Črna mačka, beli mačkon

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Črna mačka, beli mačkon
RežijaEmir Kusturica
ProdukcijaKarl Baumgartner
ScenarijGordan Mihić
Vloge
Glasba
FotografijaThierry Arbogast
MontažaSvetolik-Mića Zajc
Distribucija
  • AFMD (France)
  • Arthaus Filmverleih (Germany)
  • Komuna (FR Yugoslavia)
Datum izida
1. junij 1998
Dolžina
135 minut
DržavaFR Jugoslavija
Francija
Nemčija
Jezik
  • romščina
  • srbščina
  • bolgarščina
Proračun4,5 milijona USD[1]
Dohodek bruto351.447 USD (S. Amerika)[2]

Črna mačka, beli mačkon (srbsko Црна мачка, бели мачор; Crna mačka, beli mačor) je srbski romantični črno komični film iz leta 1998, ki ga je režiral Emir Kusturica po scenariju Gordana Mihića. V glavnih vlogah nastopajo Bajram Severdžan, Srđan Todorović, Branka Katić, Florijan Ajdini, Ljubica Adžović, Zabit Memedov, Sabri Sulejmani, Jašar Destani, Stojan Sotirov, Predrag-Pepi Laković in Predrag-Miki Manojlović. Dogajanje je postavljeno v vzhodno Srbijo ob Donavi in v bližini bolgarske meje, kjer se romski mali zločinec Matko (Severdžan) s sinom Zaretom (Ajdini) le stežka prebija. Za poplačilo dolgov privoli v poroko sina s hčerjo gangsterja. Liki v filmu uporabljajo romščino, srbščino in bolgarščino.

Film je bil premierno prikazan 1. junija 1998 v srbskih kinematografih, 30. septembra v francoskih in 28. januarja 1999 v nemških. Naletel je na dobre ocene kritikov in bil na Beneškem filmskem festivalu nagrajen s srebrnim levom za najboljšo režijo, malim zlatim levom in nagrado Laterna Magica, nominiran pa je bil tudi za zlatega leva. Nominiran je bil za nagrado Goya za najboljši evropski film in evropsko filmsko nagrado za najboljšo fotografijo, osvojil pa je nagrado občinstva na Filmskem festivalu Black Nights v Talinu.[3] Kusturica si je film sprva zamislil kot dokumentarni film o romski glasbi z delavnim naslovom Musika Akrobatika, kasneje se je odločil za igrani film z romsko filmsko glasbo, ki je izšla tudi kot album.[4]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Kaufman, Anthony (9. september 1999). »INTERVIEW: Momentum and Emotion, Emir Kusturica's Black Cat, White Cat«. Indiewire. Pridobljeno 23. decembra 2015.
  2. »Black Cat, White Cat (1999)«. Box Office Mojo. Pridobljeno 23. decembra 2015.
  3. »Črna mačka, beli mačkon (1998) - Awards«. Internet Movie Database. 16. maj 2020.
  4. 'Black Cat, White Cat': Kusturica Returns to the Gypsy Life;New York Times, 5 September 1999

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]