Svetovna zdravstvena organizacija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani World Health Organization)
Za druge pomene glejte Who (razločitev)
Small Flag of the United Nations ZP.svg   Svetovna zdravstvena organizacija
 
Flag of WHO.svg
Zastava SZO
Tip org. Specializirana agencija OZN
Kratice SZO (angleško WHO)
Vodja Generalna direktorica
Margaret Chan
Status aktiven
Ustanovitev 7. april 1948
Sedež Ženeva, Švica
Spletna stran http://www.who.int/
Wikimedia
Commons
Commons:Category:World Health Organization World Health Organization

Svetovna zdravstvena organizacija (kratica SZO, angleško World Health Organization, WHO) je ena od specializiranih agencij Združenih narodov s sedežem v Ženevi. Organizacija ima vodilno vlogo na področju zdravstvenih vprašanj na globalni ravni. Izvaja zdravstvene raziskave, postavlja norme in standarde, oblikuje na dokazih temelječe politike, zagotavlja tehnično podporo državam ter nadzira in ocenjuje zdravstvene trende. Ustanovljena je bila 7. aprila 1948 kot naslednica Zdravstvene organizacije, ki je bila sestavni del Lige narodov. Njen namen je pomagati vsem na svetu za čim boljše zdravje. Vodi statistiko o številnih boleznih, bori se proti podhranjenosti, ukvarja se z reševanjem zdravstvenih problemov, skrbi za cepljenje, vodi raziskave o različnih boleznih, izda letno svetovno poročilo o zdravstvenih težavah, z vprašalniki poizveduje po vsem svetu glede zdravstvenih težav, skrbi tudi za dogodke ob Svetovnem dnevu zdravja, ki se zgodi 7. aprila vsako leto. itd. Eden od vidnejših uspehov organizacije je izkoreninjenje črnih koz po svetu.

Številni strokovnjaki SZO iz več kot 150 različnih držav delajo v 147 državah sveta, šest regionalnih uradih in v centrali - na sedežu v Ženevi. Poleg zdravnikov in strokovnjakov za javno zdravje, znanstvenikov in epidemiologov so med osebjem tudi strokovnjaki za administrativne, finančne in informacijske sisteme, kakor tudi strokovnjaki za področje zdravstvene statistike ekonomike in krizne situacije.

Od 9. novembra 2006 dalje vodi organizacijo Margareth Chan.

Republika Slovenija je članica SZO od leta 1993 dalje. SZO ima pisarno v Sloveniji, njen vodja pisarne je Marijan Ivanuša.

Slovenci v SZO[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]