Tigrajščina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Tigrajščina
ትግርኛ tigriññā
Izgovorjava /tɨɡrɨɲa/
Materni jezik Eritreja, Etiopija
Področje Eritreja, Etiopija, še posebno v regiji Tigraj
Število maternih govorcev 4,2 milijona v Etiopiji  (2007 popis)[1]
2,5 milijona v Eritreji (2006)
Jezikovna družina
Pisava tigrajska abeceda (abeceda giz)
Uradni status
Uradni jezik Zastava {{{alias2}}} Eritreja
Priznani manjšinski jezik Zastava Etiopije Etiopija (regija Tigraj)
Jezikovne kode
ISO 639-1 ti
ISO 639-2 tir
ISO 639-3 tir
Ta članek vsebuje IPA sistem zapisa glasov v črkovni obliki. Brez ustrezne podpore za interpretacijo, lahko vidite vprašaje, okvirje ali druge simbole namesto Unicode znakov.

Tigrájščina ali tigrínjščina (ትግሪኛ) je semitski jezik, ki ga govorijo v Eritreji in kjer je tudi uradni jezik. Tigrajščino govorijo tudi v nekaterih severnih delih Etiopije in Izraela. Zapisujejo ga z etiopsko pisavo. Judovski govorci v Izraelu zapisujejo svoje cerkvene obrede z naborom znakov, ki izhaja iz izumrlega jezika giz.

Jezika ne smemo zamenjevati z drugim eritrejskim jezikom tigrejščino. Tigrajščino, jezik Tigrejcev velikokrat napačno imenujejo tigrejščina.

Tigrajščina naj bi bila bližja gizu od amharščine, ker se je amharščina bolj oddaljila od giza, saj so se mnoga ljudstva nekdanjih Aksumitov selila vse bolj proti jugu zaradi pritiska muslimanov preko obal Rdečega morja. Ocenjujejo, da tigrajščino govori približno 5 milijonov govorcev.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ "Country Level". 2007 Population and Housing Census of Ethiopia. CSA. 13 July 2010. Pridobljeno dne 18 January 2013. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]