Ptiči (film)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ptiči
Filmski plakat
RežijaAlfred Hitchcock
ProdukcijaAlfred Hitchcock
ScenarijEvan Hunter
Temelji naThe Birds
avtor Daphne du Maurier
Vloge
FotografijaRobert Burks, ASC
MontažaGeorge Tomasini
Studio
Alfred J. Hitchcock Productions
DistribucijaUniversal Pictures
Datum izida
28. marec 1963
Dolžina
119 minut
DržavaZDA
Jezikangleščina
Proračun3,3 milijona USD[1]
Dohodek bruto11,4 milijona USD[2]

Ptiči (angleško The Birds) so ameriški grozljivi triler iz leta 1963, ki ga je režiral in produciral Alfred Hitchcock. Ohlapno temelji na kratki zgodbi The Birds Daphne du Maurier iz leta 1952 in prikazuje vrsto nenadnih in nerazložljivih nasilnih napadov ptic na ljudi v kraju Bodega Bay v nekaj dneh. V glavnih vlogah nastopata Rod Taylor in Tippi Hedren, za katero je to filmski debi, v stranskih vlogah pa Jessica Tandy, Suzanne Pleshette in Veronica Cartwright. Scenarij je napisal Evan Hunter, ki mu je Hitchcock naročil, naj doda nove like in bolj razdelano zgodbo, obdrži pa naslov in koncept nerazložljivih napadov ptic iz kratke zgodbe.

Film je bil premierno prikazan 28. marca 1963 in je naletel na mešane ocene kritikov, finančno pa je bil uspešen z 11,4 milijona USD prihodkov ob 3,3-milijonskem proračunu. Sodobni kritiki ga ocenjujejo precej bolje, Ameriški filmski inštitut ga je uvrstil na sedmo mesto stotih najboljših ameriških trilerjev. Leta 2016 ga je ameriška Kongresna knjižnica izbrala za ohranitev v okviru Narodnega filmskega registra zaradi njegove »kulturne, zgodovinske ali estetske vrednosti«. Leta 1994 je režiser Rick Rosenthal posnel neuspešno nadaljevanje filma The Birds II: Land's End.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Stafford, Jeff. »The Birds«. Turner Classic Movies. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 27. oktobra 2011. Pridobljeno 30. septembra 2012.
  2. Box Office Information for The Birds. The Numbers. Retrieved September 5, 2013.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]