix. 62.
 18. Giorgos Papantoniou: Religion and Social Transformations in Cyprus. From the Cypriot Basileis to the Hellenistic Strategos, Brill, 2012, S. 221.
 19. Annuario Pontificio 2013 (Libreria Editrice Vaticana 2013 ISBN 978-88-209-9070-1), p. 830
 20. A. Binggeli, 'Anastasius of Sinai' in D. Thomas (ed.) et al., Christian-Muslim Relations. A Bibliographical History. Volume 1 (600-900). Brill 2009, pp. 193-202; K.H. Uthemann, 'Anastasius the Sinaite' in A. Di Berardino, Patrology: the Eastern fathers from the Council of Chalcedon (451) to John of Damascus (+750). Cambridge 2006, 313-331

Reference[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]