XCOM: Enemy Unknown

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
XCOM: Enemy Unknown
naslovnica
RazvijalciFiraxis Games
Založniki
ProducentiGarth DeAngelis
Oblikovalci
 • Jake Solomon
 • Ananda Gupta
ProgramerjiCasey O'Toole
AnimatorGregory Foertsch
Pisci
 • Scott Wittbecker
 • Liam Collins
SkladateljMichael McCann
SerijaX-COM
PogonUnreal Engine 3
OkoljeWindows, PlayStation 3, Xbox 360, OS X, iOS, Android, Linux, PlayStation Vita
Datum izida
9. oktober 2012
 • Windows, PS 3, Xbox 360
  OS X iOS Android Linux PlayStation Vita
Zvrstpotezna taktična videoigra[4]
Igralski načinienoigralski, večigralski[5]

XCOM: Enemy Unknown je potezna taktična videoigra razvijalskega studia Firaxis Games, ki je izšla leta 2012 pri založniku 2K Games za sistem Microsoft Windows in nekatere konzole, kasneje pa še predelave za Mac OS X, Linux in operacijske sisteme za prenosne naprave.

Igra je predelava klasične taktične igre UFO: Enemy Unknown in predstavlja ponoven zagon serije X-COM založnika MicroProse iz 1990. let. Dogajanje je postavljeno v bližnjo prihodnost in postavi igralca v vlogo poveljnika mednarodne paravojaške organizacije XCOM, katere naloga je obraniti Zemljo pred invazijo tehnološko naprednih nezemljanov. Na terenu iz ptičje perspektive poveljuje manjši enoti izbranih vojakov (približno ekvivalentne ognjeni ekipi) v seriji taktičnih misij proti nezemljanom ali njihovim podpornikom, med misijami pa upravlja z organizacijo XCOM, kar vključuje skrb za finance, raziskave tehnologije nezemljanov, zasliševanje ujetih sovražnikov, gradnjo baze in spremljanje ter odzivanje na aktivnosti nezemljanov.

Že ob prvih predstavitvah na igričarskih sejmih je bila deležna veliko pozornosti, prav tako ob izidu. Kritiki so jo pohvalili kot prepričljivo nadgradnjo kultne serije iz devetdesetih, ki predstavlja zahteven, a navdušujoč in raznolik taktični izziv.[6] Novembra 2013 je založnik izdal plačljivo razširitev X-COM: Enemy Within, februarja 2016 pa še nadaljevanje, naslovljeno preprosto XCOM 2. XCOM: Enemy Unknown Plus je marca 2016 izdana različica za prenosno konzolo PlayStation Vita, ki vsebuje komplet osnovne igre in razširitve.

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Začetek dogajanja je postavljen v leto 2015, ob začetku svetovne invazije nezemljanov.[7] Tik pred tem je skupina držav pod skupnim imenom Svet narodov ustanovila elitno paravojaško organizacijo XCOM (okrajšava za Extraterrestrial Combat Unit, dobesedno »enota za boj proti nezemljanom«) in ji dala nalogo obrambe.[8][9] Igralec prevzame vlogo poveljnika te organizacije in se zaplete v vojno proti nepoznanemu in tehnološko mnogo naprednejšemu sovražniku.[8][10][11]

V zgodnjih misijah, kjer zajema sestreljena izvidniška plovila in preprečuje nezemljanom, da bi ugrabljali civiliste, XCOM počasi zbira trupla ubitih sovražnikov in ostanke njihove vojaške tehnike. V avtopsijah se izkaže, da so to genetsko in/ali kibernetsko spremenjena bitja. Vodja ekipe znanstvenikov, dr. Vahlen, predlaga, da enota XCOM ujame živega nezemljana, ki bi lahko dal informacije o njihovem vodstvu. V ta namen ekipa znanstvenikov in inženirjev razvije specializirano orožje za onesposobitev in zgradi varen prostor v oporišču, ki bo služil kot zapor.

Od ujetega sovražnika med zaslišanjem dobijo nejasne informacije o posebnem tipu nezemljanov, imenovanih Outsiders (»zunanji« oz. »tujci«), ki so umetna bitja na osnovi kristalov, ki jih enota srečuje na krovu sestreljenih plovil in služijo kot piloti. Ko vojakom na predlog dr. Vahlen uspe ujeti enega od njih, se izkaže, da njihova eksotična kristalna struktura deluje kot antena, ki sprejema signal z lokacije nekje pod površjem Zemlje. XCOM pošlje enoto v izvidnico in ugotovi, da gre za skrivno podzemno bazo, kjer nezemljani izvajajo poskuse na ugrabljenih ljudeh.

Nato s preučitvijo nezemeljske tehnologije najdejo način vstopa v bazo in jo napadejo. Med misijo se izkaže, da ima poveljnik močne telepatske sposobnosti, a ga vojaki kljub temu premagajo. Njegova naprava za telepatsko komunikacijo, ki jo najdejo v bazi, omogoči Xcomu vdor v komunikacijsko omrežje nezemljanov in razkrije prikrito plovilo t. i. Overseerja (»nadzornika«), ki patruljira okrog Zemlje. Ko ga sestrelijo, najdejo na krovu prej neznano bitje z močnimi psioničnimi sposobnostmi in nenavaden psioničen artefakt.

Ob tem dejanju se v Zemljini orbiti razkrije ogromna vesoljska ladja prišlekov, poimenovana Temple Ship (»tempeljska ladja«), in napade Zemljo z energijskim orožjem. Preučitev dobljenega artefakta nato omogoči Xcomu, da odkrije in razvije latentne psionične sposobnosti pri nekaterih vojakih in jih tako izboljša. Najmočnejši od njih postane »prostovoljec«, ki prevzame tveganje in s pomočjo artefakta vdre v glavno psionično omrežje nezemljanov. Na ta način odpre pot za napad na glavno vesoljsko ladjo, kjer se nahaja bitje, imenovano Uber Ethereal, vodja invazije.

Med zaključno bitko Uber Ethereal pove, da je bila invazija preskus za človeštvo. Njegova rasa Etherealov namreč po vesolju išče živa bitja, ki bi bila sposobna postati »povzdignjena« (uplifted), in jih pripraviti na »tisto, kar sledi« (tega namiga sicer ne razloži). Razkrije, da je Xcomu namerno pošiljal vedno težje izzive v obliki zasužnjenih pripadnikov raznih nezemeljskih ras, ki jim je na tej poti v preteklosti spodletelo, da bi pospešil razvoj. Interes samih Etherealov pri tem ostane skrivnost, igralec izve le, da le-ti prav tako niso bili dovolj sposobni za »povzdig«. Po uboju Uber Ethereala se prične ladja silovito tresti in se spreminjati v črno luknjo, kar zaradi bližine ogrozi celotno Zemljo. Zato prostovoljec potisne ostale v transporter in prevzame nadzor nad ladjo ter jo tik pred samouničenjem oddalji od planeta. Sam ob tem izgine brez sledi.

Enemy Within[uredi | uredi kodo]

Zgodba razširitve se dogaja vzporedno z osnovno in doda novo sovražno frakcijo po imenu EXALT. EXALT je paravojaška organizacija pod vodstvom ljudi, ki prevzamejo nezemeljsko tehnologijo z namenom preživeti invazijo in po njej zavladati svetu. V ta namen ovirajo Xcomove operacije s prikritimi akcijami, kot so ustvarjanje panike v sodelujočih državah, sabotiranje raziskav in kraja. Igralec mora z obveščevalno dejavnostjo odkriti njihove celice in na koncu zbrati dovolj informacij, da najde in zavzame glavni štab. Pripadniki EXALT imajo podobo »mož v črnem« in v boju delujejo na podoben način kot Xcomovi.

Poleg obsežnejšega osnovnega dogajanja vključuje razširitev še nekaj naključnih misij, najpomembnejša od katerih je napad nezemljanov na Xcomovo oporišče, ki ga je treba ubraniti z vojaki, ki so na voljo (čeprav so morebiti po naključju slabo opremljeni ali celo še ranjeni in v procesu zdravljenja; ranjenih vojakov sicer ni možno pošiljati na misije).

Igranje[uredi | uredi kodo]

taktični način
Zaslonski posnetek v taktičnem načinu. Vidni so igralčevi vojaki, ena nasprotna enota, različne informacije o dogajanju ter ikonice za dostop do akcij.
strateški način
Zaslonski posnetek v strateškem načinu, t. i. pogled na »farmo mravelj« - sobe z različnimi funkcijami, ki jih igralec zgradi v podzemnem oporišču: elektrarne, laboratoriji, delavnice, prostori za trening itd.

Taktično bojevanje se odvija potezno na omejenih kartah, pri čemer igralec nadzoruje moštvo enega do šestih vojakov oz. robotskih enot ter z njimi preganja sovražne enote ali poskuša doseči druge cilje, odvisno od tipa misije. Igra je tridimenzionalna, pri čemer je pogled s ptičje perspektive možno obračati in premikati okrog. Karte so izdelane vnaprej, začetni položaj sovražnikov na njih pa je naključen. Megla skriva še neraziskane dele karte in sovražnike, dokler ne pridejo v vidno polje katerega od igralčevih vojakov. Ob tem se sovražniki aktivirajo in napadejo (pred tem samo hodijo okrog).[8][10][12][13]

Iz izvirnika je ostalo psionično bojevanje,[14] druge podrobnosti pa so bile ukinjene ali spremenjene. Tako sta denimo spremenjena sistem časovnih enot iz izvirnika in inventar vojakov. Ključen taktični element je še vedno uporaba kritja za stenami in drugimi predmeti v okolici, kar bolje zaščiti vojake pred sovražnikovim ognjem. V osnovi lahko vsak vojak vsako potezo izvede dve akciji in sicer premik in strel s svojim orožjem, če pa najprej strelja, to takoj konča njegovo potezo. Vendar pa imajo vojaki posebne sposobnosti in lahko nosijo tudi različne predmete, ki jim dajejo nove taktične možnosti (namesto ene od teh dveh akcij); te so dostopne prek orodne vrstice na dnu zaslona, med njimi so priprava na samodejno streljanje po sovražnikih, ki med svojo potezo zaidejo v vojakovo vidno polje, metanje granat in zdravljenje kolegov.[7][13][15][16][17][18]

Te so odvisne od tipa vojaka; igra vključuje nekaj elementov igranja vlog, kjer vojaki med misijami napredujejo in dobivajo nove sposobnosti. Novi rekruti brez posebnih sposobnosti postanejo jurišniki (assault), grenadirji (heavy), podporniki (support) ali ostrostrelci (sniper) in nato s pobijanjem sovražnikov pridobivajo čine ter s tem izvirne sposobnosti (za primer, ostrostrelec začne ob povišanju v čin majorja bolje izkoriščati kritje).[8]

Strateški del igre se odvija med misijami. X-Comov podzemni štab je prikazan kot »mravlja farma«, kjer igralec upravlja z izgradnjo novih prostorov, izdelovanjem uporabnih predmetov v delavnicah in izbiro raziskovalnih projektov v laboratorijih; v ta namen pridobiva znanstvenike in inženirje, ki porabljajo material, ki so ga zbrali vojaki med misijami ali so ga poslali X-Comovi podporniki. V komandni sobi je holografski prikaz Zemlje (Geoscape), s katerim nadzoruje stanje po svetu, pošilja prestreznike proti nezemeljskim plovilom in pošilja vojake na kopenske misije. Za razliko od izvirnika iz leta 1994 ima samo eno bazo, lokacijo katere izbere na začetku igre.[8][10][13][17]

Igralčeva dejanja vplivajo na stopnjo panike pri udeleženih narodih. Hiter odziv na prisotnost nezemljanov v določeni državi zniža stopnjo panike, ignoriranje grožnje pa jo poviša. Ob tem igra pogosto sproži več akcij nezemljanov hkrati, pri čemer se lahko igralec odzove samo na eno, tako da mora taktizirati in včasih poskrbeti za situacijo v državi z večjo stopnjo panike, četudi je to zanj mogoče manj ugodno (lahko je težja ali prinaša manj neposredne koristi). Če stopnja panike preseže kritično mejo, se namreč država umakne iz projekta XCOM, kar zniža prihodek, če se umakne dovolj držav, pa je igra celo izgubljena.[13][17][18][19] Z izstreljevanjem satelitov lahko bolje spremlja aktivnost nezemljanov.[20]

Igra ima tri stopnje težavnosti: poleg osnovne še Classic (»klasično«, kot namig na izvirnik) in Impossible (»nemogočo«), slednji dve imata še možnost »Ironman«, ki shranjuje samo zadnjo potezo, kar igralcu onemogoči popravljanje taktičnih napak s ponovnim nalaganjem.[21] Nudi tudi večigralski način za bitke ena na ena med igralci, v katerem je nasprotnikoma na voljo določeno število točk, ki jih porabita za sestavljanje in opremljanje enote ljudi, nezemljanov ali obojih. Nezemljani imajo v tem načinu enake sposobnosti kot nasprotniki v enoigralskem načinu.[5]

Med platformami je nekaj razlik v uporabniškem vmesniku, za razliko od nekaterih drugih iger pa vsebina različice za konzole ni poenostavljena.[22] Različica za osebni računalnik ima uporabniški vmesnik, ki temelji na miški, in podporo za spreminjanje (modding).[23]

Razvoj[uredi | uredi kodo]

Uradne sistemske zahteve[24]
Konfiguracija Minimalna Priporočena
Windows
Operacijski sistem Windows Vista Windows 7
CPU 2 GHz Dual Core 2 GHz Dual Core (Intel Core 2 Duo 2,4 GHz ali Athlon X2 2,7 GHz)
Pomnilnik 2 GB 4 GB
Trdi disk 20 GB prostora
Grafična kartica 256 MB, NVIDIA GeForce 8600 GT / ATI Radeon HD 2600 XT ali boljša 512 MB, NVIDIA GeForce serije 9000 / ATI Radeon HD serije 3000 ali boljša
Zvočna kartica Združljiva s standardom DirectX

Studio Firaxis je leta 2008 zagnal »zelo, zelo visokoproračunski« projekt s 50–60 člani razvijalske ekipe[25][26] pod vodstvom Jakea Solomona.[27][28] Kot prototip je služila natančna predelava originala UFO: Enemy Unknown iz leta 1994 za sodobne računalnike, z nespremenjenim načinom igranja.[17][26] To osnovo so kasneje temeljito predelali in ji spremenili, dodali ali odstranili številne podrobnosti.[8] Za pomoč pri doseganju pravega vzdušja in lažje testiranje so oblikovalci izdelali družabno igro za interno uporabo.[29] Osnovo tvori igralni pogon Unreal Engine, v tem času ena najbolj razširjenih tovrstnih rešitev v industriji videoiger.[30]

Enemy Unknown je prva igra Firaxis Games, pri kateri ni neposredno sodeloval njihov kreativni vodja Sid Meier.[4][31] Oblikovalci uporabniškega vmesnika so bili razdeljeni v ekipi za osebne računalnike in konzole,[32] vsi člani ekipe razvijalcev pa so morali preigrati izvirnik preden so bili sprejeti med sodelavce.[33] Razvoj je potekal vzporedno s projektom XCOM podružnice 2K Marin (kasneje naslovljenim The Bureau: XCOM Declassified) in razvijalci obeh so bili v stalnem stiku.[12][17]

Za zvok je bil odgovoren Roland Rizzo, ki je delal na seriji X-COM že od vsega začetka in je predelal ter posodobil glasbeno podlago izvirnika,[34] pri čemer je sodeloval tudi Michael McCann, od prej znan kot avtor glasbene podlage za igro Deus Ex: Human Revolution.[20] Umetniški vodja serije Civilization Greg Foertsch je dobil nalogo predelave grafične podobe igre,[35] vključno s podobo klasičnih nezemeljskih ras iz izvirnika.[36] Odločil se je za stilizirano, pisano obliko z velikimi enobarvnimi ploskvami,[35] kjer liki spominjajo na akcijske figurice.[37]

Izid[uredi | uredi kodo]

Prve podrobnosti o igri je razkrila ameriška revija Game Informer 5. januarja 2012.[38] Junija tega leta je založnik obiskovalcem sejma Electronic Entertainment Expo (E3) prikazal demo različico [39] V začetku septembra so bila odprta prednaročila na servisu Steam,[40] 24. septembra pa je izšel javni demo.[41] Prednaročniki so prejeli dodatek Elite Soldier Pack, ki omogoča spreminjanje izgleda vojakov.[42] Demo za konzolo Xbox je bil dostopen na servisu Xbox Live 9. oktobra, za PlayStation pa naslednji dan na servisu PlayStation Network. Vsebuje dve taktični stopnji in strateški pogled.[43]

Polna igra je izšla 9. oktobra v severnoameriških trgovinah in v digitalni distribuciji prek servisa Steam za mednarodno javnost.[44] Nekaj dni kasneje je bila v obliki fizičnih izvodov na voljo tudi v Avstraliji in Evropi. Posebna izdaja za osebne računalnike je vsebovala knjižico s konceptnimi skicami, našitek z insignijo organizacije XCOM, glasbo iz igre, ozadja za namizje in nekaj drugih digitalnih bonusov.[42]

Plačljiva razširitev XCOM: Enemy Within je izšla 15. novembra 2012.[45] 25. aprila naslednje leto je izšla predelava za Mac OS X, in sicer izdaja z naslovom Elite Edition, ki je vsebovala vse do takrat izdane dodatke. Po licenci jo je izdalo podjetje Feral Interactive, dostopna pa je bila samo prek Applovega servisa App Store.[46] Nazadnje je 20. junija 2013 izšla še predelava za Applov operacijski sistem za prenosne naprave (predvsem tablične računalnike) iOS.[47]

Odziv[uredi | uredi kodo]

Igra je požela veliko odobravanja že ob predstavitvi na sejmu E3 leta 2012, kjer je osvojila več priznanj za perspektivno novo igro, med njimi naziv najboljše strategije od revij oz. portalov GameSpy,[72] Game Informer,[73] IGN,[74] in Machinima.[75] Osvojila je tudi naziv najboljše igre za osebni računalnik in najboljše strateške igre sejma, ki jo podeljuje združenje ameriških kritikov.[76]

Konsenz kritikov je, da gre za prepričljivo vrnitev h koreninam taktičnega bojevanja, kot ga je uspešno predstavil izvirnik, in da so ustvarjalci spretno uravnotežili strateško upravljanje z viri, taktično poveljevanje in razburljivo zgodbo. Na različnih spletiščih, ki zbirajo in povprečijo ocene kritikov (agregatorjih), ima povprečno oceno blizu 90 %.[6][48] Nekateri so posebej izpostavili težavnost, ki da ustvarja neizprosno igralsko izkušnjo, ki morda ne bo povšeči vsem igralcem,[61][77][63] drugi pa, da igralca posrka vase in skorajda zasvoji, tudi pri ponovnem preigravanju kampanje.[54][78][79][80][81]

Pisec revije Eurogamer je v retrospektivnem članku primerjal XCOM: Enemy Unknown z UFO: Enemy Unknown in zapisal, da sta igri po njegovem povsem drugačni, s samosvojimi prednostmi in slabostmi.[82] Tudi drugi kritiki so mnenja, da gre za dostojno predelavo, ki se drži duha prvenca, a ga nadgradi in na nekaterih mestih celo izboljša.[20][83]

Različne publikacije, med njimi Giantbomb.com,[67] Kotaku,[68] MTV,[69] GameSpy[65] in The Guardian (slednja skupaj z igro Dishonored),[84] so razglasile XCOM: Enemy Unknown za najboljšo videoigro leta 2012, revija PC Gamer pa za najboljšo strateško igro leta.[71]

Založnik ni razkril natančnih podatkov o prodaji, za javnost je podjetje konec oktobra 2012 izjavilo le, da je zadovoljno s kritiškim in komercialnim uspehom ter da bo izdalo razširitve.[85] Uspešnica je bila tudi različica za iOS, kljub začetni ceni skoraj 20 USD, kar je mnogo več kot običajno za to platformo.[47] Po grobih neuradnih ocenah je bilo samo prek servisa Steam prodanih 2,6 milijona izvodov, različica za konzole pa je bila manj uspešna in se ni uvrstila na lestvico desetih najbolje prodajanih iger za konzole v ZDA oktobra 2012 po oceni analitikov.[86]

Nadaljevanja in sorodna vsebina[uredi | uredi kodo]

5. februarja 2016 je izšlo nadaljevanje, naslovljeno preprosto XCOM 2. Njegova zgodba se dogaja 20 let po dogodkih v Enemy Unknown in postavi igralca v vlogo istega poveljnika, ki pa tokrat poveljuje skupini gverilskih upornikov v boju proti nezemljanom, ki so medtem osvojili Zemljo.[87]

V drugi polovici leta 2014 je založniško podjetje Fantasy Flight Games prikazalo zgodnjo različico družabne igre na deski, ki jo je izdelalo po licenci. Gre za sodelovalno igro za do štiri igralce. Njena posebnost je, da jo spremlja aplikacija za prenosne naprave, ki je ključen del igre in določa tempo ter prisili igralce, da sprejemajo odločitve z nepopolnimi informacijami, kar je pri klasičnih namiznih igrah težko izvedljivo, pripomore pa k vzdušju, bolj podobnem tistemu v videoigri.[88]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

 1. 1,0 1,1 1,2 »XCOM: Enemy Unknown Related Games«. GameSpot. Pridobljeno 20. maja 2013.
 2. »XCOM: Enemy Unknown (Elite Edition) Related Games«. GameSpot. Pridobljeno 20. maja 2013.
 3. »XCOM: Enemy Unknown Plus for PS Vita, Bully and Manhunt for PS4 now available in the UK«. Gematsu. 21. marec 2016. Pridobljeno 23. avgusta 2016.
 4. 4,0 4,1 Hanson, Ben (20. januar 2012). »Sid Meier Talks XCOM: Enemy Unknown«. Game Informer. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 5. 5,0 5,1 Wilde, Tyler (16. avgust 2012). »XCOM: Enemy Unknown multiplayer preview«. PC Gamer. Pridobljeno 23. avgusta 2016.
 6. 6,0 6,1 6,2 »XCOM: Enemy Unknown for PC«. Metacritic. Pridobljeno 23. avgusta 2016.
 7. 7,0 7,1 7,2 »XCOM Enemy Unknown Brings Back the '90s«. 1UP.com. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 Hanson, Ben (24. januar 2012). »Dissecting A Classic: How To Modernize X-COM«. Game Informer. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 9. »XCOM hands-on: Xbox 360's best strategy game is also the scariest Part 1«. Official Xbox Magazine. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 10. 10,0 10,1 10,2 »First Screens And Details Of XCOM: Enemy Unknown«. Game Informer. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 11. »XCOM: Enemy Unknown "Last Stand" E3 2012 Trailer«. 2K Games. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 12. 12,0 12,1 »XCOM: Enemy Unknown: Interview«. Strategy Informer. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 13. 13,0 13,1 13,2 13,3 »Preview: XCOM: Enemy Unknown«. GameSpy. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 14. »A Remake That Lives Up To Its Legendary Provenance – XCOM: Enemy Unknown – Xbox 360«. GameInformer.com. 5. oktober 2012. Pridobljeno 9. oktobra 2012.
 15. »Time For A Change: Firaxis On XCOM, Part 3«. Rock, Paper, Shotgun. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 16. »Preview: Saving men and mankind in XCOM: Enemy Unknown«. Destructoid. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 17. 17,0 17,1 17,2 17,3 17,4 Douglas, Jane (6. marec 2012). »XCOM: Enemy Unknown: What's New, What's Not«. GameSpot. CBS Interactive. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 18. 18,0 18,1 »XCOM: Enemy Unknown Features«. UGO Networks. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 3. novembra 2012. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 19. »Interactive Ant Farm: Exploring XCOM's HQ«. Game Informer. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 20. 20,0 20,1 20,2 20,3 Schilling, Chris (8. oktober 2012). »XCOM: Enemy Unknown Review«. VideoGamer.com.
 21. »Talkin' XCOM: Enemy Unknown Difficulty with Firaxis' Jake Solomon and Garth DeAngelis«. Classic Ironman is what I consider to be the truest form of the game
 22. »Bringing XCOM: Enemy Unknown to a modern console audience«. Destructoid. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 23. »XCOM: Enemy Unknown will support mods and have a "standalone PC tactical UI"«. PC Gamer. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 24. »XCOM: Enemy Unknown«. System Requirements. Pridobljeno 11. septembra 2016.
 25. »Firaxis: XCOM is a "very, very big budget game"«. Eurogamer. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 26. 26,0 26,1 »Know Your Enemy: Firaxis On XCOM, Part 1«. Rock, Paper, Shotgun. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 27. Hanson, Ben (6. januar 2012). »Why Firaxis Loves X-COM«. Game Informer. GameStop. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 28. »Jake Solomon: «XCOM: Enemy Unknown is definitely a challenging game!«. Gamestar.ru. Pridobljeno 5. novembra 2013.
 29. »XCOM: Enemy Unknown Interview – Podcast Unlocked«. IGN. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 30. Tavakkoli, Alireza (2015). Game Development and Simulation with Unreal Technology. CRC Press. str. xxxi. ISBN 9781498706254.
 31. »The Future Of Strategy Games: An Interview With Sid Meier«. Game Informer. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 32. »Firaxis split XCOM teams into PC and console UI development«. StrategyInformer. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 33. »Death & Chrysalids: Firaxis On XCOM, Part 2«. Rock, Paper, Shotgun. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 34. »The Unsettling Music Of XCOM: Enemy Unknown«. Game Informer. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 35. 35,0 35,1 »The Art Of XCOM: Enemy Unknown«. Game Informer. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 36. »Alien Breeds: The Evolution Of XCOM's Enemies«. Game Informer. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 37. »XCOM: Enemy Unknown Seeks to Recapture the Series' Former Glory (VID)«. GameFront. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 38. »February Cover Revealed: XCOM: Enemy Unknown«. Game Informer. Pridobljeno 10. septembra 2016.
 39. Gallegos, Anthony (6. junij 2012). »E3 2012: XCOM: Enemy Unknown – Turn-Based Alien Action«. IGN.
 40. Karmali, Luke (7. september 2012). »XCOM: Enemy Unknown Pre-Purchase Bonus Revealed«. IGN. Pridobljeno 10. septembra 2016.
 41. Stapleton, Dan (24. september 2012). »XCOM: Enemy Unknown Demo Now on Steam«. GameSpy. Pridobljeno 10. septembra 2012.
 42. 42,0 42,1 North, Dale (22. maj 2012). »XCOM: Enemy Unknown launch bonus and PC special edition«. Destructoid. Pridobljeno 10. septembra 2016.
 43. Yin-Poole, Wesley (9. oktober 2012). »XCOM: Enemy Unknown demo on Xbox Live now, PSN tomorrow«. Eurogamer. Pridobljeno 10. septembra 2016.
 44. »XCOM: Enemy Unknown«. Valve Corporation. Pridobljeno 30. maja 2013.
 45. »XCOM: Enemy Within Is An Expansion, Out 15 November«. Rock, Paper, Shotgun. Pridobljeno 5. novembra 2013.
 46. Suszek, Mike (6. maj 2013). »XCOM: Enemy Unknown Mac version not on Steam«. Endgadget.
 47. 47,0 47,1 Rigney, Ryan (28. junij 2013). »Top-Grossing or Not, XCOM Isn't the Future of iOS Games«. Wired. Pridobljeno 11. septembra 2016.
 48. 48,0 48,1 »XCOM: Enemy Unknown (PC)«. GameRankings. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 24. oktobra 2012. Pridobljeno 24. oktobra 2012.
 49. »XCOM: Enemy Unknown (Xbox 360)«. GameRankings. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 31. oktobra 2012. Pridobljeno 24. oktobra 2012.
 50. »XCOM: Enemy Unknown (PlayStation 3)«. GameRankings. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. oktobra 2012. Pridobljeno 24. oktobra 2012.
 51. http://www.metacritic.com/game/ios/xcom-enemy-unknown
 52. »XCOM: Enemy Unknown for Xbox 360 Reviews, Ratings, Credits, and More at Metacritic«. Metacritic. Pridobljeno 24. oktobra 2012.
 53. »XCOM: Enemy Unknown for PlayStation 3 Reviews, Ratings, Credits, and More at Metacritic«. Metacritic. Pridobljeno 24. oktobra 2012.
 54. 54,0 54,1 »XCOM: Enemy Unknown review: Can Firaxis recreate the strategic perfection of Julian Gollop's original X-COM?«. gamesTM. 8. oktober 2012.
 55. »XCOM: Enemy Unknown – Review«. GameTrailers. 10. avgust 2012.
 56. Stapleton, Dan (8. oktober 2012). »XCOM: Enemy Unknown Review: Terror, tension, tactics, and triumph«. GameSpy.
 57. »XCOM: Enemy Unknown review«. Edge Online. 8. oktober 2012.
 58. VanOrd, Kevin (8. oktober 2012). »XCOM: Enemy Unknown Review«. GameSpot. Arhivirano iz prvotnega dne 15. maja 2019. Pridobljeno 3. septembra 2016.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: bot: neznano stanje prvotnega URL-ja (povezava)
 59. Harmon, Josh (9. oktober 2012). »EGM Review: XCOM: Enemy Unknown«. EGMNOW.
 60. »XCOM: Enemy Unknown review«. EuroGamer. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 61. 61,0 61,1 Rubens, Alex. »XCOM: Enemy Unknown Review for Xbox 360«. G4tv. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 26. oktobra 2012. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 62. »XCOM Enemy Unknown Review«. IGN. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 63. 63,0 63,1 »XCOM: Enemy Unknown Review«. Game Informer. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 64. »XCOM: Enemy Unknown«. Joker. Št. 232. november 2012. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 31. oktobra 2017. Pridobljeno 13. septembra 2016.{{navedi revijo}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
 65. 65,0 65,1 »GameSpy's 2012 Game of The Year Awards«.
 66. »Game of the Year | GameTrailers Game of the Year Awards Full Episodes«. GameTrailers. Pridobljeno 5. novembra 2013.
 67. 67,0 67,1 »Game of the Year 2012: Day Five Recap – Giant Bomb«. Giantbomb.com. 28. december 2012. Pridobljeno 5. novembra 2013.
 68. 68,0 68,1 »XCOM: Enemy Unknown is Kotaku's 2012 Game of the Year«. Kotaku.com. Pridobljeno 5. novembra 2013.
 69. 69,0 69,1 »MTV Multiplayer's Game of the Year 2012«. MTV. 4. januar 2013. Pridobljeno 5. novembra 2013.
 70. »Game Of The Year: XCOM: Enemy Unknown«. NowGamer. 21. december 2012. Pridobljeno 5. novembra 2013.
 71. 71,0 71,1 »The Strategy Game of the Year 2012: XCOM: Enemy Unknown«. PC Gamer. 30. december 2012. Pridobljeno 5. novembra 2013.
 72. »GameSpy's Best of E3 2012 Awards«. GameSpy. 7. junij 2012.
 73. Bertz, Matt (13. junij 2012). »Game Informer's Best of E3 2012 Awards«. Game Informer.
 74. »IGN's Best of E3 2012 Awards«. IGN. 5. junij 2012.
 75. Smith, Rob (8. junij 2012). »Machinima Announces Best of E3 Nominations«. Indie Gaming Daily.
 76. »2012 Winners«. Game Critics Awards. Pridobljeno 1. junija 2013.
 77. »XCOM: Enemy Unknown Review«. Official Xbox Magazine. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 78. Watts, Steve (9. oktober 2012). »XCOM: Enemy Unknown review: a space odyssey«. Shacknews.com.
 79. Houghton, David (8. oktober 2012). »Xcom Enemy Unknown PS3 review – Middle management has never been so badass«. Official PlayStation Magazine.
 80. Kain, Erik (16. oktober 2012). »'XCOM: Enemy Unknown' Review – Part Two: Better To Have Loved And Lost«. Forbes.
 81. Pinsof, Allistair (10. avgust 2012). »We've finally arrived«. Destructoid. Pridobljeno 9. septembra 2016.
 82. Meer, Alec (14. oktober 2012). »UFO: Enemy Unknown retrospective«. Eurogamer.
 83. Hall, Charlie (8. oktober 2012). »Review: XCOM: Enemy Unknown is a credit to the name«. Ars Technica.
 84. Stuart, Keith (21. september 2012). »Top 25 games of 2012«. The Guardian. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 29. decembra 2012. Pridobljeno 30. decembra 2012.
 85. Reilly, Jim (31. oktober 2012). »XCOM: Enemy Unknown A Success, More DLC Coming«. GameInformer. Pridobljeno 11. septembra 2016.
 86. Stapleton, Dan (5. junij 2015). »Why XCOM 2 Had to be PC Exclusive«. IGN. Pridobljeno 11. septembra 2016.
 87. Mahardy, Mike (1. februar 2016). »XCOM 2 Review«. GameSpot. Pridobljeno 11. septembra 2016.
 88. Hall, Charlie (19. avgust 2014). »XCOM: The Board Game's companion app is more than just a gimmick«. Polygon. Pridobljeno 11. septembra 2016.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]