1,1-dikloroetan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
1,1-dikloroetan
1,1-Dichloroethane
1,1-dichloroethane-3D-vdW.png
IUPAC-ime 1,1-dikloroetan
Druga imena etiliden klorid, etiliden diklorid
Identifikatorji
Številka CAS 75-34-3
RTECS število 1
SMILES
ChemSpider 1
Lastnosti
Molekulska formula C2H4Cl2
Molekulska masa 98,96 g/mol
Videz brezbarvna tekočina
Gostota 1,2 g/cm³
Tališče

-97 °C

Vrelišče

57.2 °C

Topnost (voda) mešljiva z vodo 0,55 %
Viskoznost 1
Dipolni moment 1
Nevarnosti
Oxidising agent O
R-stavki (zastarelo) R11, R22, Predloga:R36/37, Predloga:R52/53
S-stavki (zastarelo) (S1/2), S16, (S23), (S61)
Sorodne snovi
Sorodne snovi 1
Če ni navedeno drugače, podatki veljajo za
material v standardnem stanju (pri 25 °C, 100 kPa)

1,1-dikloroetan (tudi etilidenklorid; formula C2H4Cl2) je enostaven kloriran ogljikovodik, brezbarvna oljnata tekočina s kloroformu podobnim vonjem. Je slabo topen v vodi, dobro pa se topi v večini organskih topil.

Letna proizvodnja v ZDA presega 500 ton. Največ se ga uporabi kot surovino za sintezo 1,1,1-trikloroetana. V majhnih količinah ga uporabljajo tudi kot topilo v proizvodnji plastičnih materialov, mineralnih olj, gume in maščob, pa tudi kot razmaščevalec, fumigant v sprejih za insekticide in v halonskih gasilnih aparatih.

Pri sobni temperaturi je precej stabilen; pri krekingu pri 400-500 °C in 1 MPa nastane viniklorid. V atmosferi se razgradi v času 62 dni, v principu zaradi fotolitične oksidacije s hidroksidnim radikalom.

Nevarne lastnosti[uredi | uredi kodo]

O njem nimamo veliko podatkov o toksičnosti. Je manj toksičen od 1,2-dikloretana, ki pa je eden izmed najbolj toksičnih.

Kot posledica široke uporabe je lahko prisoten v odpadnih vodah in v trdnih odpadkih. Iz onesnažene vode ali zemlje izhlapi, lahko pa delno pronica v podtalnico, kjer ostane dolgo časa. V človekovo telo se vnaša v glavnem preko dihal, lahko tudi preko prebavil (voda in hrana), pa tudi preko kože. Uvrščen je med možne karcinogene za ljudi. V večjih koncentracijah deluje narkotično, včasih se je zato uporabljal kot inhalacijski anestetik.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]