Volkswagen Sarajevo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Volkswagen Sarajevo d.o.o. je proizvajalec avtomobilov s sedežem v Vogošci, severnem predmestju v Sarajevu. Predhodno se je imenoval TAS kar stoji za Tovarna Avtomobilov Sarajevo oziroma Tvornica Avtomobila Sarajevo. Večina je v lasti družbe Volkswagen AG. Družba je naslednica Sarajevske tovarne avtomobilov, ki je delovala v obdobju 1972-1992. in v katerem je Volkswagen posedoval 49% deleža. Avtomobilski deli se v glavnem proizvajajo v delih. Obstoječa proizvodnja vozil med letoma 1998 in 2008 je bila ustavljena zaradi obstoja carine med EU in Bosno in Hercegovino. Od leta 2009 je v tovarni proizveden električni tovornjak. Od leta 2010 je Volkswagen Sarajevo tovarna sestavnih delov šasije.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Avgusta 1998 se je začela proizvodnja v novi družbi. V njem ima Volkswagen 58% delnic, 42% lastništva pa pripada slovenskemu avtomobilskemu dobavitelju Preventu. Volkswagen Sarajevo d.o.o. proizvedla je avtomobile blagovnih znamk Volkswagen, Audi in Škoda, takrat okoli 3500 vozil na leto s približno 300 zaposlenimi. Proizvodnja avtomobilov je bila prekinjena konec leta 2008. [1] Od takrat se še vedno izdelujejo dele za druge tovarne iz skupine VW. Sredi leta 2009 se je začela proizvodnja električnega vozila EcoCarrier, ki se uporablja predvsem za letališča in skupna območja [2]. Izdelavo vozila je naročil EcoCraft Automotive GmbH. V začetku leta 2006 se je družba začela s proizvodnjo sestavnih delov za spodnji avtomobilski stroj (rokavi, pesta, prirobnice, zobni venci itd.), Ki danes predstavljajo glavno in primarno proizvodnjo v tej tovarni. Proizvedeni deli so razporejeni po vsem VW koncernu (VW, Škoda, Seat, Porsche, Bentley).

Na začetku leta 2006. podjetje se začne s proizvodnjo sestavnih delov za podvozje avtomobila (tokov potrditev tega, da, glavčine točke, prirubnice, ozubljeni venci itd.), kaj danes je glavni in primarni proizvodnji, v tej tovarni. Izdelani deli so porazdeljene po vsej VW koncernu (VW, Skoda, Seat, Porsche, Bentley).

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Artikel über die Beendigung der Fahrzeugfertigung
  2. VW will in Bosnien Elektronutzfahrzeuge bauen, dnews.de, 21. April 2009

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Der Spiegel, glasnost 37/1998, str. 141f (tudi na spletu)
  • Avto Bild 2. Julija 2002. (tudi na spletu)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]