Wikipedija:Orakelj/2010-2

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Glasba

Kaj je to levi motiv? Zahvaljujem se Vam za odgovor -Ta nepodpisani komentar je dodal Uporabnik:84.41.99.44 (pogovorprispevki) 18:57, 21. april 2010.

Teška bo ...--Andrejj 15:02, 26. september 2010 (CEST)[odgovori]
Imam vtis, da bi lahko šlo za pomoto pri razumljenju slišane besede in zato napako pri prevajanju - da bi lahko levi motiv bil narobe preveden iz narobe razumljenega (...) left motif namesto leitmotif. To zadnje pa je slovensko verjetno vodilni motiv oziroma v glasbi največkrat vodilna melodija ali pa kar lajtmotiv.
Slovenskega članka v wikipediji o tem nisem našel. Sam o tem ne vem dovolj, da bi jaz napisal članek, 'škrbine' pa tudi še ne znam (že zgornji sklic ne angleško wikipedijo je bil majhna pustolovščina).
Običajno je vodilni motiv oziroma leitmotif vzorec (v glasbi melodija, v književnosti lahko kaj drugega), ki je povezan z osebo, dogodkom ali čim drugim in se v skladbi ponovi, ko nas skladatelj in izvajalec spomnita na kaj - žal se zdajle ne spomnim nobenega primera. Ampak če povprašaš slovensko wikipedijo (iskalnik) za 'vodilni motiv', boš dobil(a) kar dober vpogled, kaj je to iz tam najdenih primerov.
Tale sklic noče delati. Kako bi lahko prav naredil sklic na wiki iskalno stran s parametrom 'vodilni motiv'? Skoraj gotovo se da..:Marjan T 18:37, 27. september 2010 (CEST)[odgovori]
Hvala Marjanu za odgovor; evo iskanja: vodilni motiv.--Andrejj 17:57, 20. september 2011 (CEST)[odgovori]

Na nemški Wikipedii sta dokaj natanko razložena pojma Leitmotif in Leitmotiv. Leitmotiv je v operno glasbo uvedel Richard Wagner.

Nekaj za nas Heavy Metal oboževalce :D Pred kratkim sem zasledila objavo o koncertu nekaterih metal skupin v Zagrebu, Budimpešti... skratka, v naših sosednjih državah... In ena od skupin je tudi Steelwing, katere člani so mladi Švedi, ki želijo nadaljevati tradicijo skupin Iron Maiden in Judas Priest. Bi lahko kdo prosim napisal članek o Steelwing, edini članek o njih je na MySpace in na Steelwingi. Saj bi jaz, pa 1. nisem član Wikipedije, 2. grem jutri na daljši dopust in 3. imam šolsko delo :P. Če do konca mojega dopusta nihče ne bo poskusil česa, se bom včlanila in urejevala te skupine, ne samo Steelwing, tudi kaj drugega, ko bom našla čas. Lp, MK

Veselo na delo - članica si pa že ;-) --Andrejj 15:02, 26. september 2010 (CEST)[odgovori]

Pozdravljeni,

mene pa zanima, kakšna drevesa rastejo zraven razgledne točke v Ferrarijevem vrtu. Ko se spuščamo proti njej, raste ob poti cipresa, na dnu je nekaj, kar se mi zdi kot korejska jelka, potem pa sta še dva iglavca, ki ju nisem prepoznal, vendar sem špekuliral, da gre morda za čugo. A mi lahko kdo pomaga?

Lep pozdrav, Janez Gorenc

tigri

Mi prosim poveste vrste tigrov (menda jih je 5)? v wikipediji jih nisem našel...:) Lp

Poglej podvrste v članku tiger (v okvirju na desni strani). --Pinky 08:42, 19. oktober 2010 (CEST)[odgovori]

Etimologija

Ali kdo morda ve za izvor besede itak? lp, --Miha 18:50, 13. november 2010 (CET)[odgovori]

Itak :-) --Andrejj 21:17, 13. november 2010 (CET)[odgovori]
Nisem še nič zasledil o tej temi, ampak če bi moral ugibat, bi rekel da je okrajšava fraze "tako ali tako". Lahko poskusiš iskat v tej smeri. — Yerpo Ha? 15:09, 15. november 2010 (CET)[odgovori]

Pogledal sem v etimološki slovar. Yerpo je prav streljal: pride iz fraze "in tako" oziroma "tako in tako". --Janezdrilc 19:37, 5. december 2010 (CET)[odgovori]

adepeša

Kaj pomeni izraz depeša?

depéša -e ž (ẹ̑) nujno vojaško ali diplomatsko sporočilo; Vir: SSKJ AnaJur 18:57, 29. december 2010 (CET)[odgovori]