Vasi s trdnjavskimi cerkvami v Transilvaniji

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Vasi s trdnjavskimi cerkvami v Transilvaniji
Unescova svetovna dediščina
Uradno imeVasi s trdnjavskimi cerkvami v Transilvaniji
Villages with Fortified Churches in Transylvania
LegaCâlnic, Prejmer, Bunești, Dârjiu, Saschiz, Biertan, Valea Viilor, Romunija
Površina553,00 ha[1]
VključujeCâlnic Fortress
Dârjiu fortified church
Saschiz fortified church
Valea Viilor fortified church
Viscri fortified church
Trdnjavska cerkev Biertan
Trdnjavska cerkev v Prejmerju
KriterijKulturni: (iv)[2]
Referenca596
Vpis1993 (17. zasedanje)

Jugovzhodna Transilvanija v Romuniji je najbolj znana po več kot 150 dobro ohranjenih trdnjavskih cerkvah v veliko različnih arhitekturnih slogih (od 300 prvotnih trdnjavskih cerkev) iz 13. in 16. stoletja.

Na Unescovem seznamu svetovne dediščine z naslovom Vasi s trdnjavskimi cerkvami v Transilvaniji (Villages with Fortified Churches in Transylvania) je sedem vasi (šest saških in ena madžarska), ki so jih ustanovili transilvanski Sasi. Te prevladujejo med trdnjavskimi cerkvami z značilnim naselitvenim vzorcem za obrambo, ki se je ohranil od poznega srednjega veka. [3]

Seznam[uredi | uredi kodo]

Sedem vasi, ki so na Unescovem seznamu:

Romunsko ime Slika Okrožje Nemško ime Madžarsko ime Glavna znamenitost
Biertan okrožje Sibiu Birthälm Berethalom trdnjavska cerkev Biertan
Câlnic okrožje Alba Kelling Kelnek citadela Câlnic
Dârjiu okrožje Harghita Ders Székelyderzs trdnjavska cerkev Dârjiu
Prejmer okrožje Brașov Tartlau Prázsmár trdnjavska cerkev Prejmer
Saschiz okrožje Mureș Keisd Szászkézd trdnjavska cerkev Saschiz
kmečka citadela Saschiz
Valea Viilor okrožje Sibiu Wurmloch Nagybaromlak trdnjavska cerkev Valea Viilor
Viscri okrožje Braşov Weißkirch Fehéregyháza trdnjavska cerkev Viscri

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Saške vasi v Transilvaniji so nastale v 12. stoletju, ko so madžarski kralji na tem območju naselili nemške koloniste. Med narodi so imeli poseben položaj. Preživeli so, bili so uspešni, ustvarili so zelo močno skupnost kmetov, obrtnikov in trgovcev. Ker je bila regija ogrožena zaradi vdorov Turkov in Tatarov, so zgradili utrdbe različnih velikosti. Najpomembnejša mesta so bila popolnoma utrjena, manjše skupnosti so gradile utrdbe, osredotočene na cerkev, dodali so obrambne stolpe in skladišča za svoje najdragocenejše dobrine, da bi jim pomagale zdržati daljša obleganja.

Opis[uredi | uredi kodo]

Hǎrman

Topografija v južni Transilvaniji je planota, prepredena s širokimi dolinami različnih manjših rek, ki se izlivajo v večje, in sicer reke Olt, Mureș, Tarnava Mare in Tarnava Mica. Vasi so se prilagodile topografiji, tako da so se vasi v dolini razvile okoli osrednje ulice in nekaterih stranskih, medtem ko so vasi na bolj ravninskem delu sledile ohlapnejšemu, žarkastemu vzorcu. Zaradi varnostnih razlogov in tradicije saškega prebivalstva so vasi strnjene.

Cerkev je vedno v središču mesta, po možnosti na hribu. Najti je mogoče različne vrste utrdb: majhne – glavna ograja okoli cerkve, večje utrdbe okoli cerkve ali prave trdnjave s številnimi utrdbenimi zidovi s središčem na cerkvi. Cerkve so bile prilagojene vključitvi v obrambo; vse so romanske bazilike ali enoladijske iz pozne gotike. Pogosto imajo veliko dodatkov glede na starost in obdobje, v katerem so bile zgrajene, to je od poznega srednjega veka do 16. stoletja. Številne imajo tudi baročne elemente, saj je bil baročni slog zelo priljubljen.

V skoraj vseh primerih je cerkev na lahko branljivem položaju, običajno na hribu. Elementi utrdb v glavnih mestih na tem območju so bili prilagojeni razmeram in so priča tehniki stavbarstva, ki jo je uporabljala saška skupnost. Nekatere utrdbe imajo opazovalne stolpe, tudi cerkveni stolp je prilagojen trdnjavi. Material je tradicionalen, kamen in rdeča opeka, rdeča opečnata streha je značilnost tega območja.

Blizu cerkve je glavni trg naselja ali plesni trg, na katerem se odvija družbeno življenje. Poleg utrdb so le zgradbe, namenjene skupni uporabi: šola ali vaška dvorana. Župnijska hiša in hiše najbogatejših vaščanov so bile okoli trga. Večinoma so bila v bližini središča vasi skladišča za shranjevanje semen.

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]