Sinantropna vrsta

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Sinantropne vrste so rastlinske in živalske vrste, ki so povezane s človekovim bivališčem ter njegovo dejavnostjo, niso pa udomačene. Živalski organizmi v človekovi okolici najdejo primerno bivališče in veliko hrane. Rastlinski organizmi pa se razvijajo v prsti, ki mora biti obogatena z dušikovimi spojinami. Sinantropne vrste pogosto povzročajo škodo v gospodarstvu, lahko pa prenašajo tudi nalezljive bolezni.

Sinantropna žival je žival, ki je človek ni gojil ali udomačeval temveč je povezana z njegovim bivališčem ali dejavnostjo. Prehranjuje se z človeškimi zalogami hrane npr: molji, ali z izdelki, ki jih človek shranjuje kot so: tekstil, pohištvo, papir, usnje. Razmnožuje se neodvisno od letnega časa. Sinantropna žival se naseljuje največkrat v bližini naselij, gospodarskih poslopjih, kmetijah, hlevih, na podstrešju, kleteh in kaščah, kjer si ustvari svoje bivališče in tako lahko povzroči veliko gospodarsko škodo.

Med sinantropne živali štejemo: ptice (lastovke, štorklje), žuželke (bolhe, zajedavske uši, molji, zajedavske stenice), majhni sesalci (podgane, miši), pajkovci (hišni pajek). Te živali so v bivališčih nezaželene tudi zaradi tega, ker so lahko prenašalke nalezljivih bolezni.