Igre lakote: Arena smrti

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Igre lakote: Arena smrti
RežijaGary Ross
ProdukcijaNina Jacobson
Jon Kilik
ScenarijGary Ross
Suzanne Collins
Billy Ray
VlogeJennifer Lawrence
Josh Hutcherson
Liam Hemsworth
Woody Harrelson
Elizabeth Banks
Lenny Kravitz
Stanley Tucci
Donald Sutherland
Isabelle Fuhrman
GlasbaJames Newton Howard
FotografijaTom Stern
MontažaStephen Mirrione
Juliette Welfling
Studio
Color Force
DistribucijaLionsgate
Datum izida
12. marec 2012 (premiera v Los Angelesu)
23. marec 2012 (premiera v ZDA)
Dolžina
142 minut[1][2]
DržavaZDA
JezikAngleščina
Proračun90 milijonov $[3][4]
Dohodek bruto691.2 milijonov $[3]

Igre lakote: Arena smrti je ameriški znanstveno fantastičen film iz leta 2012, napisan po istoimenskem romanu Suzanne Collins. Film je režiral Gary Ross, scenarij zanj pa so napisali Gary Ross, Suzanne Collins in Billy Ray. Zvezdniki filma Igre lakote: Arena smrti so Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Lenny Kravitz, Stanley Tucci in Donald Sutherland[5]. V filmski adaptaciji knjižne uspešnice se preselimo v bližnjo prihodnost, kjer so lakota, suša in požari povzročili uničenje ZDA. Nova država Panem je razdeljena na prestolnico in 12 območij, iz katerih vsako leto z žrebanjem določijo 24 kandidatov za Igre lakote. Ko je izžrebana 12-letna Primrose Everdeen, se njena sestra Katniss odloči, da jo bo prostovoljno zamenjala. S sovrstnikom Peetom Mellarkom se pod vodstvom nekdanjega zmagovalca Haymitcha Abernathya odpravita v prestolnico, kjer se morata v neizprosnem spopadu na življenje in smrt pomeriti z veliko močnejšimi in bolj izkušenimi tekmovalci[6].

Film je doživel pozitiven sprejem kritikov[7], ki so pohvalil njegovo temo in sporočilnost ter dober nastop Jennifer Lawrence[8]. Kljub temu so ga mnogi kritizirali zaradi podobnosti z drugimi romani kot na primer z japonskim romanom Battle Royale in kratko zgodbo The Lottery od ameriške pisateljice Shirley Jackson[9].

Zgodba[uredi | uredi kodo]

karta Panema

Predsednik Snow je vladal v distopijski državi Panem, ki je sestavljena iz bogatega in glamuroznega Kapitola ter iz dvanajst revnejših okrožij. Vsako leto na ruševinah nekdanje Severne Amerike Kapitol naroda države Panem prisili vse od svojih dvanajstih okrožij, da na Igre lakote pošlje po enega najstnika in najstnico. Igre so kazen za preteklo vstajo in taktika ustrahovanja, ki jo izvaja vlada. Ta dogodek, v kateri se morajo »tributi« v areni spopasti do smrti – prenašajo vse TV postaje v državi. Zmagovalec je nagrajen s slavo in bogastvom.

V okrožju 12 se je Katniss Everdeen prostovoljno javila, ko je bila njena mlajša sestra Primrose izžrebana za "tributko". Katniss in moški tribut Peeta Mellark sta bila nato pospremljena v Kapitol skupaj s spremljevalko Effie Trinket in z njunim mentorjem Haymitchem Abernathyjem, ki je bil nekdanji zmagovalec iz dvanajstega okrožja in alkoholik. Haymitch jima pove o pomembnosti pridobivanja sponzorjev, saj jima lahko le ti nudijo darove in hrano v času iger. V času nizov televizijskih intervjujev je Peeta javno izrazil svojo ljubezen do Katniss, kar ona na začetku vzame za poskus, da bi si pridobil sponzorsko naklonjenost, vendar kasneje izve, da je njegova ljubezen resnična. Med treningom je Katniss opazovala Marvela, Glimmer, Cata in Clove, tako imenovani profesionalci, iz okrožij 1 in 2, ki so se na igre pripravljali že od mladih let.

Na začetku igre Katniss ne upošteva nasvete Haymitcha in krene za mamljivo zalogo hrane in orožja, ki so posuti okoli Roga izobilja, v strukturi, kjer začnejo tekmovalci tekmovati in se izogibati drug drugega, da niso ubiti. Skoraj polovica tributov umre na začetku v bitki pri Rogu. Katniss poskuša ostati čim dlje od drugih tekmovalcom, kot je mogoče, vendar Seneca Crane, vodja iger, sproži gozdni požar, da bi šla nazaj do ostalih. Sreča se s profesionalci, s katerim je Peeta zaveznik in zbeži na drevo.

Rue, mlada tributka iz 11. okrožja, se skriva na sosednem drevesu. Tiho pritegne Katnissovo pozornost na gnezdo preganjalskih os nad njeno glavo. Katniss spusti gnezdo na profesionalce in ubije Glimmer ter odžene ostale stran. Padajoče vzame lok in puščice od Glimmer, čeprav so tudi njo pičile ose in postane negotova zaradi strupa. Peeta se vrne in vpije nanjo, naj zbeži stran.

Rue pomaga Katniss, da si opomore od strupa in oni postaneta prijateljici. Katniss pripravi načrt, da uničita hrano, ki jo imajo profesionalci. Medtem ko Rue naredi ogenj in s tem odstrani pozornost stran, Katniss uniči njihove zaloge hrane. Marvel ju najde in usodno rani Rue preden ga je Katniss lahko ubila s puščico. Katniss jo tolaži in ji poje. Ko Rue umre, žalujoča Katniss okoli nje postavi rože. Po gledanju tega začnejo ljudje iz 11. okrožja delati izgrede, kar vodi predsednika Snowa do tega, da opozori Seneco Crana, da se te igre morajo iziti, kot je bilo namenjeno: za izginjanje nemirov.

Haymitch predlaga Cranu, da spremeni pravila tako, da sta možna dva zmagovalca, če sta oba iz istega okrožja, saj bi to morda lahko preprečilo nemire. Ko je sprememba oznanjena, začne Katniss iskati Peeta in ga najde ranjenega po tem, ko se je razšel s profesionalci. Ko ga spravi na varno, zaslišita oznanilo, da je vse, kar rabijo tributi priskrbljeno v rogu. Čeprav je temu Peeta močno nasprotoval, gre Katniss vseeno po zdravila zanj. Clove jo napade in potisne na tla. Potem se hvali o njeni vlogi pri Rouini smrti. Katniss je rešena, ko Thresh, moški tribut iz 11. okrožja, ubije Clove. Thresh prizanese Katniss, enkrat, zavoljo Rue. Zdravilo pozdravi Peeto.

Kasneje, med iskanjem hrane, je Peeta zmotoma pobral strupene borovnice. Na njegovo srečo je Lisička, ženska tributka iz okrožja 5, ukradla borovnice in umrla po tem, ko jih je pojedla.

Thresha ubije pošast, ki jo je ustvaril Crane, in tako ostane še le en drugi preživel. Katniss in Peeta obupano zbežita na vrh roga izobilja, tik pred živalmi. Tam najdeta tudi Cata. Po obupanem boju, kjer je imel Cato prednost, Katniss ustreli Cata v roko in Peeta ga vrže na tla, kjer ga napadejo zveri. Katniss konča njegovo agonijo s svojim lokom.

Peeta in Katniss mislita, da sta zmagala, vendar potem Crano razveljavi spremembo pravila; lahko je le en zmagovalec. Katniss prepriča Peeta, da z njo poje borovnice. Ravno preden to naredita, sta imenovana kot zmagovalca 74. iger lakot.

Potem Haymitch opozori Katniss, da si je s svojimi dejanji kljubovanja pridobila veliko sovražnikov. Snow je zaklenil Crana v sobo z borovnicami. Ko se Katniss in Peeta vrneta domov, predsednik Snow razglablja svoje možnosti.

Igralska zasedba[uredi | uredi kodo]

Jennifer Lawrence igra Katniss Everdeen in za to vlogo si je pobarvala lase na temno rjavo[10]

Produkcija[uredi | uredi kodo]

Marca 2009 je Lions Gate Entertainment vstopil v koprodukcijo za Igre lakote: Arena smrti s proizvodnim podjetjem Color Force od Nine Jacobson, ki je pridobil svetovno distribucijske pravice za roman nekaj tednov prej[22], menda za 200.000 dolarjev[23]. Alli Shearmur in Jim Miller, predsednik in podpredsednik Motion Picture Production na Lionsgatu, sta prevzela nadzor nad produkcijo filma[24]. Studio, ki ni imel dobička v petih let, je izvedel racijo proračunov drugih produkcij in prodal sredstva, da bi zagotovil proračun v višini 88.000.000 $, eden od njegovih največjih[25] - za film[23][26]. Collinsonov zastopnik Jason Dravis je pripomnil, da "so imeli [Lionsgate] vsakogar, vendar so poklicali njih", da bi pomagali pri zavarovanju franšize[26]. Lionsgate je naknadno pridobil za8 milijonov dolarjev davčnih olajšav za snemanje filma v Severni Karolini[26]. Proizvodnja se je sčasoma prinesla premalo proračunskih sredstev z 78 milijonov dolarjev[27].

Suzanne Collins je osebno napisal scenarij[22] in njen scenarij je preoblikoval scenarist Billy Ray[28]. Collinsova je pričakovala, da ima film bonitetno oceno PG-13 (ni za otroke pod 13 let v spremstvu staršev).

Novembra 2010 je Gary Ross postal režiser filma[29]. Čeprav je bil začetni proračun filma 75 milijonov dolarjev[30], je imel film končni proračun v višini skoraj 100 milijonov dolarjev[4][31].

16. novembra je izšel napovednik za film[32].

Izbiranje igralske zasedbe[uredi | uredi kodo]

Josh Hutcherson igra Peeta Mellarka.

Lionsgate je marca 2011 potrdil, da je približno 30 igralk šlo na avdicijo za vlogo Katniss Everdeen, med njimi tudi Hailee Steinfeld, Abigail Breslin, Emma Roberts, Saoirse Ronan, Chloë Grace Moretz, Jodelle Ferland, Lyndsy Fonseca, Emily Browning, Shailene Woodley in Kaya Scodelario[33][34]. 16. marca 2011 je bilo oznanjeno, da je to vlogo dobila Jennifer Lawrence[35]. Ross je opisal Jennifer, kot da ima "izjemno veliko samozavest, tako da dobiš občutek, da to dekle čisto ve, kdo je. Potem je prišla in brala zame in me presenetila. Še nikoli nisem videl take avdicije prej v svojem življenju. To je bila ena izmed tistih stvari, ko bežno vidiš cel film pred očmi."[36]

Čeprav je bila Jennifer stara 20 let, ko se je snemanje začelo in s tem štiri leta starejša od svojega lika[37], je Suzanne povedala, da je vloga zahtevala "določeno zrelost in moč" in da bi raje videla starejšo in ne mlajšo igralko[38]. Dodala je, da je Jennifer "edina, ki je zares ujela značaj lika, ki sem ga opisala v knjigi" in da je bila "vsako potrebno kvaliteto, da je lahko igrala Katniss."[39] Jennifer, ljubiteljica knjig, je sprejela vlogo tri dni kasneje; sprva se je prestrašila z velikostjo proizvodnje[33][40]. Jennifer si je za vlogo Katniss pobarvala lase na temno rjavo[10][41]. Opravila je tudi usposabljanje, da bi dobila formo za vlogo, vključno z lokostrelstvom, plezanjem po skalah in drevesih, bojem, tekom, padanjem naprej in jogo[42].

Kandidati za vlogo Peete so bili poleg Hutchersons tudi Alexander Ludwig (ki je kasneje dobil vlogo Cata), Hunter Parrish, Lucas Till, and Evan Peters[43]. Drugi igralci, ki bi lahko dobili vlogo Gala, so bili David Henrie, Drew Roy, and Robbie Amell[43]. Aprila 2011 se je Josh C. Reilly pogovarjal z Lions Gate Entertainment, da bi upodobil Haymitch Abernathyja[44]. Naslednji mesec je Lionsgate oznanil, da je ta vloga šla oskarjevem nominirancu Woodyju Harrelsonu[13]. Kmalu je sledilo izbiranje še drugih igralcev za upodobitev likov: Lenny Kravitz je bil izbran za upodobitev Cinne, Stanley Tucci za Caesarja Flickermana in Toby Jones za Claudiusa Templesmitha. Konec maja 2011 je večkratni nagrajenec Golden Globusa, Donald Sutherland, dobil vlogo predsednika Snowa[45].

Glasba[uredi | uredi kodo]

Soundtrack[uredi | uredi kodo]

Ime za album soundtracka je Igre lakote: Arena smrti: Pesmi iz okrožja 12 in drugod (angleško The Hunger Games: Songs from District 12 and Beyond). Soundtrack album za Igre lakote: Arena smrti vsebuje pesmi ,ki jih je navdihnil film; le tri od njih ("Abraham's Daughter", "Safe & Sound" in "Kingdom Come", v tem zaporedju) se pojavijo v filmu[46]. Prva pesem iz filmskega spremljevalnega albuma, Safe & Sound, od Taylor Swift in The Civil Wars je izšla 23. decembra 2011[47]. V dvanajstih urah je postal številka ena na celotni lestvici iTunesa. Videospot za "Safe & Sound" je izšel 13. februarja 2012. Skupaj z ločenimi pesmi od Swiftove ima soundtrack tudi pesmi od The Decemberists, Arcade Fire, The Secret Sisters, Mirande Lambert in Pistol Annies[48], Neko Case, Kid Cudi[48], Glen Hansard,[48] The Low Anthem[48], Punch Brothers[48], Birdy[48], Maroon 5, Jayme Dee[48] in Caroline Chocolate Drops[48]. Soundtrack je bil izdan 20. marca 2012[49]. Seznam soundtracka se je prikazal na iTunesu 13. februarja 2012 in na "One Engine" je izšel kot drugi singl 14. februarja. Na soundtracku ni petju Jennifer Lawrence "Uspavanke za Rue". Album je debitiral na številki ena na Billboard Top 200 lestvici in je prodal 175.000 izvodov v prvem tednu. To je eden od samo 16 soundtrackov, ki so prišli na zgornji del Top 200 in prvi, ki je debitiral kot številka 1 vse od "This Is It od Michaela Jacksona".

Št.NaslovIzvajalec/IzvajalciDolžina
1."Abraham's Daughter"Arcade Fire3:22
2."Tomorrow Will Be Kinder"The Secret Sisters3:25
3."Nothing to Remember"Neko Case2:58
4."Safe & Sound"Taylor Swift s The Civil Wars4:00
5."The Ruler and the Killer"Kid Cudi4:33
6."Dark Days"Punch Brothers3:53
7."One Engine"The Decemberists3:01
8."Daughter's Lament"Carolina Chocolate Drops2:46
9."Kingdom Come"The Civil Wars3:42
10."Take the Heartland"Glen Hansard2:45
11."Come Away to the Water"Maroon 5 z Rozzi Crane5:13
12."Run Daddy Run"Miranda Lambert s Pistol Annies2:45
13."Rules"Jayme Dee3:27
14."Eyes Open"Taylor Swift4:04
15."Lover Is Childlike"The Low Anthem4:15
16."Just a Game"Birdy4:01
Skupna dolžina:60:18

Pesmi v filmu[uredi | uredi kodo]

Št.NaslovDolžina
1."The Hunger Games"1:10
2."Katniss Afoot"1:49
3."Reaping Day"1:35
4."The Train"1:27
5."Entering the Capitol"2:28
6."Preparing the Chariots"1:05
7."Horn of Plenty"1:59
8."Penthouse/Training"3:36
9."Learning the Skills"1:41
10."The Countdown"1:58
11."Booby Trap"2:37
12."Healing Katniss"3:04
13."Rue's Farewell"5:00
14."We Could Go Home"1:15
15."Searching for Peeta"1:27
16."The Cave"3:13
17."Muttations"4:45
18."Tenuous Winners/Returning Home"3:25
Skupna dolžina:42:16

Nadaljevanje[uredi | uredi kodo]

8. avgusta 2011, medtem ko so še vedno snemali film, je Lionsgate napovedal, da je filmska adaptacija drugega romana v trilogiji Igre lakote, Igre lakote: Kruto maščevanje, načrtovana, da bo izšla 22. novembra 2013[50]. Novembra 2011 je Lionsgate vstopil v pogajanja s scenaristom Simonom Beaufoyem, saj je bil načrt za post-produkcijo za adaptacijo naslednjega filma pretesen za Rossa in Collinsovo[51]. Poleti 2012 se je začela produkcija filma Igre lakote: Kruto maščevanje[52]. Gary Ross se ni vrnil na snemanje Krutega maščevanja in je namesto njega režiral film Francis Lawrence[53][54][55][56]. 6. maja 2012 je bilo poročano, da naj bi Michael Arndt ponovno napisal scenarij za Igre lakote[57]. Arndt je uradno postal novi scenarist 24. maja 2012[58]. Igre lakote: Kruto maščevanjese je začelo snemati 10. septembra 2012 in končalo 21. decembra 2012[59]; premiero je doživel v Londonu 11. novembra 2013[60] in v ZDA 22. novembra 2013, kot je bilo prvotno načrtovano.

Julija 2012 so bili napovedani datumi za dva filma, na podlagi zadnje knjige Upor. Igre lakote: Upor, 1. del je bil izdan 21. novembra 2014 in Igre lakote: Upor, 2. del bo izdan 20. novembra 2015[61]. Lawrence, Hutcherson, Hemsworth in Harrelson so se podpisali na celotno franšizo[33][62].

Nagrade in nominacije[uredi | uredi kodo]

Leto Nagrada Kategorija Nominiranec Osvojeno?
2012 Virgin Media Movie Awards Najbolj pričakovan film leta 2012 Igralna zasedba Da
Najboljša stvar leta 2012 Josh Hutcherson Ne
CinemaCon Awards Izbira filmske prebojne zvezde Da
NewNowNext Awards 2012[63] Naslednja mega zvezda
Australians in Film Awards Preboj Liam Hemsworth
Golden Trailer Awards[64] Najboljša akcija 2. napovednik Ne
Najboljši akcijski poster Poster napovednika Da
Najboljši akcijski televizijski prostor Družina Ne
Najboljša animacija/družinski poster Končni poster Da
Najboljši televizijski kraj drame Big Event Countdown Ne
Najboljše gibanje - grafično 1. napovednik
Najboljši Standee za celovečerni igrani film Standee Da
Najboljši poster za interaktivni oglas Poster
Najboljši trilerski poster Končni poster Ne
Najboljši trilerski televizijski kraj Big Event Countdown
Najboljši divji prispevki Posterji likov
Najboljše inovacijsko oglaševanje za novi izdelek Faux Motion Ad – Smile Away Da
Najboljše inovacijsko oglaševanje za celovečerni film Faux Motion Ad – Cutting Edge Ne
Faux Motion Ad – Liquid Skyliner
MTV Movie Awards[65] Najboljša igralska zasedba Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Elizabeth Banks, Alexander Ludwig, Woody Harrelson & Lenny Kravitz
Najboljši ženski nastop Jennifer Lawrence Da
Najboljši pretep Jennifer Lawrence & Josh Hutcherson vs. Alexander Ludwig
Najboljši junak Jennifer Lawrence Ne
Najboljši poljub Jennifer Lawrence & Josh Hutcherson
Najboljši nastop: Moški Josh Hutcherson Da
Najboljša preobrazba na zaslonu Elizabeth Banks
Najboljši prebojni nastop Liam Hemsworth Ne
Film leta Igralna zasedba
CMT Music Awards[66] Kolaborativen film leta Safe & Sound
Video leta
Kerrang! Awards Najboljši film Igralna zasedba Da
Poptastic Awards Film
Filmski igralec Josh Hutcherson
Liam Hemsworth Ne
Filmska igralka Amandla Stenberg
Jennifer Lawrence
Willow Shields
Teen Choice Awards[67] Izbira mode: Privlačen moški Liam Hemsworth
Izbira filmskega igralca: znanstvena fantastika/fantazija Josh Hutcherson Da
Izbira filmske igralke: znanstvena fantastika/fantazija Jennifer Lawrence
Izbira filma: Kemija Jennifer Lawrence & Amandla Stenberg
Izbira filma: Poljub Jennifer Lawrence & Josh Hutcherson
Izbira filmske scenske igralke Elizabeth Banks Ne
Izbira filmskega scenskega igralca Liam Hemsworth Da
Izbira filma: znanstvena fantastika/fantazija Igralska zasedba
Izbira filma: zlikovec Alexander Ludwig
Total Film Hotlist Awards Najbolj vroča igralka Jennifer Lawrence Ne
Najbolj vroči film Igralna zasedba
Najbolj vroči novinec: Moški Liam Hemsworth Da
Najbolj vroč prizor Zbogom Rue Ne
Do Something Awards[68] Filmska zvezda: Moški Josh Hutcherson Da
Liam Hemsworth Ne
Nickelodeon Kids' Choice Awards Mexico Najljubši film (Película favorita) Igralna zasedba
Artios Awards[69] Izjemni dosežki v igralni zasedbi: Velik proračun celovečernega filma - Drama Debra Zane & Jackie Burch
Teen Icon Awards[70] Jutrijšna ikona Willow Shields
Ikonična ženska zvezda Jennifer Lawrence
Ikoničen poljub Jennifer Lawrence & Josh Hutcherson
Ikonična moška zvezda Josh Hutcherson
Ikoničen film Igralna zasedba
Ikoničen filmski igralec Josh Hutcherson
Liam Hemsworth
Ikonična filmska igralka Jennifer Lawrence
Country Music Association Awards[71] Glasbeni dogodek leta Safe & Sound
BAFTA Children's Awards[72] Celovečeren film Igralna zasedba Da
EW Entertainers of the Year 2012[73] Najboljše oblečena zvezda Jennifer Lawrence Ne
Najljubši filmski igralec Liam Hemsworth
Najljubša filmska igralka Jennifer Lawrence Da
Najbolj seksi nastopajoča izvajalka
New York Film Critics Circle Awards[74] Najboljša igralka Ne
Capricho Awards[75] Film leta (Filme do Ano) Igralska zasedba
Najboljši mednarodni igralec (Melhor Ator Internacional) Josh Hutcherson
Najboljša mednarodna igralka (Melhor Atriz Internacional) Jennifer Lawrence
Billboard.com Reader's Choice Polls[76] Billboardskih najljubših 100 Pesmi
Village Voice Film Polls[77] Igralka Jennifer Lawrence
Film Igralna zasedba
2013 EDA Awards 2013[78] Kick Ass Award za najboljšo žensko akcijsko zvezdo Jennifer Lawrence Da
Letošnji izjemen dosežek ženske v filmski industriji Ne
People's Choice Awards[79] Najljubši akcijski film Igralna zasedba Da
Najljubši obraz junaštva Jennifer Lawrence
Najljubši film Igralna zasedba
Najljubša filmska igralka Jennifer Lawrence
Najljubši film oboževalcev Tributi Ne
Najljubša filmska franšiza Igralska zasedba Da
Najljubša kemija na zaslonih Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson & Liam Hemsworth
Critics' Choice Awards[80] Najboljša igralka v akcijskem filmu Jennifer Lawrence
Golden Globe Awards[81] Najboljša originalna pesem Safe & Sound Ne
Santa Barbara International Film Festival[82] Izstopajoč nastop leta Jennifer Lawrence Da
NAACP Image Awards[83] Izstopajoč stranski igralec v gibajoči sliki Lenny Kravitz Ne
Izstopajoča stranska igralka v gibajoči sliki Amandla Stenberg
Black Reel Awards[84] Najboljši prebojni nastop
Grammy Awards[85] Najboljši country duo/skupinski nastop Safe & Sound
Najboljša pesem napisana za vizualne medije Abraham's Daughter
Safe & Sound Da
Costume Designers Guild Awards Odlična kostumografija v filmu - Fantazija Judianna Makovsky
Odličnost v fantazijskem filmu Ne
JIM Awards[86] Najboljši film (Beste Film) Igralna zasedba Da
Kids' Choice Awards[87] Najljubša ženska "Buttkickerka" Jennifer Lawrence Ne
Najljubši film Igralna zasedba Da
Najljubša filmska igralka Jennifer Lawrence Ne
Empire Awards[88] Najboljša igraljka Da
Bravo Ottos[89] Super filmska zvezda (Super-Kino-Star) Josh Hutcherson Ne
Liam Hemsowrth
Nebula Awards[90] Ray Bradbury Award za izstopajočo dramsko predstavitev Igralna zasedba
Saturn Awards Najboljša igralka Jennifer Lawrence Da
Najboljši znanstveno fantastični film Igralna zasedba Ne
Bram Stoker Awards[91] Nadstandardni dosežek v scenariju Gary Ross, Suzanne Collins in Billy Ray
Hugo Awards[92] Najboljša dramska predstavitev, dolga oblika Igralna zasedba
Constellation Awards[93] Najboljši ženski nastop leta 2012 v znanstveno fantastičnem filmu, televizijskem filmu ali miniseriji Jennifer Lawrence
Najboljši znanstveno fantastični film, televizijski film ali miniserija leta 2012 Igralna zasedba

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »The Hunger Games«. Lions Gate Entertainment. Pridobljeno 29. aprila 2015. (angleško)
  2. »THE HUNGER GAMES«. British Board of Film Classification. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  3. 3,0 3,1 »Igre lakote: Arena smrti (2012) - Box Office Mojo«. Box Office Mojo. Internet Movie Database. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  4. 4,0 4,1 Ben Fritz (13. september 2011). »'Hunger Games' seeking a broader audience as shooting wraps«. Los Angeles Times. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  5. »Toby Jones In 'The Hunger Games'« (v angleščini). Deadline.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 30. junija 2015. Pridobljeno 6. junija 2015.
  6. »Igre lakote: Arena smrti«. Kolosej.si. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  7. »The Hunger Games«. Metacritic. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  8. »The Hunger Games wows the critics« (v angleščini). dailytelegraph.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 13. junija 2012. Pridobljeno 6. junija 2015.
  9. »The Hunger Games - Frame by Frame« (v angleščini). University of Nebraska-Lincoln. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 8. decembra 2015. Pridobljeno 6. junija 2015.
  10. 10,0 10,1 Alexander, Bryan (2. marec 2012). »'Hunger Games' fans split hairs over blond star Lawrence«. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  11. Joshua L. Weinstein (16. marec 2011). »Jennifer Lawrence Gets Lead Role in 'The Hunger Games« (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 24. maja 2013. Pridobljeno 6. junija 2015.
  12. 12,0 12,1 Sperling, Nicole (4. april 2011). »'The Hunger Games': Josh Hutcherson and Liam Hemsworth complete the love triangle«. Los Angeles Times. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  13. 13,0 13,1 Philiana Ng & Borys Kit (10. maj 2011). »Woody Harrelson Cast as Haymitch in 'Hunger Games«. The Hollywood Reporter. Pridobljeno 6. junija 2015.
  14. Donnelly, Matt (28. april 2011). »Elizabeth Banks lands 'Hunger Games' role: Effie Trinket«. Los Angeles Times. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  15. Valby, Karen (24. maj 2011). »Lenny Kravitz will play Cinna in 'Hunger Games«. Entertainment Weekly (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 26. maja 2011. Pridobljeno 6. junija 2015.
  16. 16,0 16,1 Ward, Kate (18. april 2011). »Hunger Games' casts Thresh and Rue«. Entertainment Weekly. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 19. aprila 2011. Pridobljeno 6. junija 2015.
  17. 17,0 17,1 Schaefer, Sandy (11. maj 2011). »The Hunger Games' Casts Its Cato & Clove«. Screen Rant. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  18. 18,0 18,1 Valby, Karen (19. april 2011). »'Hunger Games' casts its Glimmer and Marvel« (v angleščini). Entertainment Weekly. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 11. maja 2011. Pridobljeno 6. junija 2015.
  19. Franich, Darren (31. maj 2011). »Hunger Games': Donald Sutherland cast as President Snow«. Entertainment Weekly (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 4. junija 2011. Pridobljeno 6. junija 2015.
  20. Saad, Nardine (9. maj 2011). »Stanley Tucci cast in The Hunger Games«. Los Angeles Times. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  21. Ng, Philiana (5. maj 2011). »Wes Bently Lands Role of Seneca Crane in 'Hunger Games«. The Hollywood Reporter. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  22. 22,0 22,1 Jay A. Fernandez in Borys Kit (17. marec 2009). »Lionsgate picks up 'Hunger Games«. The Hollywood Reporter (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 15. februarja 2011. Pridobljeno 6. junija 2015.
  23. 23,0 23,1 »Lions Gate Has a Hit with 'Hunger Games.' Can It Turn a Profit?«. The Daily Beast. 2. april 2012. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  24. »Lionsgate Feasts on The Hunger Games«. ComingSoon.net (v angleščini). 18. marec 2009. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 30. julija 2013. Pridobljeno 6. junija 2015.
  25. »Box Office History for Lionsgate Movies«. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  26. 26,0 26,1 26,2 »How Lions Gate won 'Hunger Games'«. Reuters (v angleščini). 23. marec 2012. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 29. aprila 2012. Pridobljeno 6. junija 2015.
  27. »The Hunger Games sequel faces possible delays as director demands higher fee«. Daily Mail. 6. april 2012. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  28. Springen, Karen (5. avgust 2010). »Marketing 'Mockingjay'«. Publishers Weekly. Pridobljeno 6. junija 2011. (angleško)
  29. Valby, Karen (6. januar 2011). »'Hunger Games' exclusive: Why Gary Ross got the coveted job, and who suggested Megan Fox for the lead role«. Entertainment Weekly (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 24. decembra 2014. Pridobljeno 6. junija 2015.
  30. Kung, Michelle (25. april 2011). »Movie Studios Smell Out Teen Spirits«. Dow Jones & Company. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  31. »The Hunger Games Wraps Principal Photography«. ComingSoon.net (v angleščini). CraveOnline. 15. september 2011. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 23. septembra 2011. Pridobljeno 6. junija 2015.
  32. »New The Hunger Games Trailer Official 2012 [HD] - Jennifer Lawrence«. YouTube. 16. november 2011. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  33. 33,0 33,1 33,2 »9 Untold Secrets of the High Stakes 'Hunger Games«. The Hollywood Reporter. 1. februar 2012. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  34. Staskiewicz, Keith (3. marec 2011). »Hunger Games': Jennifer Lawrence, Saoirse Ronan, Chloe Moretz, Emma Roberts, and more up for Katniss«. Entertainment Weekly (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 17. septembra 2012. Pridobljeno 6. junija 2015.
  35. Joshua L. Weinstein (16. marec 2011). »Jennifer Lawrence Gets Lead Role in 'The Hunger Games«. The Wrap (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 24. maja 2013. Pridobljeno 6. junija 2015.
  36. »The Hunger Games«. fxguide. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  37. Staskiewicz, Keith (17. marec 2011). »Hunger Games': Is Jennifer Lawrence the Katniss of your dreams?«. Entertainment Weekly (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 8. oktobra 2012. Pridobljeno 6. junija 2015.
  38. Valby, Karen (17. marec 2011). »Hunger Games' director Gary Ross talks about 'the easiest casting decision of my life«. Entertainment Weekly (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 27. septembra 2012. Pridobljeno 6. junija 2015.
  39. Franich, Darren (21. marec 2011). »Hunger Games': Suzanne Collins talks Jennifer Lawrence as Katniss«. Entertainment Weekly (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 27. septembra 2012. Pridobljeno 6. junija 2015.
  40. Galloway, Steven (1. februar 2012). »Jennifer Lawrence: A Brand-New Superstar«. The Hollywood Reporter. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  41. Ayres, Tom (23. maj 2011). »Jennifer Lawrence 'unaware of Hunger Games hate'« (v angleščini). Digital Spy. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 9. maja 2013. Pridobljeno 6. junija 2015.
  42. Still, Jennifer (26. maj 2011). »Jennifer Lawrence: 'Hunger Games training fun'« (v angleščini). Digital Spy. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 22. februarja 2014. Pridobljeno 6. junija 2015.
  43. 43,0 43,1 Kit, Borys (25. marec 2011). »Lionsgate Testing Actors to Star in 'Hunger Games' Opposite Jennifer Lawrence«. The Hollywood Reporter. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  44. Brodesser-Akner, Claude (22. april 2011). »John C. Reilly Being Offered Role of Haymitch in The Hunger Games«. New York. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  45. »The Hunger Games casts Donald Sutherland as President Snow«. Screenrant. 31. maj 2012. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  46. Smith, Ethan (21. marec 2012). »Hunger Games' Steps in to Save the Soundtrack«. The Wall Street Journal. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  47. Hogan, Marc (23. december 2011). »Listen to Taylor Swift's 'Hunger Games' Ballad«. Spin (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 4. aprila 2013. Pridobljeno 6. junija 2015.
  48. 48,0 48,1 48,2 48,3 48,4 48,5 48,6 48,7 Emily Tseng (13. februar 2012). »"The Hunger Games" Soundtrack Actually Looks Pretty Good«. The Daily Princetonian (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 21. januarja 2013. Pridobljeno 6. junija 2015.
  49. Atkinson, Claire (16. marec 2012). »'Hunger Games' soundtrack already a hit«. New York Post. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  50. Weinstein, Joshua L. (8. avgust 2011). »The Hunger Games Sequel Set for 2013 Release«. The Wrap (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 7. aprila 2019. Pridobljeno 6. junija 2015.
  51. »Weekly Ketchup: Doctor Who returns to the big screen«. Rotten Tomatoes. 18. november 2011. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  52. »'X-Men: First Class 2′To Begin Production In January 2013«. Screen Rant. 6. april 2012. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  53. Nikki Finke (10. april 2012). »Gary Ross Decides NOT to Direct "Hunger Games Two: Catching Fire': Lionsgate In 'Shock'«. Deadline. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  54. Blauvelt, Christian (19. april 2012). »Francis Lawrence offered 'Catching Fire' director gig«. Entertainment Weekly (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 11. novembra 2013. Pridobljeno 6. junija 2015.
  55. Staskiewicz, Keith (3. maj 2012). »Francis Lawrence confirmed as 'Catching Fire' director«. Entertainment Weekly (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 14. maja 2013. Pridobljeno 6. junija 2015.
  56. Mike Fleming Jr (19. april 2012). »Director Francis Lawrence Chosen For 'Catching Fire' Sequel To 'Hunger Games'«. Deadline.com. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  57. Kit, Borys (5. maj 2012). »Michael Arndt in Talks to Re-Write 'Hunger Games' Sequel 'Catching Fire' (Exclusive)«. Hollywood Reporter. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  58. »Hunger Games Sequel Officially Titled The Hunger Games: Catching Fire«. comingsoon.net (v angleščini). 24. maj 2012. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 3. februarja 2013. Pridobljeno 6. junija 2015.
  59. Cairns, Dan (11. september 2012). »Newsbeat – Hunger Games: Catching Fire begins filming in Georgia«. BBC. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  60. »'The Hunger Games: Catching Fire' World Premiere Lights Up the Red Carpet«. The Hollywood Reporter. 11. november 2013. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  61. »The Two-Part 'Hunger Games' Finale 'Mockingjay' Sets Release Dates«. movies.com. 10. julij 2012. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  62. David Robert (18. november 2011). »Woody Harrelson Talks 'Hunger Games«. MTV. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  63. »2012 NewNowNext Awards« (v angleščini). NewNowNext Awards. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 19. septembra 2015. Pridobljeno 6. junija 2015.
  64. »Golden Trailer Awards« (v angleščini). Goldentrailer.com. 31. maj 2012. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 16. julija 2015. Pridobljeno 6. junija 2015.
  65. »2012 MTV Movie Awards Nominees: The Full Lift«. MTV. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  66. »2013 CMT Music Awards : June 5, 8/7c : Nominee Categories : Voting, News, Photos, Headlines, Tweets, Nominations, Performers and More« (v angleščini). CMT. 5. junij 2013. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 31. marca 2012. Pridobljeno 6. junija 2015.
  67. »Teen Choice Award Nominees 2012«. The Huffington Post. 6. junij 2012. Pridobljeno 19. maja 2012. (angleško)
  68. »Do Something Awards Nominees 2012« (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 9. marca 2013. Pridobljeno 6. junija 2015.
  69. »Artios Awards | The Casting Society of America«. Castingsociety.com. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  70. Big Time Rush (13. september 2012). »Featured Polls | J-14 Magazine Polls«. Polls.j-14.com. Pridobljeno 5. junija 2015. (angleško)
  71. »Nominees«. Cmaworld.com. Pridobljeno 6. junija 2015.[mrtva povezava] (angleško)
  72. »Children's in 2012«. Bafta.org. 25. november 2012. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  73. Barrett, Annie. »Entertainers of the Year: Here's who you voted for | PopWatch | EW.com« (v angleščini). Popwatch.ew.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 29. oktobra 2013. Pridobljeno 6. junija 2015.
  74. »Awards – New York Film Critics Circle«. NYFCC. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  75. Dias, Bruno (12. junij 2012). »"Crepúsculo" - A Saga que ficará para história (e nos nossos corações)!«. Capricho (v španščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 26. septembra 2015. Pridobljeno 6. junija 2015.
  76. »Readers' Poll: Vote For 2012's Best & Worst«. Billboard. 3. december 2012. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  77. »New York Film Poll«. Villagevoice.com. 17. oktober 2012. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  78. »2012 EDA Award Nominees – Alliance of Women Film Journalists«. Awfj.org. 7. januar 2013. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  79. »Cast your votes now for your favorites in movies, music and TV for People's Choice Awards 2013«. PeoplesChoice.com. 11. januar 2013. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  80. »Critics' Choice Movie Awards 2013 Winners and Nominees – Argo, Silver Linings Win Big« (v angleščini). Movies.about.com. 5. maj 2013. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 6. aprila 2015. Pridobljeno 6. junija 2015.
  81. »Golden Globe Awards 2013: The complete list of winners and nominees«. LA Times. 13. januar 2013. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  82. »Outstanding Performer of the Year Award honoring Jennifer Lawrence« (v angleščini). Sbiff.org. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2. decembra 2013. Pridobljeno 6. junija 2015.
  83. Sandell, Scott (11. december 2012). »NAACP Image Awards: The complete nominations list«. latimes.com. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  84. »Black Reels Embraces Diverse Group of Films | The Black Reel Awards«. Blackreelawards.wordpress.com. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  85. »The Official Site of Music's Biggest Night«. GRAMMY.com. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  86. »de JIMMIES 2013: de genomineerden | JIM«. Jim.be. 16. februar 2013. Pridobljeno 6. junija 2015. (nizozemsko)
  87. Swift, Andy (13. februar 2013). »2013 Kids' Choice Award Nominees: Kristen Stewart & More — Full List«. Hollywoodlife.com. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  88. »Live Blog | As It Happened | Jameson Empire Awards 2013«. Empireonline.com. Pridobljeno 6. junija 2015.
  89. »BRAVO-Otto-Wahl 2012«. Bravo.De. Pridobljeno 6. junija 2015. (nemško)
  90. »This Year's Nebula Award Nominees | Whatever«. Whatever.scalzi.com. 20. februar 2013. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  91. Boog, Jason (17. junij 2013). »Caitlin R. Kiernan Wins Best Novel at Bram Stoker Awards«. Mediabistro.com (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 25. avgusta 2014. Pridobljeno 6. junija 2015.
  92. »2013 Hugo Awards«. The Hugo Awards. 2. september 2013. Pridobljeno 6. junija 2015. (angleško)
  93. »The Constellation Awards – A Canadian Award for Excellence in Film & Television Science Fiction« (v angleščini). Constellations.tcon.ca. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 15. julija 2011. Pridobljeno 6. junija 2015.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]