Uporabnik:LeaPopit/Peskovnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Ta predloga je peskovnik. Namenjena je eksperimentiranju s predlogami.

Dobrodošli v Peskovniku Wikipedije! Na tej strani lahko po mili volji vadite in preizkušate urejanje. Za urejanje kliknite tukaj ali zavihek uredite stran zgoraj (oziroma pri nekaterih brskalnikih v meniju pogled), vnesite spremembe in, ko ste končali, kliknite gumb Shrani stran. Vsebina tu ne bo ostala trajno. Stran na vsake toliko izpraznimo.

Prosimo vas, da v peskovnik(-e) ne dodajate avtorsko zavarovane, žaljive ali profane vsebine. Če imate glede Wikipedije kakršna koli vprašanja, jih postavite pod lipo. Hvala!

Ta stran je virtualni peskovnik Wikipedije. Resnične peskovnike opisuje članek peskovnik.

Za eksperimentiranje lahko uporabljate predloge peskovnik za predloge, X1, X2, X3, X4, X5 in X6.

RAZLIV NAFTE V MEHIŠKEM ZALIVU 2010[uredi | uredi kodo]

Naftna ploščat Deepwater Horizon po eksploziji

Razlitje nafte v Mehiškem zalivu 2010, znano kot "Izlitje nafte BP", se je zgodilo na ploščadi Deepwater Horizon. V Mehiškem zalivu je razliv nafte trajal 3-mesece. Nesreča se je zgodila 20. april 2010 in po mesecu neustavljivega širjenja naftnih madežev so razglasili največjo oljno ekološko katastrofo v ameriški zgodovini, ki je tudi nadigrala katastrofalno razlitje nafte iz tankerja Exxon Valdez leta 1989. Do razlitja nafte je prišlo zaradi eksplozije in zloma tal na naftni ploščadi Deepwater Horizon. To je bil tretji večji incident v zadnjih petih letih v katerem je bil vključen BP iz ZDA. Naftni bazen je bil izvrtan 1,5 km pod morsko gladino. Po navedbah Nacionalnega inštituta za oceanografijo, se je v prvih 40 dneh razlilo približno 120 milijonov litrov nafte v morje na okoli 9900 km2 morske površine. Od 20 april do 16 julij, ko so ustavili razlitje nafte so ocenili, da se v morje razlilo med 500.000 in 1.000.000 ton nafte. Vsak dan pa se je v morje izlivalo od 790 000 do 16 miljonov litrov. Največje žrtve katastrofe so bili ribolov, turizem,različne ptice, morske živali, itd. . [1]

KRONOLOGIJA[uredi | uredi kodo]

Potonitev naftne ploščadi[uredi | uredi kodo]

Na naftni ploščadi Deepwater Horizon je prišlo 20.aprila.2010 do eksplozije. V času ekspozije je bilo na ploščadi 126 delavcev, od tega jih je bilo 17 delavcev ranjenih, 11 pa jih je umrlo. Eksplozija se je zgodila okoli 23.ure po lokalnem času na vrtini. Vrtina Deepwater Horizon se nahaja 84 km jugovhodno od Venice Louisiana. Obalna straža je takoj poslala helikopter iz Louisiana in Alabame, poslali so tudi štiri ladje za evakuacijo posadke na naftem polju in iskanju pogrešanih oseb. Zaradi dima in slabega vremena je bilo delo oteženo. Dva dni po eksploziji je naftna ploščat potonila.

Razlitje nafte[uredi | uredi kodo]

Po razpadu ploščadi se je v Mehiški zaliv pričelo izlivati večja količite nafte. Po tednu dni je ameriška obalna straža zabeležila novo uhajanje nafte. Madež je v manj kot dveh tednih dosegel obalo več držav. Začetna količina, ki je uhajala v Mehišli zaliv je znašala približno 5000 sodčkov na dan, s časoma pa se je izliv nafte le povečeval.[2] Predsednik ZDA Barack Obama je napovedal, da bo pri spopadanju z nafto vključil tudi ministrstvo za obrambo. Pri spopadu s katastrofo je sodelovalo okoli tisoč ljudi s pomočjo 50 ladji in številnih letal, ki so zbrali 250.000 litrov vode, ki je bila onesnažena z oljem.

Začasna ustavitev[uredi | uredi kodo]

15.julija 2010 je BP po skoraj treh mesecih nenehnega razlitja nafte sporočila, da so s pomočjo kapsule, ki tehta 75 ton in v višini meri 10 metrov uspešno ustavili razlitje nafte. Vendar pa je bila to le začasna rešitev. 19. julija niso našli nobenih znakov, da kapsula ne bi bila funkcionalna tako so dobili potrditev, da je kapsula izpolnila svoj namen.

POSLEDICE[uredi | uredi kodo]

V treh državah so ribiči izgubili svoj dohodek. Mnoge ptice, ki so gnezdile od reki Mississippi so poginile, kmetije Ostrig so zaprli. Največje žrtve so bile ptice, želve in price, zato so razglasili splošno največjo okoljsko katastrofo. Samantha Joye iz Univerze v Gruziji je izrazil zaskrbljenost, da bo trajalo več let morda celo desetletja, da si bo ekosistem v celoti opomogel od uničenja. Njegova izjava je bila v nasprotju z izjavo direktorja BP Tonyja Hayward, ki je dejal da je katastrofa zelo blago učinkovala na okolje. Steve Ross iz Univerze v Severni Karolini je dejal, da so verjetno koralni grebeni na vzhodu zelo poškodovani. [3] [4]

Čiščenje Pelikanov

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

VIRI[uredi | uredi kodo]

  1. "Potonula platforma, potraga za nestalima". HRT. 2010-04-22. Pridobljeno dne 2010-05-28. 
  2. "Izvanredno stanje u Louisiani". HRT. 2010-04-29. Pridobljeno dne 2010-05-28. 
  3. Rowena Mason (2010-05-18). "Gulf of Mexico oil spill: BP insists oil spill impact 'very modest'". Daily Telegraph. Pridobljeno dne 2010-05-20. 
  4. Henderson, Bruce (2010-05=22). "Oil may harm sea life in N.C.". The Charlotte Observer. Pridobljeno dne 2010-05-22.  Preveri vrednosti datuma v: |date= (pomoč)