Vinica (Makedonija)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Vinica
Виница
Mesto
Makedonij.JPG

Zastava

Grb
Vinica (Makedonija) is located in Makedonija
Vinica
Vinica
Geografski položaj v Makedoniji
Koordinati: 41°52′N 22°30′E / 41.867°N 22.500°E / 41.867; 22.500Koordinati: 41°52′N 22°30′E / 41.867°N 22.500°E / 41.867; 22.500
Država Zastava Makedonije Makedonija
Upravljanje
 • Župan Emil Dončev
Najvišja nadmorska višina 1.745 m
Najnižja nadmorska višina 360 m
Prebivalstvo (2002[1])
 • Skupno 10.863
Časovni pas CET (UTC+1)
Poštna številka 2310
Omrežna skupina +389 033
Spletna stran www.vinica.gov.mk

Vinica je mesto v vzhodni pokrajini Makedonije in je center občine Vinica. Vinica je imela ob popisu prebivalstva iz leta 2002, 10.863 prebivalcev.

Zgodovina imena[uredi | uredi kodo]

Ime Vinica izhaja iz imena vino[navedi vir], območje Vinice je bilo v preteklosti prepoznavno po vinogradih in vinu. Na glinastih ikonah, ki so bile odkrite na viničkem obzidju, je ime mesta zapisano kot Vinea ali Vince[navedi vir].

Osnovne informacije[uredi | uredi kodo]

Mesto se nahaja v podnožju gore Plačkovica, v jugovzhodni Kočanski kotlini. Zajema severni del korita reke Bregalnice. Skozi mesto tečejo tudi manjše reke kot Vinička, Gradečka in Osojnica. Vinica je širše poznana po zgodovinski rimski trdnjavi, ki se nahaja nad mestnim gričem in glinastih zgodnje krščanskih ikonah.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Območje Vinice je bilo naseljeno že v neolitiku, kar so pokazala izkopavanja na viničkem obzidju in ostanki iz 12. in 6. stoletja Pnš. Prvotno naselje je bila utrdba Bizantinskega cesarstva v katerm je bila Vinica center vinske proizvodnje. Pred začetkom večjih izkopavanj na viničkem gradu leta 1980, je bilo območje še vedno gosto obdano z vinskimi trtami, ki so se s časom opustile.

Kultura[uredi | uredi kodo]

Vinica ima dve osnovni šoli, »Goce Delčev« in »Slavčo Stojmenski«, eno srednjo šolo in mestno knjižnico »Vančo Prke«, ustanovljeno leta 1946. Mesto ima kino dvorano, dve cerkvi in kulturni dom »Tošo Arsov«, ki je center vseh kulturnih prireditev. V Vinici sta dejavni dve glasbeni skupini »Raspeani Viničani« in »Jana«, ter folklorna plesna skupina »Kitka«.

Mesto ima tudi veliko arheoloških znamenitosti, kot so:

Prebivalstvo[uredi | uredi kodo]

Vinica po popisu prebivalstva iz leta 2002 šteje 10.863 ljudi, katerih narodnost je:

Šport in rekreacija[uredi | uredi kodo]

Med športnimi dejavnosti je na prvem mestu nogomet. Prvi nogometni klub v Vinici je bil ustanovljen leta 1934, pod imenom Plačkovica, klub se je kasneje imenoval Sloga Vinica, danes pa se imenuje Filip II - Sloga. Vinica ima tudi košarkarski klub Slavčo Stojmenski, karate klub Blatec in badmingtonski klub Viničani. Mesto ima športno dvorano, nogometni stadion in mestno kopališče.

Gospodarstvo[uredi | uredi kodo]

Ena večjih panog je kmetijstvo, prebivalstvo se ukvarja s pridobivanjem riža, ki je zelo značilna kultura za to kotlino. V mestu je aktivna tudi tekstilna in lesno pohištvena industrija. Med večjimi tovarnami so: Viničanka, Vinka, Treska, Triko in Mebel-Vi. Vinica ima veliko trgovin, mestno tržnico, gostišč, barov, nočni klub, in tri hotele.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]