Abeceda giz

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
1. Mojzesova knjiga 29,11–16 v abecedi giz

Abeceda giz (giška abeceda) ali kar giz (ግዕዝ) sestavlja abugidsko pisavo, ki se je izvirno razvila za zapisovanje izumrlega semitskega jezika giz. V jezikih, ki uporabljajo to abecedo, kot na primer amharščina ali tigrajščina, se pisava imenuje fidäl (ፊደል), kar pomeni pisava ali abeceda. Giška abeceda je znana tudi kot etiopska abeceda.

Giško pisavo so prilagodili za zapis drugih jezikov, po navadi semitskih. Najbolj je giz razširjen z amharščino v Etiopiji in tigrajščino v Eritreji in Etiopiji. Uporablja se tudi v čehaškem narečju sebatbetščini, južnosurmitskem jeziku minščini in v večini etiopskih jezikov. V Eritreji jo uporablja tigrejščina, tradiconalno pa tudi osrednjekušitski jezik blinščina. Nekateri drugi jeziki na Afriškem rogu, kot sta na primer vzhodnokušitski jezik oromščina ali somalščina, so uporabljali giz, vendar sedaj uporabljajo latinico.

  • Za pravilni prikaz znakov abecede giz potrebujete Unicode nabor črk, kot je GF Zemen Unicode.

Izvor in zgodovina abecede[uredi | uredi kodo]

Giz izhaja iz južnoarabske abecede. Podrobnosti nastanka so nasprotujoče. Kot je zapisal Stuart Munro Hay: »argumenti predlogov za izvor pisave giz bi napolnili knjižico.«

Giz ima 26 osnovnih soglasniških pismenk. V primerjavi z 29 soglasniki v južnoarabski abecedi, manjkajo ustrezniki za ġ, in medzobna pripornika (ḏ, ṯ), kot tudi južnoarabski s s (giški Saut ሠ se je razvil iz južnoarabskega š š). Na drugi strani je poudarjeni P̣ait ጰ, kot giška iznajdba, prilagoditev Ṣädai ጸ, medtem ko Pesa ፐ temelji na Tave ተ.

Tako imata giz in južnoarabska abeceda 24 enakih znakov.

Prečrkovanje h l m ś (ja s) r s b t n
Giz
Južnoarabsko h l ḥ m š r ś ḳ b t ḫ n
Prečrkovanje ʾ k w ʿ z (ja d) y d g f
Giz
Južnoarabsko ʾ k w ʿ z y d g ṭ ṣ ḍ f