Wikipedija:Ravnanje z vandalizmom

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Skupnost Wikipedije izvaja nekakšno vigilantsko pravico. Ta deluje tako:

Naprej odkrijemo primer vandalizma; npr. nekdo je zamenjal vsebino z žaljivkami, dodal je članek z nepomembno/nesmiselno vsebino,... Nato vrnemo članek na prejšnjo dobro verzijo ali pa označimo članek za hitro brisanje. Tako smo opravili z vandalizmom. V večini primerov vandal »napade« le posamezno stran/članek.

Če ste polni energije, lahko greste skozi trenutne spremembe, ki jih je naredil isti IP-naslov in pogledate, če so tudi te spremembe primeri vandalizma. Če so, ponovite prejšnji postopek.

O vztrajnejših vandalih, ki prizadanejo več člankov, lahko obvestite administratorje na strani Wikipedija:Prošnje za administratorsko pomoč. V večini primerov je to nepotrebno, saj se vandalizem popravi v normalnem teku Wikipedije. V primeru množičnega vandalizma imajo administratorji orodja za enostavnejše razveljavljanje destruktivnih posegov.

Definicija vandalizma[uredi | uredi kodo]

Glej Wikipedija:Vandalizem.

Obveščanje o vandalizmu[uredi | uredi kodo]

Če opazite primere vandalizma v teku, zapišite IP-naslov ali uporabniško ime na Wikipedija:Prošnje za administratorsko pomoč, po možnosti z uporabo predloge {{Uporabnik}}.

Ta postopek uporabljajte le za očitne primere zlonamernega vandalizma, ki trenutno poteka (torej ne starejšega od 10 minut).

Blokiranje vandalov[uredi | uredi kodo]

Administratorji in birokrati ima možnost in pravico, da blokirajo IP-naslove vztrajnih vandalov. Blokada statičnih naslovov naj traja največ en mesec. V primeru dinamičnega naslova naj bodo blokade čim krajše, da ne prizadanemo drugih, nedolžnih uporabnikov.

Orodja za iskanje informacij o IP-naslovu so (npr.):

Če se nekdanji vandal izogne IP blokadi tako, da prevzame nov IP-naslov in začne prispevati konstruktivno, ne bo ponovno blokiran zaradi prejšnjih prekrškov. Blokada vandalov se ne izvaja za njihovo kaznovanje, temveč za ohranitev integritete Wikipedije. Če se je nekdanji vandal poboljšal, je bil naš cilj dosežen.

Glej tudi Wikipedija:Pravila blokiranja.

Predloge[uredi | uredi kodo]

Tu so nekatere predloge, ki se namestijo na uporabniške strani tistih, ki testirajo ali vandalizirajo Wikipedijo.

{{test}}

Hvala, ker ste se preizkusili v urejanju strani v Wikipediji. Vaš poskus je uspel, vendar smo ga morali odstraniti oziroma izničiti. Prosimo, da za nadaljnje poskuse uporabljate peskovnik, saj so članki za te namene neprimerni. Napotke za pravilno prispevanje boste našli v uvodu v Wikipedijo.


{{test2}} Ikona informacij Prosim, prenehaj v Wikipediji shranjevati testna urejanja, tudi če jih nameravaš pozneje popraviti. Tvoja urejanja sem razveljavil. Če želiš še naprej eksperimentirati, prosim, počni to v peskovniku. Hvala.

{{test2|copyvio=1}} (s parametrom za opozarjanje vztrajnih kršilcev avtorskih pravic) Ikona informacij Prosim, prenehaj v Wikipediji shranjevati testna urejanja, tudi če jih nameravaš pozneje popraviti. Tvoja urejanja sem razveljavil. Če želiš še naprej eksperimentirati, prosim, počni to v peskovniku. Hvala.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]