Tigrinjščina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Tigrajščina)
Tigrinjščina
ትግርኛ tigriññā
Izgovarjava/tɨɡrɨɲa/
Materni jezikEritreja, Etiopija
PodročjeEritreja, Etiopija, še posebno v regiji Tigraj
Št. maternih
govorcev
4,2 milijona v Etiopiji (2007 popis)[1]
2,5 milijona v Eritreji (2006)
Pisavatigrinjska abeceda (abeceda giz)
Uradni status
Uradni jezik
 Eritreja
Priznani manjšinski
jezik
 Etiopija (regija Tigraj)
Jezikovne oznake
ISO 639-1ti
ISO 639-2tir
ISO 639-3tir
Glottologtigr1271
Ta članek vsebuje zapis glasov v črkovni obliki po IPA. Brez ustrezne podpore za interpretacijo, lahko vidite vprašaje, okvirje ali druge simbole namesto Unicode znakov.

Tigrínjščina ali tigrájščina (ትግሪኛ) je semitski jezik, ki ga govorijo v Eritreji in kjer je tudi uradni jezik. Tigrinjščino govorijo tudi v nekaterih severnih delih Etiopije in Izraela. Zapisujejo ga z etiopsko pisavo. Judovski govorci v Izraelu zapisujejo svoje cerkvene obrede z naborom znakov, ki izhaja iz izumrlega jezika giz.

Jezika ne smemo zamenjevati z drugim eritrejskim jezikom tigrejščino. Tigrinjščino, jezik Tigrejcev velikokrat napačno imenujejo tigrejščina.

Tigrinjščina naj bi bila bližja gizu od amharščine, ker se je amharščina bolj oddaljila od giza, saj so se mnoga ljudstva nekdanjih Aksumitov selila vse bolj proti jugu zaradi pritiska muslimanov preko obal Rdečega morja. Ocenjujejo, da tigrinjščino govori približno 5 milijonov govorcev.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Country Level«. 2007 Population and Housing Census of Ethiopia. CSA. 13. julij 2010. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 13. novembra 2012. Pridobljeno 18. januarja 2013.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]