Uporabniški pogovor:Jernej Kusterle

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Welcome!, ¡Bienvenido!, Dobrodosli, Wilkommen, Добро пожаловать, Benvenuti, Bem-vindo!, Bonvenon, Welkom


Pozdravljen/a v Wikipediji, Jernej Kusterle!
Crystal Clear app amor.png
Hvala za tvoje prispevke. Za začetek si oglej uvod in obišči vadnico. Če želiš, se lahko vpišeš na sezname Wikipedistov in na svoji uporabniški strani navedeš jezike, ki jih govoriš ter druge podatke o sebi (od kod prihajaš, s čim se še ukvarjaš in tako dalje).
Wiki letter w.svg
Pri urejanju bodi pozoren/na na nekatera pravila in smernice:

Preizkušanju urejanja je namenjen peskovnik. Na pogovornih straneh (v člankih pa ne), se podpisuj, in sicer takole: --~~~~.

Crystal Clear app lphoto.png
Z veseljem bomo sprejeli tudi slike in druge datoteke, ki jih boš prispeval/a oziroma dodal/a v članke. Vendar pri tem upoštevaj pravila o uporabi slik in avtorskih pravicah.
Crystal Clear action info.png
Če imaš še kako vprašanje:
  • za enciklopedična vprašanja je na razpolago Orakelj.
  • v zvezi z delom v Wikipediji pa vprašaj pod lipo, se pridruži IRC-kanalu #wikipedia-sl ali pa se obrni kar name.


Za konec še najpomembnejše: želim ti veliko volje, veselja in uspehov pri delu! —

Valentin Cundrič[uredi kodo]

Ne vem od kje ideja, da je fotografija tega gospoda z občinske strani Občine Jesenice v javni lasti, ampak na tisti strani zelo jasno piše "Copyright © 2011-2013 Občina Jesenice. Vse pravice pridržane." Wikipedija sprejema samo dela, ki so pod prostimi licencami ali zares v javni lasti (torej da se je avtor izrecno odpovedal pravicam ali so že potekle, ne da je slika "javno objavljena"), zato sem datoteko brisal. Prosim, da v prihodnje to upoštevaš pred nalaganjem. — Yerpo Ha? 09:45, 31. maj 2013 (CEST)

Odgovor je na moji pogovorni strani. — Yerpo Ha? 11:37, 31. maj 2013 (CEST)
Glej spet odgovor na moji pogovorni strani. — Yerpo Ha? 23:50, 13. junij 2013 (CEST)

Slike[uredi kodo]

Slika Ivana Dobnika je bila umaknjena iz članka, saj nimamo zagotovila, da se fotograf res strinja z objavo pod pogoji licence CC-BY-SA 3.0. Naj prosim izpolni izjavo, dostopno na strani WP:OTRS in jo pošlje na naslov, naveden tam, potem bomo sliko z veseljem obnovili. — Yerpo Ha? 17:57, 28. februar 2014 (CET)


Pozdravljen, se ti ne zdi, da nekoliko pretiravate s temi licencami? Sliko mi je poslal Ivan Dobnik, ki je dober prijatelj fotografa. Razumem namen, vendar je včasih bolj sporno nenavajanje virov vsebine kot pa slike. Zakaj pa za besedilo ni potrebno podpisati licence in se odpovedati avtorskim pravicam? Povsem informativno me zanima. Zakaj je fotografija bolj cenjena kot besedilo? -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Jernej Kusterle (pogovorprispevki) 18:27, 28. februar 2014‎.

Vprašanje je majčken zmedeno, zato za razjasnitev:
  1. Za objavo se ni treba odpovedati nobenim avtorskim pravicam, samo dovoliti je treba, da se lahko delo razširja prosto, ob navedbi avtorja in ohranjanju enake svobode.
  2. "Uradno" izjavo rabimo za vse stvaritve, ki niso avtorsko delo osebe, ki jih je tu objavila. Tekst ni izjema.
  3. Pri sliki je pisalo v naslovu "Foto- Sandi Radovan", torej je bilo očitno, da avtor ni uporabnik "Jernej Kunsterle". Zato smo posredovali. Tekst? Ne vem, ali je delo nekoga drugega ali ni? Če uporabnik nič ne napiše, potem običajno predpostavimo, da je avtor on (razen v očitnih primerih, ko je možno z Googlom najti, da gre za plagiat). Uporabnik je pa itak že "podpisal", saj "S klikom na gumb Shrani stran se strinjate z nepreklicno objavo svojega prispevka v skladu z dovoljenjema" (piše na dnu vsake strani za urejanje).
  4. Izjave tipa "to je prijatelj od enega, ki se z vsem strinja" niso ravno najbolj zanesljiva zadeva, z več vidikov. Zato imamo raje črno na belem, da objava ni sporna. Nenazadnje se lahko zdaj ta slika pojavi v kakšnem komercialnem mediju (licenca to dovoljuje), kar dvomim, da se fotograf zaveda. Čisto praktično gledano.
Yerpo Ha? 23:22, 28. februar 2014 (CET)

Hvala za razjasnitev. Bomo uredili. Uporabnik:Jernej Kusterle