Wikipedija:Wiki Loves Monuments v Sloveniji (2019)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Wiki Loves Monuments 2019 v Sloveniji

Wiki Loves Monuments 2019 v Sloveniji


Wiki Loves Monuments (dobesedno Wiki ljubi spomenike) je mednarodni fotografski natečaj s ciljem promovirati nepremično kulturno dediščino vsega sveta prek Wikimedijinih projektov (zlasti Wikipedije in Wikimedijine zbirke oz. Commons). Sodeluje lahko vsakdo.

Natečaj spodbuja ljudi, da fotografirajo spomenike v vključenih državah in jih objavijo pod prosto licenco, da so prosto na voljo prek interneta. Letošnja izvedba bo potekala ves september 2019 in bo prvič doslej tudi v Sloveniji. Osnovne informacije so na glavni strani za Slovenijo, tukaj pa je zbrano gradivo za pomoč pri iskanju spomenikov.

Zmagovalci[uredi | uredi kodo]

Posebna omemba žirije[uredi | uredi kodo]

Seznami spomenikov[uredi | uredi kodo]

Ažuren seznam spomenikov nepremične kulturne dediščine vzdržuje Ministrstvo RS za kulturo, dostopen je prek pregledovalnika Registra kulturne dediščine (RKD). Za natečaj pridejo v poštev objekti, ki so označeni kot »spomenik lokalnega pomena«, »spomenik državnega pomena« ali imajo vrsto spomenika »neznano« (pregledovalnik poleg njih najde tudi mnogo objektov brez podatka, to je registrirana nepremična dediščina, ki nima statusa spomenika in ni del natečaja).

Vendar pa Slovenija ne pozna t. i. svobode panorame, zato žal ne smemo prosto deliti fotografij objektov, ki so še avtorsko zaščiteni. Avtorske pravice trajajo 70 let po avtorjevi smrti, tako da denimo dela Jožeta Plečnika (1872–1957) in številnih sodobnih avtorjev ne pridejo v poštev za natečaj. Pomembno: ko izberete spomenik, se prepričajte, da so njegovi avtorji pokojni že vsaj od leta 1948. Tudi fotografij t. i. »osirotelih del« brez znanega avtorja, ki so mlajša od 19. stoletja, raje ne nalagajte. Skupnost Wikimedijine zbirke pazljivo pregleduje prispevke in avtorsko sporne briše.

Za lažje iskanje smo pripravili sezname spomenikov po statističnih regijah Slovenije, na katerem so samo dovolj stari spomeniki. Poleg tega so za preglednost izločena arheološka najdišča.


Seznami spomenikov po statističnih regijah

Glej tudi[uredi | uredi kodo]