Katedra

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Za mariborski študentski časopis, ki je izhajal od leta 1961 do 1994, glej Katedra (časopis).
Kátedra v baziliki sv. Janeza v Lateranu
Sedež apostola Petra

Kátedra, tudi stolica, je poseben stol, ki ponazarja moč osebe na visokem položaju. Izraz se uporablja zlasti v krščanstvu za škofovski stol, pa tudi v nekaterih drugih situacijah kot sedež nekakšne avtoritete (npr.: kátedra za filozofijo, ipd).

Beseda kátedra izvira iz latinske besede cathedra = stol, sedež, ta pa izvira iz grškega glagola starogrško καθῆσθαι [kathesthe], ki pomeni sedeti. Iste korenine ima tudi beseda katéder = učiteljev stol oziroma miza.

Škofovska katedra[uredi | uredi kodo]

Škofovska kátedra ali škofovski stol (tudi škofovski prestol) je poseben stol, na katerem škof izvaja svojo službo. Tak stol običajno stoji v glavni škofijski cerkvi blizu oltarja. Cerkev v kateri stoji, se imenuje katedrala ali stolna cerkev oziroma stolnica.

Najslavnejši škofovski stol stoji v Baziliki svetega Petra v Vatikanu. Imenuje se Stol apostola Petra ali Cathedra Petri, včasih tudi Sveti sedež, in je namenjen rimskemu papežu. Sedežu apostola Petra je posvečen tudi praznik, ki ga najdemo v katoliškem koledarju na dan 22. februarja.

Kadar papež uradno razglaša verske resnice, pravimo temu tudi oznanjanje ex cathedra - dobesedno s sedeža. Po katoliški dogmi se lahko pri razglašanju verskih resnic ex cathedra sklicuje tudi na papeško nezmotljivost.

Univerzitetna katedra[uredi | uredi kodo]

Katedra (tudi stolica) je manjša znanstveno-pedagoška enota na univerzi, ki povezuje univerzitetne učitelje in asistente z ožjega strokovnega področja.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]