Pomoč:Uvod v urejanje z vikioznačevanjem/Vse

Stran delno zaščiten/a
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Wikipedija:EDITSTART)

Urejanje

Opomba o urejnju na mobilnih napravah: Večina Wikipedistov raje ureja z računalnikom, saj tam vmesnik za urejanje deluje bolje. Lahko pa urejate tudi iz mobilne naprave.

Wikipedija za oblikovanje uporablja lasten jezik, imenovan wiki markup ali Urejevalnik kode. Precej enostavno se je naučiti njegovih osnov.

Na izbiro imate dve orodji za urejanje; »Urejevalnik kode« uporablja wiki markup.

Lahko pa uporabite tudi vizualni urejevalnik, vmesnik za urejanje, ki deluje bolj kot urejevalnik besedil WYSIWYG. Vizualni urejevalnik je nekoliko preprostejši za uporabo, vendar je Urejevalnik kode bolj učinkovit za nekatera opravila in je edini, ki ga je mogoče uporabiti na pogovornih straneh. Drugje lahko preprosto preklapljate med obema orodjema za urejanje, kot je prikazano na desni.

Ne ustrašite se klika na gumb Uredi!

Za ogled in urejanje strani z wiki markupom kliknite Uredi kodo na vrhu katere koli strani. Tako boste lahko vnesli besedilo, ki ga želite dodati, z uporabo wiki oznak za oblikovanje besedila in dodajanje drugih elementov, kot so slike in tabele, ki so razložene kasneje v tej vadnici.

Wiki markup se lahko na začetku zdi zastrašujoč (zlasti navajanje sklicev), vendar dejansko zahteva le nekaj pravil za razumevanje in uporabo. Ta pravila so navedena pod Pomoč  na vrhu Urejevalnika kode in hitro se jih boste navadili! Nove tehnike lahko vedno preizkusite na svoji osebni strani »peskovnika«.

Oblikovanje

Večina člankov običajno ne potrebuje veliko urejanja besedila.

Celotno oblikovanje dosežemo z umestitvijo simbolov na obeh straneh blokov besedila. Oznako lahko vnesete ročno ali pa jo dodate prek orodne vrstice na vrhu območja za urejanje.

Naslove in podnaslove lahko dodate tako, da kliknete  Napredno in nato v dodatni orodni vrstici, ki se zdaj pojavi, kliknete Podnaslov .

Če izberete »Raven 2«, bo besedilo oblikovano kot glavni naslov, ki je najpogosteje uporabljen razdelek katere koli strani.
»Raven 3« vam da podnaslov za naslovom 2. ravni in tako naprej.
Če želite ustvariti naslov brez uporabe orodne vrstice, vstavite besedilo med znaka =; število znakov = na vsaki strani besedila označuje raven:
==Naslov== (Raven 2)
===Podnaslov=== (Raven 3)

Besedilo lahko naredite krepko ali ležeče z uporabo gumbov A in A v orodni vrstici.
Če želite ustvariti krepko ali ležečo pisavo brez uporabe orodne vrstice, vstavite besedilo med ' apostrofa; tri na vsaki strani za krepko ali dve na vsaki strani za ležeče.
'''krepko'''
''ležeče''
Tema članka je vedno napisana krepko ob prvi omembi, kasneje pa ne. Za podrobna navodila o tem, kako in kje je treba uporabiti krepko in ležeče besedilo, glejte razdelke Slogovnega priročnika o oblikovanju krepkega in ležečega besedila.

Zunanje in notranje povezave

Video vadnica o osnovah wiki označevanja, vključno z ustvarjanjem povezav.

Wikipovezave oz notranje povezave so ena ključnih komponent Wikipedije. Wikipovezave med seboj povezujejo strani in s tem celotno enciklopedijo.

Na splošno je treba wikipovezavo dodati ob prvi omembi pomembnih ali neznanih konceptov v članku.

Običajno wikipovezave uporabljajo oglate oklepaje, kot je ta: [[ciljna stran]]. Vstavite jih lahko tudi tako, da kliknete ikono ikono verige.

Če želite povezati na članek, vendar prikazati kakšno drugo besedilo, lahko uporabite znak za navpičnico | ( Shift+\):
[[Ciljna stran|prikazano besedilo]]

Lahko povežete tudi na določen razdelek na strani z uporabo lojtre #:
[[Ciljna stran#Ciljni razdelek|prikazano besedilo]]

Tukaj je nekaj zgledov:

Morda boste naleteli tudi na predloge, ki omogočajo vključitev pogosto uporabljenih elementov na več straneh. Te so označene z zavitimi oklepaji, kot so: {{ime predloge|parametri}}

Na primer, da vrinete označbo [navedi vir], lahko vtipkate to kodo: {{Navedi vir|datum=april 2024}}. Ikona Sličica koščka puzzle tudi deluje.

Shranjevanje sprememb

Povzetek urejanja:

 

Manjše urejanje Opazuj stran


Objavi spremembe Prikaži predogled Prikaži spremembe Prekliči

 

Ko menite, da ste pripravljeni objaviti (shraniti) svoje spremembe, je dobro narediti prej še nekaj korakov.

Najprej si predoglejte svoje sprememb, da preverite, ali so vaše spremembe takšne kot ste jih želeli. Kliknete gumb Prikaži predogled. Vsi delamo napake, zato vam lahko ta korak pomaga odkriti napake preden članek shranite.

Napišite kratek povzetek urejanja v polje »Povzetek urejanja«, da bodo drugi uredniki lažje razumeli kakšno in zakaj ste to spremembo naredili. Vaša razlaga je lahko zelo kratka. Na primer, če popravljate črkovanje, lahko preprosto vnesete »popravilo tipkarske napake«.

Če ste naredili manjše urejanje, ki je nesporno, kot so popravki črkovanja, oblikovanje in manjša preurejanja besedila, lahko označite polje »☑ Manjše urejanje«. Manjša urejanja so tista, ki ne spremenijo pomena strani ali ne naredijo spremembo, ki bi lahko bila sporna.

Če želite dodati stran na svoj Spisek nadzorov, tako da boste obveščeni o vseh nadaljnjih spremembah, označite polje "☑ Opazuj ta članek«. Stran lahko dodate tudi na spisek nadzorov s s klikom na zvezdico zgoraj desno.

Ste si predogledali stran? Ste napisali povzetek urejanja? Potem ste pripravljeni na zadnji korak: kliknite gumb Objavi spremembe in vaše spremembe se bodo nemudoma naložile na Wikipedijo!

Ustvarjanje novih člankov

Slovenska Wikipedija ima 184.822 člankov, tako da boste večino časa verjetno posodabljali in izboljševali obstoječe strani. Včasih pa boste morda želeli ustvariti popolnoma nov članek! Preden to storite, morate poznati tri merila:

Pomembnost

Je tema pomembna? Za vključitev v Wikipedijo morajo biti teme zadosti pomembne. To pomeni, da so o temi pisali v zanesljivih virih, neodvisnih od teme, kot so časopisi, revije, članki v znanstvenih revijah in knjige.

Preizkusite se! Rešite kviz o pomembnosti

Zanesljivost virov

Ali obstajajo zanesljivi in preverljivi viri, ki potrjujejo trditve? Preden začnete pisati članek, morate izbrati nabor neodvisnih, zanesljivih in preverljivih virov, ki jih boste navedli kot sklice. Te so bistvene za zagotavljanje točnosti in preverljivosti Wikipedije in, da ostane vredna zaupanja.

Navzkrižje interesov

Ali ste v navzkrižju interesov? Najbolje je, da se izogibate pisanju člankov o sebi, svojem podjetju ali o nekom, ki ga osebno poznate, ker se je pri takšnih temah težko izogniti pristranskosti in doseči nevtralen pogled. Čeprav članka ne morete napisati sami, lahko vedno zaprosite, da ga napiše kdo drug. Lahko mu tudi priskrbite zanesljive vire.

Kje ustvariti novo stran

Običajno je najbolje ustvariti nov članek v vašem lastnem peskovniku. To vam omogoča, da napišete in razvijete svoj članek, preden se premakne v osnovni imenski prostor Wikipedije.

Čarovnik
za članke

Čarovnik za ustvarjanje člankov vas bo vodil skozi korake ustvarjanja novega osnutka članka in obvestil izkušene urednike, da pregledajo članek in posredujejo povratne informacije.

Glej tudi