Pojdi na vsebino

Wikipedija:Dokazilo o dovoljenju za objavo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Wikipedija:OTRS)
Zgled obrazca o privoljenju: Wikipedija:Izjava o soglasju za vsa vprašanja.

Za uporabo avtorsko zavarovanega gradiva v Wikipediji ni dovolj, da imamo dovoljenje samo za uporabo v Wikipediji. Razlog za to je v tem, da Wikipedija trdi, da je vse njeno gradivo na razpolago vsakomur za kateri koli namen. Zato se moramo prepričati in zagotoviti, da je dejansko bilo za vse gradivo na ustrezen način dano dovoljenje, ki temu ustreza.

Da bi lahko pridobili tako dovoljenje, moramo pogosto kontaktirati imetnike avtorskih pravic in jih prositi, da nam dovolijo uporabiti gradivo pod licenco Creative Commons Pripis dovoljenja-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0 Unported License (CC-BY-SA) ali s CC-BY-SA-skladno licenco ter če je mogoče tudi pod licenco Licenco GNU za rabo proste dokumentacije (GFDL; neopredeljena različica, brez nespremenljivega besedila na sprednji ali zadnji platnici). Več o tem je razloženo na strani Wikipedija:Avtorske pravice.

Glavno pravno vprašanje, ki ga je treba razložiti darovalcem gradiva: strinjajo se, da se lahko darovano gradivo prosto uporablja tako v Wikipediji KOT TUDI v nadaljnje namene, ki lahko vključujejo tudi uporabo za pridobitni namen, za kar darovalec ne bo dobil nobene finančne odškodnine ali kompenzacije. To pomeni, da se lahko delo darovalca pojavi v tiskanih ali digitalnih različicah te enciklopedije, ki se prodajajo v trgovinah. Lahko se pojavi tudi v gradivu učiteljev, reklamnih brošurah in drugje. Uporabile ga bodo tudi spletne strani, ki kopirajo vsebino Wikipedije.

Če niste imetnik avtorskih pravic[uredi | uredi kodo]

Uporabniški vmesnik prostovoljca VRT

Če sami niste imetnik avtorskih pravic in delo ni v javni lasti ali dostopno pod prosto licenco, ki je skladna z Wikipedijo, morate kontaktirati imetnika avtorskih pravic:

  1. Preden datoteko naložite v Wikipedijo, kontaktirajte imetnika avtorskih pravic in ga prosite, da objavi svoje delo pod prosto licenco.
    • Imetnik avtorskih pravic mora izbrati eno od licenc, ki jih sprejema Wikipedija. Pri tem je posebej pomembno, da omejitev uporabe na Wikipedijo ali projekte Wikimedie ni sprejemljiva.
  2. Ko prejmete odgovor, se prepričajte, da je licenca, ki jo je navedel imetnik avtorskih pravic, skladna z Wikipedijo. Če je tako, sliko naložite v Wikipedijo.
  3. Potem pošljite e-pismo z jasno avtorjevo izjavo o dovoljenju v sistem VRT (Volunteer Response Team oz. Ekipa odzivnih prostovoljcev) na naslov permissions-sl@wikimedia.org. Pismo mora vsebovati celoten naslov, predhodno korespondenco z imetnikom avtorskih pravic in povezavo na sliko v Wikipediji.
    • Poskrbite, da bosta v njem podatek o izvoru slike (vir) in potrjena licenca (ki mora biti v e-pismu).
  4. Eden od prostovoljcev bo pozneje e-pismo v VRT preveril, da se prepriča ali je v zvezi z dovoljenjem, ki ga je poslal avtor, vse v redu. Če bo prejeto dovoljenje ustrezalo, bo to ustrezno označil.

(Če ste imetnik avtorskih pravic, ki piše zaradi potrditve licence o svojem predhodno objavljenem delu, ki ste ga naložili sami, morate seveda pismo z dovoljenjem poslati sami.)

Izjava o soglasju za vsa vprašanja[uredi | uredi kodo]

Zaradi številnih dvoumnih odgovorov na vprašanja v zvezi z dovoljenjem za ponovno uporabo slik, besedil in podobnega (kot npr. »Wikipediji dovoljujem uporabo svojih slik«) priporočamo, da v e-pismu uporabite standardno izjavo o privoljenju. Predložite jo v e-pismu, da jo lahko avtor/imetnik avtorskih pravic v svojem odgovoru vrne izpolnjeno. Kadar je treba, spodnji zgled dopolnite s potrebnimi dodatnimi podatki. Upoštevajte, da se »DELO« in »LICENCA« v odgovoru ne smeta pojaviti, saj ju morajo nadomestiti podrobnosti o sliki in licenci. Če povezava na datoteko na spletu ni na razpolago, jo lahko naložite z oznako {{VRT v obdelavi}} in prosite avtorja, da v izjavi o privoljenju uporabi povezavo nanjo.

To besedilo morate spremeniti na treh mestih: spletni naslov (URL) vašega dela (slike/zvoka/videa), licenca ter datum in ime. Poleg tega vas prosimo, da v e-pismu uporabite spletni naslov (URL), ki ga ima slika, za katero želite dovoljenje, v Wikipediji.

Za: permissions-sl@wikimedia.org


Na tem mestu izjavljam, da IZBERITE ENO: [sem jaz, (ime),] ALI [je (ime imetnika avtorskih pravic)] avtor in izključni imetnik avtorskih pravic na [TU DOLOČITE DELO - podrobno opišite delo, ki ga želite objaviti, pripnite delo k e-pismu ali navedite spletni naslov (URL) dela, če je dostopno v Spletu]

Strinjam se z objavo dela STANDARDNA IZBIRA; ZA VEČ PODATKOV O VRSTI LICENCE GLEJTE SPODAJ: [pod prosto licenco "Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna.]

Zavedam se, da pod pogoji licence in upoštevanja vseh drugih relevantnih zakonov vsakomur dajem pravico do uporabe dela tudi v pridobitni namen in do njegovega spreminjanja v skladu s svojimi potrebami.

Zavedam se, da to privoljenje ni omejeno le na Wikipedijo ali njena sorodna spletišča, ter se lahko pod enakimi pogoji uporablja tudi zunaj Wikipedije in njenih sorodnih spletišč.

Zavedam se, da kljub temu obdržim avtorske pravice in pravico do navedbe mojega avtorstva v skladu z izbrano licenco. Spremembe, ki jih bodo na delu napravili drugi, ne bodo pripisane meni.

Zavedam se, da se prosta licenca nanaša samo na avtorske pravice in si pridržujem pravico ukrepanja proti vsakomur, ki bi to delo uporabil na žaljiv način ali bi z njegovo uporabo kršil pravice osebnosti, pravice na blagovni znamki itd.

Zavedam se, da tega privoljenja ne morem preklicati in da se delo lahko stalno hrani v katerem od projektov Wikimedije ali pa tudi izbriše iz njega.

[IME IN PODATKI O POŠILJATELJU (za zagotovitev preverljivosti istovetnosti)]
[POLOŽAJ POŠILJATELJA (Imetnik avtorskih pravic, direktor, predstavnik itd.)]
[DATUM]

Vrsta licence[uredi kodo]

V zgornjem zgledu je dana licenca: Creative Commons Pripis Dovoljenja-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0.

Iz našega seznama prostih licenc lahko izberete vsaj eno vrsto licence. Vse licence, ki jih uporabljamo, imajo podoben namen. Licenco morate izrecno določiti: CC-BY-SA version 4.0 ali Creative Commons Attribution-Share-Alike 4.0 je zadosti natančno, medtem ko npr. Licenca Creative Commons, Creative Commons Attribution-ShareAlike ali CC-BY-SA (brez številke različice) ni.

POMEMBNO: NAVESTI MORATE VRSTO LICENCE, KI JO LAHKO UPORABIMO, SICER TA IZJAVA NE BO VELJAVNA.

E-poštni naslov[uredi kodo]

E-pisma z dovoljenji pošiljajte naši ekipi za odziv na e-pošto na naslov permissions-sl<pri>wikimedia.org.

E-pismo, ki ga boste poslali, mora izvirati iz e-poštnega naslova, ki ga lahko prepoznamo. Če gre npr. za slike z ene od spletnih strani, mora biti vaš e-poštni naslov povezan s spletno stranjo ali naveden na kontaktni strani spletišča. Če objavljate delo, ki na spletu ni dostopno, boste morda morali predložiti dokaz o svoji istovetnosti. Če objavljate delo v imenu imetnika avtorskih pravic boste morda morali predložiti dokaz o pooblastilu za delo v imenu imetnika avtorskih pravic.


Glej tudi[uredi | uredi kodo]