Bitka pri Castricumu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Bitka pri Castricumu
Del Angleško-Ruska invazija Holandije

Leto 1799, Bitka pri Castricumu, slika Jana Antoona Neuhuysa
Datum6. oktober 1799
Prizorišče
pri Castricum, Batavska republika, med leti
1795 in 1806 francoska sestrska država na tleh sedanje Nizozemske
52°33′N 04°40′E / 52.550°N 4.667°E / 52.550; 4.667
Izid FrancoskoBatavijska zmaga
Udeleženci
Francoska republika
Batavska republika
Velika Britanija
Ruski imperij
Poveljniki in vodje
Guillaume Marie Anne Brune
Herman Willem Daendels
Princ Frederik, Vojvoda Yorški in Albanijski
Ralph Abercromby
Magnus Gustav von Essen
Princ Oranski
Moč
25,700 26,400
Žrtve in izgube
1,382 ubitih, ranjenih ali ujetih 2,536 ubitih, ranjenih ali ujetih
izgubljenih 11 topov


V bitki pri Castricumu (6. oktober 1799) so francosko-nizozemske sile premagale anglo-ruske sile blizu Castricuma na Nizozemskem. Bitka je potekala med vojno druge koalicije proti revolucionarni Franciji med francoskimi in nizozemskimi silami pod poveljstvom generala Guillauma Bruna in Hermana Willema Daendelsa ter britanskimi in ruskimi silami pod poveljstvom vojvode Yorškega, sira Ralpha Abercrombyja in princa Oranskega.

General Guillaume Brune, vodja Francosko-Batavijskih čet

Ozadje[uredi | uredi kodo]

Anglo-ruska sila 32.000 mož se je 27. avgusta 1799 izkrcala v Severni Holandiji, 30. avgusta je zajela nizozemsko floto pri Den Helderju in 3. oktobra mesto Alkmaar. Po seriji bitk pri Bergnu 19. septembra in Alkmaarju 2. oktobra (znanem tudi kot 2. Bergen) so se 6. oktobra pri Castricumu soočili s francosko in nizozemsko vojsko.

Akcija[uredi | uredi kodo]

Mesto Castricum je večkrat prešlo iz batavsko-francoskih v britansko-ruske roke, dokler slednji niso končno pobegnili in izgubili 2536 mož in 11 topov; Batavsko-francoske izgube so znašale le 1382 mož. Poraz je vojvodo prepričal, da je njegov položaj nevzdržen. Po kaotičnem umiku sta strani 10. oktobra podpisali Alkmaarsko konvencijo.

Posledice[uredi | uredi kodo]

Britancem in Rusom je bil dovoljen umik brez plačila odškodnin in zadržanje zajetega plena. V znak hvaležnosti, ker mu je omogočil časten izhod iz neslavne nizozemske zagate, je Brune od vojvode prejel večje število konj. Do 19. novembra so bile vkrcane vse britanske in ruske čete in ekspedicija je bila končana. V letih po invaziji leta 1799 so bile v Holandiji zgrajene obrambne linije za zaščito Amsterdama pred prihodnjimi invazijami s severa.

Komemoracija[uredi | uredi kodo]

V Huis met de Kogel (Hiša s topovsko kroglo) v Castricumu je še vedno mogoče videti topovsko kroglo, ki se je med bitko zarila v zid. Spomin na bitko je plošča pod topovsko kroglo.[1] Različna imena krajev v Castricumu prav tako spominjajo na bitko, kot so sipine Russenbergen in ulica Doodelaan. Ruski spomenik v Bergnu označuje tamkajšnje boje. Francosko zmago so obeležili tudi na Slavoloku zmage v Parizu kot "Alkmaer".

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Genealogie.algemeen00.html«. kazenbroot.nl.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]