Osnutek:Andreina Trusgnach

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Andreina Trusgnach

Andreina Trušnjak (uradno Trusgnach), * 30. november 1961, Čedad, Italija.

Življenje[1][uredi | uredi kodo]

Andreina Trusgnach, iz družine Cekovih v Malim Garmaku (Garmak), živi v Nediških dolinah, v severovzhodnem obmejnem delu Furlanije - Julijske krajine. Rodila se je v Čedadu 30. novembra 1961, od poroke dalje živi v družini Tomasetig – Dortih v Kozici (Sv. Lienart).

Maturirala je kot kmetijski izvedenec in se pozneje usposobila za bolničarko; ta poklic opravlja še danes. Kot pripadnica slovenske jezikovne skupnosti v deželi Furlaniji Julijski krajini aktivno sodeluje pri dejavnostih slovenskih kulturnih društev.

Pesmi v slovenskem narečju Nediških dolin je začela pisati pri petnajstih letih, k temu jo je spodbudila udeležba pri dejavnostih slovenskih društev, usmerjenih v poznavanje in rabo domačega govora pri mladih Benečanih (natečaj Moja vas, letovanja Mlada brieza in Barčica moja, Senjam Beneške piesmi, itd.). Na tem območju je namreč možnost slovenskega ali bolje dvojezičnega izobraževanja prisotna šele od leta 1980,ko je bila ustanovljena zasebna dvojezična šola v Špetru.

Z besedili v prozi, s poezijami in besedili popevk je sodelovala na krajevnih, vse državni in mednarodnih natečajih in dosegla številna priznanja. Sodeluje na pesniških branjih in drugih literarnih dogodkih, udeležuje se delavnic za kreativno pisanje v Italiji in Sloveniji.

Njena pesem “Živiet tle” je bila 1977 vključena v učbenik Slovenski jezik in stilistika, Srednje usmerjeno izobraževanje kot primer slovenske narečne književnosti.

Slog in teme[2][uredi | uredi kodo]

S prehodom v odraslost je še bolj utrdila svojo odločitev, da piše v svojem prvem jeziku, to je zanjo neodložljiva potreba, ljubeča in hkrati trdna oblika ohranjanja tega zaklada. To je resnično vztrajanje, toliko bolj potrebno pri Slovencih na Videmskem, pri katerih je, bolj kot drugje, prisotna konkretna in otipljiva nevarnost, da izgubijo svoje jezikovne in kulturne značilnosti in se porazgubijo v prevladujočem svetu okrog njih.

Od vedno jo privlačijo majhne stvari, ob njih se rada zaustavi in razmišlja.

K pisanju jo sili želja, da zapusti za seboj vsaj majhno sled, saj življenje hitro teče in preveč je trenutkov, ki se nam izmaknejo in utonejo v niču.

Pesniške zbirke[uredi | uredi kodo]

Pingulauenca ki jo nie bluo = L'altalena che non c'era, 2022

Sanje morejo plut vesoko, 2011

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Trusgnach Andreina«. Festival Itinerante Internazionale di Poesia&Musica "Acque di Acqua" (v italijanščini). 28. april 2011. Pridobljeno 8. marca 2024.
  2. Pingulauenca ki jo nie bluo = L'altalena che non c'era. ISBN 978-88-7174-299-1.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

https://www.youtube.com/watch?v=iF5ggAdY_d8&ab_channel=FestivalPranger

https://www.youtube.com/watch?v=5ks15eK8r2o



Kategorija:Italijanski pesniki Kategorija:Beneški Slovenci