Igre lakote: Kruto maščevanje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
The Hunger Games: Kruto maščevanje
RežijaFrancis Lawrence
ProdukcijaNina Jacobson
Jon Killik
ScenarijSimon Beaufoy
Michael deBruyn
Temelji naKruto maščevanje
avtor Suzanne Collins
VlogeJennifer Lawrence
Josh Hutcherson
Liam Hemsworth
Woody Harrelson
Jena Malone
Elizabeth Banks
Lenny Kravitz
Philip Seymour Hoffman
Jeffrey Wright
Stanley Tucci
Donald Sutherland
GlasbaJames Newton Howard
FotografijaJo Willems
MontažaAlan Edward Bell
Studio
Color Force
DistribucijaLionsgate (ZDA/Združeno kraljestvo)
StudioCanal (Nemčija)
Universal Studios (Italija)
Datum izida
11. november 2013 (premiera v Londonu)
22. november 2013 (premiera v ZDA)
Dolžina
146 minutes[1]
DržavaZDA
JezikAngleščina
Proračun130–140 milijonov $[2][3][4]
Dohodek bruto864.9 milijonov $[2]

Igre lakote: Kruto maščevanje (v izvirniku angleško The Hunger Games: Catching Fire) je ameriški znanstvenofantastični pustolovski film iz leta 2013, posnet po distopičnem romanu Suzanne Collins, Kruto maščevanje. Film je nadaljevanje Iger lakot: Arena smrti in drugi del filmske serije Iger lakote, ki sta ga producirala Nina Jacobson in Jon Kilik skupaj z Lionsgatom. Francis Lawrence je režiral film po scenariju, ki sta ga napisala Simon Beaufoy in Michael Arndt. Igralski zasedbi predhodnika so se pridružili še Philip Seymour Hoffman, Jeffrey Wright, Jena Malone, Sam Claflin, Lynn Cohen, Amanda Plummer, Alan Ritchson in Meta Golding.

Zgodba Krutega maščevanja se odvija nekaj mesecev po prejšnjem delu; Katniss Everdeen se je varno vrnila domov po zmagi na 74. Igrah lakote skupaj s Peetom Mellarkom. Skozi zgodbo Katniss zazna, da zatiralski Kapitol poskuša zadušiti upor v okrožjih. Snemanje filma se je začelo 10. septembra 2012 v Atlanti v Georgii, nato pa se je preselilo na Havaje.

Igre lakote: Kruto maščevanje je izšel 15. novembra 2013 v Braziliji, 20. novembra na Finskem, Švedskem in Norveškem, 21. novembra v Združenem kraljestvu in 22. novembra v ZDA. Film je zaslužil več kot 864 milijonov dolarjev po vsem svetu,[5] kar je trenutno največji dobiček v seriji Iger lakote.

Kruto maščevanje je dobilo pozitivne ocene in med kritiki splošno velja, da je ta film boljši kot njegov predhodnik in pohvala je šla tudi njegovemu režiserju Francisu Lawrencu. Film je dobil tudi veliko nagrad in nominacij.

Nadaljevanje tega filma, Igre lakote: Upor, 1. del, je izšel 21. novembra 2014 v ZDA, drugi del pa bo po predvidoma izšel 20. novembra 2015.

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Po zmagi na 74. igrah lakote sta se Katniss Everdeen in Peeta Mellark vrnila domov, kjer je Katniss začela trpeti za PTSM. Predsednik Snow je obiskal Katniss na domu. Z njo je naredil sporazum, da si ne bosta lagala in ji pojasnil, da so njeni dejanja v Igrah navdihnila upore po okrožjih. Naroči ji tudi, naj prihajajočo zmagovalno turnejo uporabi v namen, da prepriča vsakogar, da so bila njena dejanja iz prave ljubezni do Peete in ne iz upora proti Kapitolu.

Ko se začne turneja, jo Haymitch Abernathy, mentor nje in Peete Mellarka opozori, da se mora "predstava" razmerja med njo in Peeto nadaljevati do konca njunega življenja. Katniss predlaga javno zaroko, ki je objavi in čestita Snow v svojem dvorcu v Kapitolu.

Po vrnitvi domov Katniss opozori svojega prijatelja Gala Hawthorna o grožnji Snowa, da bo ubil obe njuni družini. Redarji ostro ukrepajo proti 12. okrožju in Gale je javno bičan po napadu na glavnega redarja Romulusa Threada. Snow napove, da bodo v prihajajočih 75. Igrah lakote ob tretjem četrtstoletju zatrtja tributi izbrani izmed prejšnjih zmagovalcev. Katniss takoj želi, da Peeta ostane živ in zato novači Haymitcha za pomoč, Na žrebanju potegne Effie Trinket Katnissovo in Haymitchovo ime, vendar se Peeta prostovoljno javi in zavzame Haymitchovo mesto.

Med pripravljanjem na Igre Haymitch razkrije, da so vsi tributi jezni, da so se vrnili v Igre in svetuje nejevoljni Katniss, naj si naredi zaveznike. Na intervjuju pred Igrami se Katniss pojavi v svoji poročni obleki, kot ji je to naročil predsednik Snow, vendar jo njen stilist Cinna preoblikuje v upodobitev oponašoje, ki je simbol upora. Medtem pa Peeta v intervjuju oznani, da s Katniss pričakujeta otroka, kar povzroči ogorčenje in občinstvo prebivalcev Kapitola začne kričati, naj prekinijo Igre, vendar neuspešno. Tik preden Katniss vstopi v areno, Cinno hudo pretepejo redarji kot kazen za obleko in ga odvlečejo stran, medtem ko Katniss gleda nemočno.

V Igrah postane Katniss zaveznica s Finnickom Odairom in starejšo Mags iz 4. okrožja. Zunanje magnetno polje arene strese Peeto, da mu preneha biti srce, dokler ga ne oživi Finnick. Skupina beži pred strupeno meglo in Mags se žrtvuje, da bi preprečila njihovo upočasnjevanje. Ko jih napadejo opice, je Peeta nepričakovano rešila tributka iz 6. okrožja. Potem zbežijo na plažo, kjer se skupina sreča z Wiress in Beetee iz 3. okrožja ter Johanno Mason iz 7. okrožja. Wiress odkrije, da je arena oblikovana kot ura z rednimi nevarnostmi vsako uro, vendar je kmalu ubita v bitki, medtem ko Katniss in Johanna ubijeta Cashmerja in Gloss, brata in sestro iz 1. okrožja.

Beetee predlaga, da uporabijo enega od nevarnosti, drevo, v katero udari strela na vsake 12 ur in zvitek žice, da bi ubili ostale tribute. Skupina se loči, da bi pripravili past, vendar ko je sama, Johanna nenadoma udari Katniss po glavi, jo omami in ji neopazno odreže sledilnik iz lakti. Ko se Katniss vrne k drevesu, tam najde nezavestnega Beeteeja. Ko ni mogla najti Peeto, je Katniss skoraj napadla Finnicka, vendar jo je on opomnil "kdo je pravi sovražnik", kot ji je Haymitch svetoval pred Igrami. Katniss priveže ostanek žice na svojo puščico in ko udari strela, jo izstreli v magnetno polje, kar povzroči izpad električne energije, ki povzroči padec kupole magnetnega polja in tudi nadzor Kapitola.

Katniss se prebudi v letalu, kjer najde Haymitcha, Beeteeja, Finnicka in Plutarcha Heavensbeeja, vodjo Iger, ki je, kot se razkrije, uprnik proti Snowu. Pove ji, da so zavezani na 13. okrožje, sedež novega upora in da se je polovica tributov zavedala načrta za pobeg s Katniss, kot simbol vse večjega upora. Niso bili zmožni rešiti Peete in Johanne, ki ju je vzela Kapitol. Pretresena Katniss je bila omamljena po napadu na Haymitcha. Kasneje se zbudi in najde Gala na svoji strani, ki jo prepriča, da je njena družina varna, vendar je tudi pove, da je Kapitol uničil 12. okrožje.

Igralska zasedba[uredi | uredi kodo]

Produkcija[uredi | uredi kodo]

Pre-produkcija[uredi | uredi kodo]

Lionsgate je napovadal, da bo filmska priredba krutega maščevanja izšla kot Igre lakote: Kruto maščevanje 22. novembra 2013[6] kot nadaljevanje Igre lakote: Arena Smrti. Simon Beaufoy, ki so ga najeli, da napiše scenarij, je napisal dva osnutka[7] preden se je Gary Ross odločil, da ne bo režiral filma. Časovni okvir snemanja filma je bil usklajen med Lionsgatom in 20th Century Fox, da bi imela Jennifer Lawrence dovolj časa posneti januarja 2013 Možje X: Dnevi prihodnje preteklosti, nadaljevanje Foxovega filma Možje X: Prvi razred[8].

10. aprila 2012 je bilo objavljeno, da se Gary Ross, režiser Igre lakote: Arena smrti, ne bo vrnil zaradi "tesnega" in "opremljenega" urnika[9]. Za novega režiserja filma se je izbiralo med Bennettom Millerjem, Joejem Cornishpm, Francisom Lawrencom in Juanom Antoniom Bayono[10]. 19. aprila 2012 je bilo objavljeno, da je Francis Lawrence dobil ponudbo za režiserja filma. Po virih naj bi film moral biti posnet do decembra 2012, da bi se to prilagajalo urniku Jennifer Lawrence[11]. Ko je Možje X: Dnevi prihodnje preteklosti izgubila svojega prvotnega režiserja[12], je bilo snemanje filma odloženo do aprila 2013[13], Jennifer Lawrence ni bilo več potrebno snemati januarje 2013 in časovno obdobje snemanja za Igre lakote: Kruto maščevanje je bilo podaljšano do marca (vključno s številnimi odmori in zaradi praznikov in sezone nagrad)[14]. 3. maja 2012 je Lionsgate uradno objavil, da je novi režiser filma Francis Lawrence[15]. Dva dneva kasneje je bilo poročano, da naj bi Michael Arndt (Svet igrač 3, Naša mala mis) ponovno napisal scenarij za Kruto maščevanje[16]. 24. maja 2012 je bil film preimenovan v Igre lakote: Kruto maščevanje in Arndt je bil potrjen kot novi pisec scenarija[17].

Izbiranje igralske zasedbe[uredi | uredi kodo]

Julija 2012 je bilo napovedano, da bo Jena Malone upodobila Johanno Mason[18], Amanda Plummer Wiress in Philip Seymour Hoffman Plutarcha Heavensbeeja. Po tem je bilo avgusta 2012 napovedano, da bo Lynn Cohen upodobila Mags[19]. 9. avgusta 2012 je Alan Ritchson dobil vlogo Glossa[20], 22. novembra pa je Sam Claflin dobil vlogo Finnicka Odaira[21] in 7. septembra je Jeffrey Wright dobil vlogo Beeteeja[22].

Snemanje[uredi | uredi kodo]

Lawrence, Hutcherson in Hemsworth so si za film ponovno pobarvali lase. Lawrence je šla na usposabljanje v lokostrelstvu, da bi ponovno dobila formo za vlogo. medtem ko so se stranski igralci obvezali za usposabljanje v okviru priprav za prizore v areni[23].

Produkcija se je uradno začela 10. septembra 2012 in končalo za nekatere igralce 21. decembra 2012[24]. Za nekatere glavne igralce se je snemanje nadaljevalo po božičnih počitnicah za dva tedna sredi januarja in je bilo odloženo v času sezone nagrad. Snemanje se je nadaljevalo in končalo marca 2013[25]. Na začetku začetku se je film snemal okoli metropolitanske Atlante in potem na Havajih, da bi posneli arenske prizore[26]. Igralci ostali sodelujoči pri filmu so imeli natrpan urnik ter so delali šest dni po 14 ur. Josh Hutcherson je v intervjuju z MTV-jem potrdil, da se za scene v filmu uporabljajo kamere IMAX s trditvijo, "Mislim da oni snemajo vse stvari v areni z IMAX"[27]. 31. januarja in 1. februarja sta Jennifer Lawrence in Liam Hemsworth v Ringwoodu v New Jerseyu snemala scene s snegom v 12. okrožju. Jennifer Lawrence je potrdila, da bo 25. februarja, na dan po podelitvi oskarjev, letela skupaj s Calfilnom in Hutchersonom na Havaje na snemanje zadnjih devetih dni snemanja.

Konec marca se je snemanje odvijalo v Universal Studios, kjer je bilo ohranjeno zelo skrivnostno. Priče so pričale o stolpih in ograjah na prizoriščih. Verjelo se je, da ni nobeden od glavne igralske zasedba bil na prizorišču[28]. Ponovno snemanje je bilo načrtovano za 13. april v Atlanti. Bazni tabor je ustanovil v izvršnem parku na North Druid Hills Road in snemanje se je odvilo tudi v Goat Farm Arts Center[29].

Kostumi[uredi | uredi kodo]

Sarah Burton, modna oblikovalka britanske modne hiše Alexander McQueen, je dala kose kolekcije McQueen kostumografinji Trish Summerville[30]. Summerville je sodelovala z indonezijskim oblikovalcem Texom Saveriom, ko je oblikovala Katnissino poročno obleko za intervju ob tretjini četrtstoletja zatrtja[31].

Glasba[uredi | uredi kodo]

Soundtrack[uredi | uredi kodo]

Naslov albuma s filmsko glasbo je The Hunger Games: Catching Fire – Original Motion Picture Soundtrack. Britanski pevec Ed Sheeran je posnel tri pesmi za soundtrack, vendar je Lionsgate zavrnil njegovo ponudbo[32]. 14. maja 2013 je Alexandra Patsavas postala glasbeni nadzornik in s tem zamenjala T Bona Burnetta iz prvega filma. Coldplay so bili objavljeni kot prvi izvajalci na albumu Krutega maščevanja s pesmijo »Atlas«, ki je izšla 6. septembra 2013[33]. Christina Aguilera je oznanila, da bo njena pesem »We Remain« del uradnega soundtracka filma[34]. Drugi izvajalci na soundtracku so Of Monsters and Men z »Silhouettes«, Sia, The Weeknd & Diplo z »Elastic Heart«, The National z »Lean«, The Weeknd z »Devil May Cry«, Imagine Dragons z »Who We Are«, Lorde z »Everybody Wants to Rule the World«, The Lumineers z »Gale Song«, Ellie Goulding z »Mirror«, Patti Smith z »Capitol Letter«, Santigold z »Shooting Arrows at the Sky«, Mikky Ekko z »Place for Us«, Phantogram z »Lights« in Anthony and the Johnsons z »Angel on Fire«[35].

Standardna izdaja
Št.NaslovPisecIzvajalciDolžina
1."Atlas"Guy Berryman
Jonny Buckland
Will Champion
Chris Martin
Coldplay3:56
2."Silhouettes"Ragnar Þórhallsson
Nanna Bryndís Hilmarsdóttir
Arnar Rósenkranz Hilmarsson
Kristján Páll Kristjánsson
Brynjar Leifsson
Of Monsters and Men4:31
3."Elastic Heart"Sia Furler
Thomas Wesley Pentz
Andrew Swanson
Abel Tesfaye
Sia z The Weeknd & Diplo4:17
4."Lean"Matt Berninger
Aaron Dessner
The National4:31
5."We Remain"Ryan Tedder
Brent Kutzle
Mikky Ekko
Christina Aguilera4:00
6."Devil May Cry"Abel Tesfaye
Jason Quenneville
The Weeknd5:23
7."Who We Are"Alex da Kid
Imagine Dragons
Josh Mosser
Imagine Dragons4:09
8."Everybody Wants to Rule the World"Ian Stanley
Roland Orzabal
Chris Hughes
Lorde2:35
9."Gale Song"Wesley Schultz
Jeremiah Fraites
Neyla Pekarek
The Lumineers3:05
10."Mirror"Ellie Goulding
Mathieu Jomphe
Ellie Goulding4:21
11."Capitol Letter"Patti SmithPatti Smith3:33
12."Shooting Arrows at the Sky"Santi White
Rick Nowels
Santigold3:37
Deluxe izdaja[36]
Št.NaslovPisecIzvajalecDolžina
13."Place for Us"Mikky Ekko, Ammar Malik, Nick RuthMikky Ekko3:31
14."Lights"Josh Carter, Sarah BarthelPhantogram3:45
15."Angel on Fire"Antony HegartyAntony and the Johnsons3:47
Nemško/Avstrijska bonus skladbe[37]
Št.NaslovIzvajalecDolžina
16."Again"Abby 

Pesmi v filmu[uredi | uredi kodo]

Oktobra 2012 je skladatelj James Newton Howard potrdil, da se bo vrnil na snemanje glasbe za film[38]. Posnet album je izšel 25. novembra 2013.

Št.NaslovDolžina
1."Katniss"1:42
2."I Had to Do That"2:22
3."We Have Visitors"3:01
4."Just Friends"1:29
5."Mockingjay Graffiti"1:44
6."The Tour"5:56
7."Daffodil Waltz"0:26
8."Waltz in A (Op. 39, No. 15)"0:43
9."Fireworks"3:05
10."Horn of Plenty"0:36
11."Peacekeepers"5:55
12."Prim"2:08
13."A Quarter Quell"2:05
14."Katniss is Chosen"3:18
15."Introducing the Tributes"1:29
16."There's Always a Flaw"1:48
17."Bow and Arrow"1:07
18."We're a Team"1:52
19."Let's Start"2:02
20."The Games Begin"4:43
21."Peeta's Heart Stops"2:10
22."Treetops"1:22
23."The Fog"4:58
24."Monkey Mutts"4:44
25."Jabberjays"1:33
26."I Need You"3:57
27."Broken Wire"3:53
28."Arena Crumbles"1:43
29."Good Morning Sweetheart"3:07
Skupna dolžina:1:14:58

Nadaljevanje[uredi | uredi kodo]

Julija 2012 so bili napovedani datumi za dva filma, na podlagi zadnje knjige Upor. Igre lakote: Upor, 1. del je bil izdan 21. novembra 2014 in Igre lakote: Upor, 2. del bo izdan 20. novembra 2015[39]. Snemanje dvodelnega filma se je začelo 23. septembra 2013 v Atlanti in končalo 20. junija 2014 v Berlinu, Nemčiji[40][41].

Nagrade in nominacije[uredi | uredi kodo]

Leto Nagrada Kategorija Nominiranec Osvojeno?
2013 Golden Trailer Awards[42] Najboljši akcijski poster Poster Ne
Najboljši neodvisni poster Poster
Hollywood Film Awards[43] Najboljša pesem Atlas Da
San Diego Film Critics Society Najboljša stranska igralka Elizabeth Banks Ne
Najboljša montaža Alan Edward Bell
2014 Grammy Awards[44] Najboljša pesem napisana za vizualne medije Atlas
Golden Globe Awards[45] Najboljša originalna pesem
Critics' Choice Movie Awards[46] Najboljši akcijski film Igralna zasedba
Najboljša igralka v akcijskem filmu Jennifer Lawrence
Najboljša pesem "Atlas"
IGN's Best of 2013 Movie Awards[47] Najboljši film Igralna zasedba
Najboljši znanstvenofantastični film
Najboljši filmski poster IMAX poster
People's Choice Awards[48] Najljubši film konec leta Igralna zasedba Da
Kids' Choice Awards[49] Najljubši film Igralna zasedba
Najljubša filmska igralka Jennifer Lawrence
Najljubša ženska "Buttkickerka"
Jena Malone Ne
Empire Awards[50] Najboljši film Igralna zasedba
Najboljši triler Da
Najboljša znanstvena fantastika/fantazija Ne
Najboljša igralka Jennifer Lawrence
Najboljši stranski igralec Sam Claflin
MTV Movie Awards[51][52] Film leta Igralna zasedba' Da
Najboljši moški nastop Josh Hutcherson
Najboljši ženski nastop Jennifer Lawrence
Najboljši nastop brez majice Sam Claflin Ne
Najboljši pretep Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson & Sam Claflin vs. mutirane opice
Najboljši zlikovec Donald Sutherland
Najboljša preobrazba na zaslonu Elizabeth Banks
Najljubši lik Katniss Everdeen
Golden Trailer Awards[53] Najboljši akcijski napovednik Svetovni dogodek Da
Najboljši pustolovski fantazijski napovednik Uradni gledališki napovednik Ne
Najboljša originalna pesem Končni napovednik Da
Najboljša televizijska pesem "Let it Fly" Ne
Najboljša fantazijska/pustolovska televizijska pesem "Atlas"
Najboljša romantična televizijska pesem "We Remain"
Najboljši akcijski poster Poster Da
Najboljši dramski poster Poster Ne
Najboljši divji prispevki Zunanji interaktivni oglas Da
Najboljši Standee za celovečerni igrani film Standee Ne
Saturn Awards Najboljši znanstvenofantastični film Igralna zasedba
Najboljši direktor Francis Lawrence
Najboljša igralka Jennifer Lawrence
Najboljša stranska igralka Jena Malone
Najboljša scenografija Philip Messina
Najboljša montaža Alan Edward Bell
Najboljša kostumografija Trish Summerville Da
Teen Choice Awards Izbira filma: znanstvena fantastika/fantazija Igralna zasedba
Izbira igralke: znanstvena fantastika/fantazija Jennifer Lawrence
Izbira igralca: znanstvena fantastika/fantazija Liam Hemsworth Ne
Josh Hutcherson Da
Izbira zlikovca Donald Sutherland
Izbira tatu scene Sam Claflin Ne
Izbira poljuba Jennifer Lawrence & Josh Hutcherson

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »The Hunger Games: Catching Fire (12A)«. Lions Gate UK. British Board of Film Classification. 5. november 2013. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  2. 2,0 2,1 »The Hunger Games: Catching Fire«. Box Office Mojo. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  3. »'Hunger Games': Can 'Catching Fire' Burn Brighter Than the Original?«. Variety. 29. oktober 2013. Pridobljeno 10. junija 2015. stane okoli 140 milijonov dolarjev (angleško)
  4. Ryan Faughnder (21. november 2013). »'Hunger Games' sequel to catch fire in box-office debut«. Los Angeles Times. Pridobljeno 10. junija 2015. dobiček okoli 130 milijonov dolarjev (angleško)
  5. »All Time Domestic Box Office Results«. boxofficemojo.com. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  6. Weinstein, Joshua L (8. avgust 2011). »The Hunger Games Sequel Set for 2013 Release«. The Wrap (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 7. aprila 2019. Pridobljeno 10. junija 2015.
  7. Orzeck, Kurt (16. januar 2012). »Simon Beaufoy Working on Script for 'Hunger Games' Sequel« (v angleščini). TheWrap.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 19. marca 2015. Pridobljeno 10. junija 2015.
  8. »'X-Men' Sequel to Shoot in January, Avoiding Conflict for 'Hunger Games' Star Jennifer Lawrence«. Hollywood Reporter. 5. april 2012. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  9. Rome, Emily. »Gary Ross will not direct second 'Hunger Games' installment 'Catching Fire'«. Inside Movies (blog) (v angleščini). EW.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 7. oktobra 2014. Pridobljeno 10. junija 2015.
  10. Fleming, Mike. »Lionsgate Getting Close On 'Catching Fire' Director«. Deadline.com. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  11. Rome, Emily. »Francis Lawrence offered 'Catching Fire' director gig«. Inside Movies (blog) (v angleščini). EW.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 11. novembra 2013. Pridobljeno 10. junija 2015.
  12. Trumbore, Dave (25. oktober 2012). »Matthew Vaughn Out as Director of X-MEN: FIRST CLASS Sequel, X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST; Bryan Singer May Replace Him«. Collider. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  13. Wigler, Josh (9. november 2012). »'X-Men: Days Of Future Past′ Shoots In April 2013«. MTV Splash Page. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  14. »Jen looks forward to X-Men reunion«. Belfast Telegraph. 10. januar 2013. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  15. Staskiewicz, Keith (3. maj 2012). »Francis Lawrence confirmed as 'Catching Fire' director«. Entertainment Weekly (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 14. maja 2013. Pridobljeno 10. junija 2015.
  16. Kit, Borys (5. maj 2012). »Michael Arndt in Talks to Re-Write 'Hunger Games' Sequel 'Catching Fire' (Exclusive)«. Hollywood Reporter. Pridobljeno 10. maja 2015. (angleško)
  17. »Hunger Games Sequel Officially Titled The Hunger Games: Catching Fire«. comingsoon.net (v angleščini). 24. maj 2012. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 3. februarja 2013. Pridobljeno 10. junija 2015.
  18. Kit, Borys. »Jena Malone Chosen as Tribute for 'Catching Fire' (Exclusive)«. The Hollywood Reporter. The Hollywood Reporter. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  19. Games, Hunger. »Lynn Cohen Hunger Games«. Facebook. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  20. Adly MacKenzie, Carina (9. avgust 2012). »'Smallville's' Alan Ritchson joins 'The Hunger Games: Catching Fire' as Gloss«. Zap2it. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  21. Wigler, Josh. »'Catching Fire' Casts Sam Claflin As Finnick«. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  22. Sperling, Lindsay (7. september 2012). »Jeffrey Wright Will Play Beetee In The Hunger Games: Catching Fire«. WeGotThisCovered.com. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  23. Lawrence, Francis. »How Did Jennifer Lawrence and Sam Claflin Get Ready for The Hunger Games: Catching Fire?«. Quora. The Slate Group. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  24. Vary, Adam B. »'The Hunger Games: Catching Fire' begins shooting in Georgia, before moving to Hawaii« (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. septembra 2014. Pridobljeno 10. junija 2015.
  25. »Jennifer Lawrence looks forward to 'X-Men Days of Future Past' says 'great to see everyone'«. The Global Dispatch. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  26. McAllister, Cameron. »'The Hunger Games: Catching Fire' officially begins production in Georgia«. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  27. Wilkinson, Amy (26. november 2012). »'Catching Fire' Arena to be Shot in IMAX«. MTV. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  28. »Exclusive: Where Did Catching Fire Film in L.A.?«. Welcome to District 12. 1. april 2013. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  29. »Weekend Filming Locations including information for Blue Bloods in NYC and Catching Fire in Atlanta«. On Location Vacations (v angleščini). 13. april 2013. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 23. septembra 2015. Pridobljeno 10. junija 2015.
  30. Snead, Elizabeth. »'Hunger Games: Catching Fire' Gowns Resemble Alexander McQueen Designs«. The Hollywood Reporter. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  31. Jessica Vince (10. marec 2013). »Meet Tex Saverio - The Designer Behind Katniss's Wedding Dress In The Hunger Games«. daily.co.uk. Pridobljeno 10. junija 2015.
  32. »Click 98.9 Brad Interviews Ed Sheeran«. YouTube. 4. september 2013. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  33. »Coldplay Heads To 'Hunger Games' on 'Atlas' Single: Listen«. Billboard. 6. september 2013. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  34. »Christina Aguilera Reveals 'Catching Fire' Song«. The Hollywood Reporter. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  35. »The Hunger Games: Catching Fire' Soundtrack Goes Global, as Lionsgate and Republic Records Add Local All-Star Artists for Albums Sold in Select International Territories«. Lionsgate. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  36. »The Hunger Games: Catching Fire (Original Motion Picture Soundtrack) [Deluxe Edition]«. iTunes. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  37. »iTunes - Music - Die Tribute von Panem - Catching Fire (Deluxe Edition) [Original Motion Picture Soundtrack] by Various Artists«. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  38. »James Newton Howard to Return for 'The Hunger Games: Catching Fire'«. Film Music Reporter. 23. oktober 2012. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  39. »The Two-Part 'Hunger Games' Finale 'Mockingjay' Sets Release Dates«. movies.com. 10. julij 2012. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  40. »'Mockingjay' Movie Starts Filming In Atlanta; Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth Spotted On 'The Hunger Games' Set«. ibtimes.com. 24. september 2013. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  41. »'The Hunger Games' series finishes filming, producer tweets touching photo«. hypable.com. 20. junij 2014. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  42. »The 14th Annual Golden Trailer Award Nominees«. GoldenTrailer.com (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 8. oktobra 2014. Pridobljeno 10. junija 2015.
  43. »Coldplay To Receive The "Hollywood Song Award" At The 17th Annual Hollywood Film Awards For New Hit "Atlas" From The Hunger Games: Catching Fire Soundtrack«. PR Newswire. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  44. http://www.grammy.com/files/pages/56thpresslist-final-secured.pdf
  45. »Golden Globes Nominations: The Full List«. Variety. 11. januar 2014. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  46. »19th Annual Critics' Choice Movie Awards Nominations« (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 8. junija 2018. Pridobljeno 10. junija 2015.
  47. »Movies - IGN's Best of 2013«. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  48. »People's Choice Awards Nominees/Winners«. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  49. Ng, Philiana (24. februar 2014). »Nickelodeon's Kids' Choice Awards Nominations Revealed«. The Hollywood Reporter. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  50. »19th Empire Awards Nominations«. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  51. »2014 MTV Movie Awards: Full Nominations List«. MTV. 6. marec 2014. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  52. »MTV Movie Awards: Winners List«. Variety. 13. april 2014. Pridobljeno 10. junija 2015. (angleško)
  53. »The 15th Annual Golden Trailer Award Nominees«. GoldenTrailer.com (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. januarja 2015. Pridobljeno 10. junija 2015.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]