Zračno gašenje požarov

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Zračno gašenje požarov je uporaba letal ali helikopterjev za gašenje požarov iz zraka. Zračna plovila lahko dosežejo kraje, kjer z drugimi plovili ni možno gasiti. Sicer se za zraćne smatra tudi gasilce, ki pridejo na lokacijo z padalom (ang. SmokeJumper). Za gašenje se največkrat uporablja navadna voda, kemična gasilna sredstva in druga protipožarna sredstva.

Uporabljajo se različni nazivi za plovila kot npr. Airtanker, HeliTanker, WaterBomber (vodni bombnik).

Helikopterji imajo določeno prednost, vodo lahko črpajo iz stacionarnega vira in so tudi bolj natančni pri gašenju. Letala potrebujejo veliko površine vode za zajem ali pa letalsko stezo, kjer ponovno natočijo vodo ali protipožarno sredstvo. Predelali so tudi velika letala kot so DC-10, Boeing 747 in Iljušin Il-76, ki imajo kapaciteto več 40.000 litrov gasilskega sredstva.

Leta 2002 je Canadair (sedaj Bombardier) CL-415 dostavil rekordnih 162.000 ameriških galon (613.240 l) vode v 100 poletih. Letala tega tipa sicer uporablja tudi Hrvaška.[1]

Gasilna sredstva[uredi | uredi kodo]

V preteklosti so uporabljali toksične borove soli (BO3). Dane uporabljajo nova sredstva kot so amonijev sulfat, amonijev polifosfat, magnezijev aluminijev polisilikat, guar gum.

Galerija gasilskih helikopterjev[uredi | uredi kodo]

Galerija gasilskih letal[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ "Hrvaška letala pogasila 104 požare v letu 2013". Revija Obramba. 8.11.2013. Pridobljeno dne 7.3.2014. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]