Vrtoglavica (film)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Vrtoglavica
Plakat za film
RežijaAlfred Hitchcock
ProdukcijaAlfred Hitchcock
Scenarij
Temelji na
D'entre les morts
avtor
Vloge
GlasbaBernard Herrmann
FotografijaRobert Burks
MontažaGeorge Tomasini
Studio
Alfred J. Hitchcock Productions
DistribucijaParamount Pictures
Datum izida
9. maja 1958
Dolžina
128 minut
DržavaZDA
Jezikangleščina
Proračun2,5 milijona $
Dohodek bruto7,3 milijona $[1]

Vrtoglavica (angleško Vertigo) je ameriški noir psihološki triler iz leta 1958, ki ga je režiral in produciral Alfred Hitchcock. Zgodba temelji na romanu D'entre les morts dvojca Boileau-Narcejac iz leta 1954, scenarij sta napisala Alec Coppel in Samuel A. Taylor. V glavni vlogi nastopa James Stewart kot nekdanji policijski detektiv John »Scottie« Ferguson, ki se je bil prisiljen upokojiti po nezgodi pri delu, ob kateri je dobil strah pred višino in vrtoglavico. Znanec Gavin Elster (Tom Helmore) ga kot zasebnega detektiva najame, da sledi njegovi ženi Madeleine (Kim Novak), ki naj bi se obnašala nenavadno.

Film je bil posnet v San Franciscu, Kaliforniji in v hollywoodskih Paramount Studios. Kot prvi je uporabil učinek »dolly zoom«, ko je s popačenjem perspektive dosegel prikaz zmedenosti ob prikazu Scottiejeve akrofobije. Zaradi tega se učinek imenuje tudi po filmu učinek »Vertigo«.

Po premieri je prejel mešane ocene kritikov, toda sodobni kritiki ga ocenjujejo za klasični Hitchcockov film in eden od prelomnih filmov v njegovi karieri. Leta 2012 ga je Britanski filmski inštitut v reviji Sight & Sound na podlagi ankete filmskih kritikov izbral za najboljši film v zgodovini, na mestu katerega je izpodrinil film Državljan Kane iz leta 1941.[2] Leta 1996 so film izdatno restavrirali na nov 70 mm trak z zvokom DTS. Ameriški filmski inštitut ga je na seznamu stotih najboljših ameriških filmov AFI's 100 Years...100 Movies leta 2007 uvrstil na deveto mesto.[3]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Vertigo (1958)«. Box Office Mojo. Pridobljeno 2. septembra 2016.
  2. »Vertigo is named 'greatest film of all time'«. BBC News. 2. avgust 2012. Pridobljeno 18. avgusta 2012.
  3. »AFI's 10 Top 10«. American Film Institute. Pridobljeno 21. februarja 2012.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]