Virus noric

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Virus noric
Mikroskopska slika virusa.
Mikroskopska slika virusa.
Razvrstitev virusov
Skupina: Skupina I (dsDNA)
Družina: Herpesviridae
Poddružina: Alphaherpesvirinae
Rod: Varicellovirus
Vrste
  • humani herpesvirus 3 (HHV-3)

Virus noric, humani herpesvirus 3 (HHV-3) ali virus varicella zoster (VZV) je virus iz družine herpesvirusov, ki povzroča norice (ob prvi okužbi) in pasovec (ob ponovni aktivaciji virusa).

Bolezni[uredi | uredi kodo]

Po okužbi z virusom noric človek zboli za boleznijo, imenovano norice (vodene koze), ki jo lahko spremljajo tudi komplikacije v obliki encefalitisa ali pljučnice. Tudi ko simptomi noric izginejo, ostane virus persistenten v živčnih ganglijih (v trigeminalnem gangliju in v spinalnih ter cerebralnih ganglijih).[1] V okoli 10-20 % primerov se kasneje v življenju virus ponovno aktivira ter povzroči bolezen, imenovano pasovec. Slednjega lahko spremljajo komplikacije, kot sta mielitis in postherpetična nevralgija.

Morfologija[uredi | uredi kodo]

Herpes noric je soroden virusom herpesa simpleksa in skupaj sodijo v poddružino herpesvirusov alfa. Skupna jim je večina genoma. Tudi večina glikoproteinov v ovojnici je enakih (gB, gC, gE, gH, gI, gK, gL); pri virusu noric ni beljakovine gD, ki se sicer nahaja v ovojnivi virusov herpesa simpleksa.

Virus je obdan z virusno ovojnico v obliki ikozaedra ter z dodatno membrano. Dednino ima zapisano v obliki dvoverižne DNK.

Virus noric je zelo občutljiv za dezinficiense (na primer natrijev hipoklorit). Zdravimo ga s protivirusnimi zdravili (aciklovir ...).

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Steiner I, Kennedy PG, Pachner AR (2007). "The neurotropic herpes viruses: herpes simplex and varicella-zoster". Lancet Neurol 6 (11): 1015–28. doi:10.1016/S1474-4422(07)70267-3. PMID 17945155.