Toplotna vaba

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
C-130 Hercules odmetava vabe
Kanister s toplotnimi in radarskimi vabami
Infrardeče vodena raketaAIM-9M Sidewinder zadane toplotno vabo
Izraelski Boeing AH-64 Apache odmeteva toplotne vabe

Toplotna vaba (angleško Flare) je protiukrep, ki ga uporabljajo letala ali helikopterji za obrambo pred infrardeče vodenimi izstrelki zrak-zrak ali pa površje-zrak. Toplotne vabe vsebujejo pirotehnični material na osnovi magnezija ali druge kovine, ki gori pri zelo visoki temperaturi - večji od temperature izpuha motorja. Namen vabe je, da izstrelek zaradi večje intenzivnosti infrardečega sevanja prične slediti vabi in ne zadene motorjev letala.

Toplotne vabe so pri letalih nameščene v posebnih vsebnikih in se ob opažanju izstrelka odvržejo iz letala, kar se lahko izvede ročno, ali avtomatsko z uporabo posebnih sistemov. Pilot potem izvede zavoj stran od odvrženih toplotnih vab in zmanjša moč motorjev, da zmanjša oddano toploto. Če je manever uspešen, začne izstrelek slediti odvrženim toplotnim vabam.

Moderni izstrelki z IR vodenjem vsebujejo elektronske sklope, ki zaznajo pojav toplotnih vab in ločujejo med pravim ciljem in toplotnimi vabami. V ta namen se koristi odmetavanje toplotnih vab, če obstaja možnost uporabe izstrelkov z IR vodenjem. S tem se oteži namerjanje orožja.


Toplotne vabe so po delovanju lahko:

  • Piroforične, kar pomeni, da se ob odmetu iz letala same vžgejo ob stiku z zrakom, morajo pa pred uporabo biti zaprte v zrakotesnih posodah.
  • Pirotehnične, ki potrebujejo ločen vir vžiga.


Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]