Uporabniški pogovor:Jampel

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Wiki
Dobrodošli, Jampel!

Veseli nas, da ste se odločili ter se pridružili vse večji mednarodni skupnosti wikipedistov, sodelavcev Wikipedije. Predlagamo, da sprva pogledate krajši uvod, ki vam bo pomagal narediti prve korake pri urejanju največje spletne enciklopedije. Če potrebujete pomoč, si preberite Pomoč:Vsebina ali pa se obrnite na dejavne uporabnike, administratorje. Lahko pa svoja vprašanja postavite tudi Pod lipo (o Wikipediji) ali Oraklju (splošna vprašanja) ter se pridružite Telegram skupini t.me/sl_wiki. Urejanje lahko preizkušate v peskovniku, prej pa si preberite še vadnico.

Začnete lahko tako, da si ustvarite svojo uporabniško stran in dodate svoje ime na sezname Wikipedistov. Svoje prispevke na pogovornih straneh (ne pa tudi v člankih!) samodejno podpišete z uporabo štirih tild (~~~~); s tem se bo dodal vaš podpis in datum.



English: You don't speak Slovene? Welcome, please visit the Embassy and also put {{user sl-0}} on your user and/or talk page.
Deutsch: Sprechen Sie kein Slowenisch? Dann besuchen Sie die Botschaft und fügen Sie {{user sl-0}} auf Ihre Benutzerseite und/oder Diskussionsseite hinzu.
Français: Vous ne parlez pas Slovène? Bienvenue, visitez l'Ambassade et ajoutez {{user sl-0}} sur votre page utilisateur.

--Andrejj 13:57, 9. september 2008 (CEST)[odgovori]

Slike[uredi kodo]

Pri nalaganju slik moraš nujno upoštevati pravila, ki zagotavljajo prosto dostopnost naloženega gradiva. Predvsem so pomembni čim natančnejši opis vsebine, navedba avtorja in vira ter licenca. Večina slik z drugih spletnih strani, knjig, časopisov ipd. je avtorsko zaščitenih, kar pomeni da se jih tukaj ne sme nalagati (razen izjem). Sliki HH DL & HH PL walking across the border into India.JPG‎ in HH 10th PL 3.JPG, ki si ju pravkar dodal, sem zaenkrat označil kot pomanjkljivi in umaknil iz članka. Če ne boš dodal manjkajočih podatkov, bosta morali biti žal brisani (oz. v vsakem primeru če nista prosti). Če rabiš pomoč glede podatkov, se lahko obrneš na mojo pogovorno stran. --Yerpo Ha? 17:10, 9. september 2008 (CEST)[odgovori]

S prevajanjem člankov ni nič narobe, ker je tekst na vseh Wikipedijah objavljen pod licenco GFDL - to pomeni da se lahko prosto razširja in spreminja, če je naveden avtor in vir. To dosežeš tako, da v povzetku urejanja napišeš nekaj v stilu "preveden članek [[:en:Naslov članka]] iz angleške Wikipedije".
Kar se slik tiče, je situacija malo bolj komplicirana. Kot prvo, iz angleške Wikipedije ne moreš direktno linkat na sliko, samo iz Zbirke se to da. Ena od izjem, ki sem jih omenjal prej, je načelo poštene uporabe - če ne obstaja prosta slika in je ni mogoče ustvariti (recimo pri preminulih osebah), se lahko uporabi avtorsko zaščitena če je namen uporabe predstavitev obravnavane teme. V Zbirki ne sprejemajo slik naloženih po načelu proste uporabe, zato jih je treba naložiti tukaj lokalno, kot si naredil. Paziti moraš samo, da navedeš opis vsebine s povezavo na relevantni članek, vir in avtorja (če je znan) ter uporabiš {{poštena uporaba}} za licenco. In vir tukaj ni "angleška Wikipedija", ampak spletna stran, kot jo navaja tamkajšnja slika. --Yerpo Ha? 17:45, 10. september 2008 (CEST)[odgovori]

Prosim da ne nalagaš slik od vsepovsod pod načelom "fair use", ker to načelo točno določa, da mora biti slika neponovljiva (torej da ni možno ustvariti proste različice). To velja recimo za preminule ljudi, za še stoječe samostane pa sigurno ne. --Yerpo Ha? 15:38, 25. september 2008 (CEST)[odgovori]