Almanach

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Almanach
Portret
Rojstvodatum neznan
Antwerpen
Smrtdatum neznan
Državljanstvo Sveto rimsko cesarstvo
Poklicslikar
Kvartopirci (Narodna galerija Slovenije) z avtoportretom (drugi z desne)

Almanach (tudi Allmenaco), nizozemski slikar, * (?), Antwerpen, † (?).

Almanach je bil slikar, ki je v poznem 17. stoletju (verjetno med 1659 ~ 1700) deloval na Kranjskem. Po mnenju umetnostnega zgodovinarja Urša Lubeja bi Almanacha lahko identificirali z nizozemskim slikarjem Hermanom Verelstom (1640/41–1702), ki je bil leta 1678 dokumentiran v Ljubljani.[1]

Almanach je po Kranjskem slikal freske in oljnate slike, zlasti portrete. Več gradov je okrasil s freskami (npr. Bokalce), Iški turen in frančiškansko obednico v Ljubljani. Napravil je portreta Ivana Daniela Erberga in njegove soproge Marjete rojene Dinzel, ki jih je hranil baron Erberg v Dolu. V zagrebški metropolitski knjižnici so med risbami, ki jih je Valvasor nabral, tri Almanachove: Ljubljana, grad Wagensberg in kranjski seljak.[2] Almanacha označujeta izrazit chiaroscuro in realizem. Motivi njegovih del so predvsem lov, tihožitje, žanr in mitologija.

Njegova slika Kvartopirci je na razstavi v Narodni galeriji v Ljubljani.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. »Košak, Tina: Almanach (?–?). Slovenska biografija«. Slovenska biografija - Novi Slovenski biografski leksikon. 2013. Pridobljeno 20. avgusta 2018.
  2. Steska Viktor: Almanach. Slovenski biografski leksikon 1925–1991. Elektronska izdaja. Ljubljana: SAZU, 2009.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]