Mineralno olje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Mineralna olja so olja, ki jih dobivajo kot stranski proizvod pri destilaciji nafte in jih pogosto uporabljajo v vzdrževanju motornih vozil kot motorna olja, sicer pa tudi v industriji v strojništvu. Mineralno olje sestavljajo zlasti alkani in ciklični alkani.

Sestava mineralnih olj je zaradi različnih dodatkov zelo različna, odvisna so od namena uporabe. Tako razlikujemo sledeče vrste mineralnih olj:

Emulgirana olja za obdelavo kovin[uredi | uredi kodo]

Emulgirana olja so sestavljena iz mineralnih olj z dodatki emulgatorjev, ki pri mešanju z vodo dajo mlečne emulzije ali opalne do prozorne koloidne raztopine. Dodani so še konzervansi, protipenila, stabilizatorji pH vrednosti in omakala. Tradicionalno jih strojniki imenujejo tudi vrtalna olja.

Lastnosti emulgiranih olj[uredi | uredi kodo]

Emulgirana olja so bistra, rumenkasto-rjave, opalescenčne barve, vsebujejo do 90% nizko-viskoznega rafiniranega olja naftenske osnove in dodatke. Pri temperaturi 20 °C morajo biti homogena. Pri segrevanju na 50 °C, se ne smejo želirati, obarjati ali razslojevati, pri 24-urnem ohlajanju na 15 °C se lahko zgoste, pri segrevanju na 20 °C pa morajo postati ponovno bistre in homogene tekočine. Zaradi svojega obnašanja pri redčenjih z vodo se delijo v dve skupini te sta;

Emulgirana olja z malo emulgatorji imajo večjo vsebnost mineralnih olj, ki dajejo v koncentracijah od 2% do 10% mlečne emulzije, dobro mažejo, se ne penijo, so manj stabilne, slabše omakajo, se hitreje izrabljajo, slabše izplakujejo ostružke, mastijo brusne kolute.

Emulgirana olja z več emulgatorji imajo manj mineralnih olj, dajo v koncentracijah 2% do 5% koloidne raztopine opalescenčnega ali prozornega videza, raztopine so stabilnejše, tvorijo tanjše filme, bolje ščitijo pred korozijo, bolje omakajo, ostružki se hitreje usedajo, bolje hladijo in so večinoma biološko razgradljiva.

Mineralna olja so okolju nevarna olja[uredi | uredi kodo]

Veliko emulgiranih olj se uporabi v kovinsko predelovalni industriji, zlasti za vrtanje, struženje, vrezovanje navojev, globoki vlek in še nekaj drugih operacijah. Uporabljenih olj ne smemo izpuščati v običajno kanalizacijo ker so okolju škodljiva. Delovni prostori, kjer se uporablja veliko teh olj morajo imeti zgrajen zaprt kanalizacijski sistem, čistilne naprave za olje in postavljen sistem rednih kontrol odpadnih tekočin.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]