Ultimate frizbi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Ultimate je športna panoga, ki spodbuja športni duh, je brez namernega kontakta in zelo atraktivna za gledalce. Je dober način za rekreacijo, saj pomeni veliko teka, skakanja, lovljenja in podajanja, obenem pa nudi timsko igro in sožitje med spoloma.

Igra se ga v dvorani, na prostem ali na mivki z ekipo 5 - 7 igralcev. Cilj igre je osvojiti točke tako, da igralec ulovi frizbi v nasprotnikovi končni coni. S frizbijem igralec ne sme teči, lahko pa naredi z njim neomejeno število podaj. Nasprotnikova ekipa poskuša podaje preprečiti na vsak način, vendar brez kontakta z napadalci. Tako smo priča hitremu odkrivanju, atraktivnim podajam, visokim skokom, ter za ta šport značilnim metom za frizbi (ang. lay-out). Za igro se uporablja profesionalni frizbi (disk) premera 27 cm in mase 175 g.

Ultimate šteje 100 000 aktivnih igralcev in se igra kar v 40 državah. Mednje prištevamo tudi Slovenijo, ki vključuje že štiri športna društva:

- ŠD Frizmi, Ljubljana,

- ŠD Migetalkar, Nova Gorica, ekipa Vertigo,

- ŠD Ultimate frisbee Maribor, ekipa Cosmo-Disc,

- ŠD KO-MET, Koper.

Člani vseh štirih društev se trudijo približati to igro vsem, ki se radi ukvarjajo s športom in obenem zabavajo. Skupaj so sestavili ekipo, ki je julija 2010 predstavljala slovenske barve na svetovnem prvenstvu v Pragi in se pomerila z ekipami svetovnega kova ter v koncu julija in začetku avgusta 2011 predstavljala slovenske barve na evropskem prvenstvu, katero je bilo organizirano v Mariboru.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]