Športno društvo Zahomc

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Naravna skakalnica v Zahomcu

Športno društvo Zahomc (nemško Sportverein Achomitz) je športno društvo za zimske športe iz Zahomca v občini Straja vas na avstrijskem koroškem. Vzdržuje naravno smučarsko skakalnico v Zahomcu in združuje športnike in športnice iz smučarskih skokov, nordijske kombinacije in teka na smučeh. Je tudi središče dvojezičnosti v ziljski dolini.

Klubski sedež

Pobudo za izgradnjo skakalnice in ustanovitev športnega društva so podali ljubljanski smučarski skakalec in inženir Janez Gorišek, inženir Stanko Bloudek, ki je zgradil tudi Bloudkovo velikanko v Planici, in domačin Janko Wiegele. Slednji je bil več desetletij gonilna sila društva.[1] Leta 1953 so zgradili 30-metrsko skakalnico in uradno registrirali društvo.[2] Leta 1962 so gradili 60-metrsko skakalnico in leta 1969 je Sepp Gratzer kot prvi član društva osvojil naslov avstrijskega državnega prvaka v smučarskih skokih. Najuspešnejše obdobje v zgodovini kluba je bilo v sedemdesetih letih z zlato in bronasto medaljo Karla Schnabla na Zimskih olimpijskih igrah 1976 v Innsbrucku. Hans Wallner je na Svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju 1982 osvojil srebrno medaljo na ekipni tekmi. Leta 1994 je bil v Zahomcu vzpostavljen zvezni nordijski center, kar je klubu prineslo nov zagon. Vzpostavljena je bila tudi ženska ekipa in dodana športa nordijska kombinacija in tek na smučeh. Leta 1998 je bila zgrajena klubska hiša.[3][4]

Znani športniki[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »SV Achomitz / SD Zahomc: Vereinsgeschichte«. achomitz-zahomc.at (v nemščini). Pridobljeno 28. marca 2022.
  2. »60 Jahre SV Achomitz/Zahomc - unsere Springerhochburg – Landesskiverband Kärnten«. skiverband-kaernten.at (v nemščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. februarja 2021. Pridobljeno 28. marca 2022.
  3. »SV Achomitz / SD Zahomc: Unser Werden«. achomitz-zahomc.at (v nemščini). Pridobljeno 28. marca 2022.
  4. »Große Sprünge eines kleinen Dorfes«. Kleine Zeitung (v nemščini). 8. maj 2017. Pridobljeno 28. marca 2022.