Uporabniški pogovor:BORIS BL

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Welcome!, ¡Bienvenido!, Dobrodosli, Wilkommen, Добро пожаловать, Benvenuti, Bem-vindo!, Bonvenon, Welkom


Pozdravljena/pozdravljen v Wikipediji, BORIS BL!


Wikipedija je obsežen projekt, v katerem se zlahka izgubiš. Zato je na vsaki strani spletišča levo zgoraj na razpolago povezava na stran za pomoč.

Za začetek si lahko prebereš uvodna navodila za urejanje in spreminjanje strani projekta. Preizkušanju urejanja je namenjen peskovnik.

Na pogovornih straneh, ne pa tudi v člankih, se podpisuj. Podpišeš se s štirimi tildami, takole: ~~~~.

Svetujem ti, da se seznaniš tudi s pravili in smernicami projekta:

Z veseljem bomo sprejeli tudi slike in druge datoteke, ki jih boš prispeval/-a oziroma dodal/-a v članke. Vendar pri tem natančno upoštevaj stroga pravila glede uporabe slik in spoštuj avtorske pravice.
Če želiš, se lahko vpišeš na sezname Wikipedistov in na svoji uporabniški strani navedeš jezike, ki jih govoriš ter druge podatke o sebi (od kod prihajaš, s čim se še ukvarjaš itd.)

Če imaš še katero vprašanje:

  • za enciklopedična vprašanja je na razpolago Orakelj.
  • v zvezi z delom v Wikipediji pa vprašaj pod lipo ali pa se obrni kar name.

Za konec še najpomembnejše: želim ti veliko veselja pri delu!

  --Janezdrilc 13:31, 21 junij 2007 (CEST)

Zdravo. Me zelo veseli, da smo k pisanju članka pritegnili tudi strokovnjaka :-) Ampak povezava na stran bf res spada med zunanje povezave, trenutna oblika je popolnoma nestandardna za enciklopedični članek po WP standardih. Mimogrede, na angleškem članku so spremembe razveljavili ker naj se ne bi skladale z viri. Mogoče ne bi škodilo pogledat? LP --Tone 01:40, 26 junij 2007 (CEST)

Zdravo. Razdelka Predstavitev črnega močerila in Kako priti do domovanja črnega močerila sem odstranil iz članka. Wikipedija je enciklopedija (tako kot npr. Enciklopedija Slovenije), zato naj bi članki opisovali svoj predmet (v tem primeru črnega močerila), ne pa bili prostor za promocijo in usmerjanje udeležencev takih in drugačnih razstav. Glej tudi en:WP:NOT.

Posebno pozornost pa je treba posvetiti tudi navajanju virov (najustrezneje znotrajvrstično, ker omogoča enostavno preverjanje posameznih podatkov). Na tem temelji verodostojnost Wikipedije. --Eleassar pogovor 10:13, 2. julij 2007 (CEST)[odgovori]

Upoštevajoč dejstvo, da je črni močeril edinstveni slovenski emdemit med redkimi živalskimi vrstami odkrit nedavno, smatram, da je dolžnost nas raziskovalcev v okviru Oddelka za biologijo, da predstavijo tudi širši javnosti predvsem pa šolski mladini edinstvenost tega novega odkritja. V srednjih šolah takorekoč ne slišijo ničesar o teh pomembnih znamenitostih slovenskega krasa.
Ko pa se preko centrov šolskih in obšolskih dejavnostih prvič srečajo s to naravno znamenitostjo, se vzbudi pri njih izjemen interes. Tako je tudi prav, na mladem rodu je, da ohranja slovensko naravno dediščino tudi za bodoče rodove !
Torej ne gre za nikakršno promocijsko gradivo ampak za realizacijo večrat izražene želje mladih, da si o tem več lahko preberejo v javnih medijih. Wikipedija pa je namenjena širjenju znanja tudi o tako pomembnih vrednotah kot je naravna dediščina, katere pomemben del je ravno črni močeril.
Prosim, da se v bodoče posvetujete z menoj, da nebo nepotrenih nesporazumov in okrnjenje pomembnih vsebin o človeški ribici v tej enciklopediji. -Ta nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:BORIS BL (pogovorprispevki).

Spoštovani Boris, vesel sem, da se je nekdo odločil opisati črnega močerila, super, ampak promocija takih in drugačnih predstavitev v taki obliki, kot je sedaj, opis poti ipd. ne spada v Wikipedijo. Očitno si slabo seznanjen s tem, kaj naj bi bila enciklopedija. Predlagam, da se najprej seznaniš s pravili in smernicami (predvsem z nepristranskostjo, izogibanjem izvirnemu raziskovanju/preverljivostjo in WP:NI, slednje je v popolnejši različici na razpolago na angleški Wikipediji) in da se v bodoče o takih in podobnih vprašanjih posvetuješ z izkušenimi Wikipedijci. Samo tako se bomo izognili nepotrebnim nesporazumom. Če bi rad slišal še kako drugo mnenje, ti svetujem, da odpreš debato pod lipo. Dokler ne bo doseženo drugačno soglasje, pa bom razdelka odstranil. S spoštovanjem. --Eleassar pogovor 12:35, 2. julij 2007 (CEST)[odgovori]

P.S.: Na pogovornih straneh se tikamo. Podpisujemo se, kot piše nad in pod urejevalnim oknom, s štirimi tildami.
Tisti, ki vsaj malo poznate moje sodelovanje in posge, veste, da sem ODLOČEN nasprotnik raznih promocijskih in predvsem avtopromocijskih člankov. Vendar v tem članku ne vidim neke promocije, morda je opis poti preobsežen, pa trasa skozi Črnomelj in naprej je precej komplicirana. Če spada del tega članka med promocijo, spadajo veliko preje razni članki o:
  • raznih knjigah, filmih, glasbenih komadih, ....
  • članki o rojstnih hišah znanih Slovencev in muzejih (predvsem na prostem), katerih sem kar nekaj zagrešil tudi jaz in sem nanje ponosen
  • raznih filmskih, glasbenih, literarnih, ... bolj ali manj znanih osebah (pa veliko jih spada pod "manj znani")
  • pa še marsikaj drugega

Opis predstavitve se mi zdi popolnoma primeren za našo Wikipedijo, ki že dolgo ni več samo zbirka čistih enciklopedićnih člankov, predvsem na zgoraj navedenih področjih. V opisu predstavitve po mojem manjka (ker nimajo jasne predstavitvene strani) kdaj imajo odprto, pa če bom šel na izlet v belo Krajino bam lahko vprašal na navedeno spletno stran.

Glede izvirnega raziskovanja: končno imamo nekoga,, ki je univerzitetni profesor in doktor znanosti in piše o svojih raziskovanjih, ki jih je tudi objavil. Bodimo veseli, da bi le imeli več takih sodelavcev! Če pa so viri skromni, je to zelo verjetno posledica tega, da še ni dolgo kar so črnega močerila odkrili in da je novi sodelavec Wikipedije verjeno glavni raziskovalec te naravne znamenitosti.
Toliko za danes, sicer bom napisal kaj o opretiranem purizmu in celo postal žaljiv. Taki nastopi pa so daleč za mano in jih ne želim več.
Lep pozdrav vsem in trezno razmišljajte! --Janez Novak 14:13, 2. julij 2007 (CEST)[odgovori]

Boris, me veseli, da si popravil razdelek o predstavitvi in odstranil opis poti. Samo z doslednim upoštevanjem pravil in ostalih smernic ter navajanjem zanesljivih in relevantnih sekundarnih (in primarnih, s po sekundarnih povzeto interpretacijo) virov bomo poskrbeli, da bo raven Wikipedije, katere osnovni namen je biti kar se da dobra enciklopedija, vse višja. Treba je namreč vedeti, da so lahko tudi univerzitetni profesorji zelo pristranski v svojem pisanju. To se nikakor ne nanaša nate osebno, temveč je mišljeno popolnoma v splošnem in predvsem kot odgovor na repenčenje Janeza Novaka. --Eleassar pogovor 12:44, 3. julij 2007 (CEST)[odgovori]

P.S.:Rad bi se tudi opravičil zaradi osebnega nagovora, vendar bi bil sicer krivičen in nevljuden do drugih strokovnjakov in sodelavcev, ki anonimno in neanonimno soustvarjajo ta projekt.

PP.S.:Za navajanje virov zaradi standardizacije svetujem uporabo predlog, zbranih v kategoriji Predloge za navajanje. --Eleassar pogovor 13:19, 3. julij 2007 (CEST)[odgovori]

Medjezikovne povezave[uredi kodo]

Poleg tega, da povezava na angleški članek v članku črni močeril ni ustrezno oblikovana (glej Wikipedija:Medjezikovne povezave), se sprašujem, ali ima sploh smisel. O močerilu na splošno si namreč lahko bralec kvaliteten članek prebere že v slovenski Wikipediji, tako da v angleški WP, kjer gre v glavnem za prevod slovenskega članka močeril, ne dobi bistveno novih informaciji o nobeni izmed podvrst, še posebno pa ne o črnem močerilu. Se motim? Bolj smiselno bi bilo dodati še kakšno povezavo na ugledne spletne strani o tej vrsti zunaj projektov fundacije Wikimedia. --Eleassar pogovor 11:38, 4. julij 2007 (CEST)[odgovori]

Medjezikovna povezava pri članku človeška ribica v angleško različico članka mislim, da ni potrebna, ker medjezikovna povezava že obstaja (na levi strani spodaj). Še več: vseh povezav je 13 (ang., nemško, francosko, hebrejsko, švedsko, nizozemsko in ostalo). Zato je obstoječa povezava v rubriki "zunanje povezave" na angleško različico članka nepotrebna.
Imam pa en predlog zate (BORIS BL): bilo bi zelo dobro, da bi se napisal nov članek o črnem močerilu v angleški verziji wikipedije (ker ga ni). Če si seveda pripravljen. Angleška wikipedija je veliko bolj obiskana in brana, zato bi članki pomenili res veliko promocijo; za kar pa se, vidim, vneto zavzemaš. LP --Mens mentis 12:26, 4. julij 2007 (CEST)[odgovori]

Kot je razvidno iz komentarja zgoraj: v mislih sem imel članek Črni močeril. Za članek človeška ribica se pa tudi strinjam. --Eleassar pogovor 12:43, 4. julij 2007 (CEST)[odgovori]

Zgodovina raziskovanja močerilov[uredi kodo]

Pozdravljeni spet v Vikipediji! Bi lahko pogledali in popravili ali na pogovorni strani komentirali tretji odstavek tega poglavja? Hvala vnaprej. --Eleassar pogovor 17:19, 21. september 2007 (CEST)[odgovori]