Zebra

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Zebra
Fosilni razpon: pliocen do holocen 5.3–0 Ma
Zebra rownikowa Equus burchelli boehmi RB3.jpg
Equus quagga boehmi
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Mammalia (sesalci)
Red: Perissodactyla (lihoprsti kopitarji)
Družina: Equidae (konji)
Rod: Equus (konj)
Podrod: Hippotigris
Sodobna paleta treh živih vrst zeber
Sodobna paleta treh živih vrst zeber
Vrste

Equus zebra (zebra)
Equus hartmannae (hartmanova zebra)
Equus quagga
Equus grevyi (grevyjeva ali kraljeva zebra) †E. capensis
E. koobiforensis
E. mauritanicus
E. oldowayensis

Zebra (znanstveno ime Hippotigris) je kopitar iz družine konjev in značilen prebivalec savane. Rada se pase z drugimi savanskimi živalmi, kot so antilope, žirafe in noji. Zanimivo je, da ne prenese bližine zeber, ki niso iste vrste. Njen najhujši sovražnik je lev. So rastlinojedci, kar pomeni, da se prehranjuje s travo in drugimi rastlinami. Vsaka zebra ima drugačen vzorec črt. Zebrini mladiči lahko že kmalu po rojstvu hodijo in sesajo materino mleko. Večinoma je travo in liste, rada zagrize pa tudi v sveže sadje.

Obstajajo tri žive vrste: Grévyjeva zebra (Equus grevyi), ravninska zebra (Equus quagga) in gorska zebra (Equus zebra). Zebre si delijo rod Equus s konji in osli, tri skupine pa so edini živi člani družine Equidae. Zebrine črte so na voljo v različnih vzorcih, edinstvenih za vsakega posameznika. Za delovanje teh črt je bilo predlaganih več teorij, večina dokazov pa jih podpira kot odvračanje od grizenja muh. Zebre naseljujejo vzhodno in južno Afriko in jih lahko najdemo v različnih habitatih, kot so savane, travniki, gozdovi, grmičevje in gorska območja.

Zebrine bleščeče črte jih uvrščajo med najbolj prepoznavne sesalce. Predstavljeni so bili v umetnosti in zgodbah v Afriki in zunaj nje. V preteklosti so jih zbiralci eksotičnih živali zelo iskali, vendar za razliko od konj in oslov zebre nikoli niso bile zares udomačene. Svetovna zveza za varstvo narave (IUCN) navaja Grévyjevo zebro kot ogroženo, gorsko zebro kot ranljivo in ravninsko zebro kot skoraj ogroženo. Kvaga, vrsta ravninske zebre, je v 19. stoletju izumrla. Kljub temu je zebre mogoče najti na številnih zavarovanih območjih.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]