Trizoba kukavica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Trizoba kukavica
Orchis tridentata 05 mg-k.jpg
Trizoba kukavica
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Liliopsida (enokaličnice)
Red: Asparagales (beluševci)
Družina: Orchidaceae (kukavičevke)
Poddružina: Orchidoideae
Tribus: Orchideae
Podtribus: Orchidinae
Rod: Orchis (kukavica)
Vrsta: O. tridentata
Znanstveno ime
Orchis tridentata
Scop.

Trizoba kukavica (znanstveno ime Orchis tridentata) pripada rodu kukavic (Orchis) iz družine kukavičevke (Orchideaceae). Na zgornjem robu vsakega cveta je opaziti tri »zobe« – od tod tudi njeno ime.

Ime[uredi | uredi kodo]

Kot Orchis tridentata je trizobo kukavico leta 1772 opisal botanik Giovanni Antonio Scopoli in jo tako uvrstil v rod Orchis. Ime je izpeljano iz grščine όρχις orchis = testisi in tridentata, iz latinščine tri- = tri in dentatus = nazobčan.

Razširjenost[uredi | uredi kodo]

To je vrsta, ki pripada predvsem sredozemskemu območju. Raste po suhih travnikih in gorskih travnatih pobočjih od Španije in Turčije na jugu in severno do Nemčije in Krima.

Opis rastline[uredi | uredi kodo]

Trizoba kukavica je znana po mnogih barvnih odtenkih. Socvetje je gosto in je sprva okrogle, kasneje pa jajčaste oblike. Cvetovi so lahko svetlo ali temnovijoličasti ali rožnatordeči, včasih so tudi beli. Medena ustna je pikasta, cvetni listi pa imajo obarvane žile.

Stebelni listi zgoraj tesno obdajajo steblo.

Sistematika[uredi | uredi kodo]

Doslej so jo prištevali v rod kukavic (Orchis). Po novem molekularnogenetskem raziskovanju bo vrsta pripadala rodu Neotinea. Ker rezultati raziskav še niso sprejeti v splošni botaniki, članek zaenkrat uporablja dosedanjo razvrstitev.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Vladimir Ravnik (2002). Orhideje Slovenije. Tehniška založba Slovenije, Ljubljana. COBISS 120420352. ISBN 86-365-0411-2.