Tolstoji

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Grb družine Tolstoj

Tolstoji (Tolstoj; [tolstóji/tolstój] (rusko Толсты́е, ednina Толсто́й) je slavna plemiška rodbina, katere začetnik je bil Andrej Karitonovič Tolstoj (»Debeli«), ki je služil pod Vasilijem II. »Divji Tolstoji« (kot so bili poznani v krogih ruskega plemstva) so pustili trajno dediščino v ruski zgodovini, vojski, književnosti in umetnosti.

Družina je svojo pomembnost v družbi dosegla v poznih letih 17. stoletja, na račun zvez z družino Miloslavski, iz katere je izhajala prva žena ruskega carja Alekseja I. S carjem Petrom Velikim se je bolj povezal Peter Andrejevič Tolstoj, ki si je pridobil njegovo zaupanje in tako postal ambasador Carigrada. Povišan je bil celo v grofa, ker je uspešno zavaroval prestol Katarine Velike. Pozneje se je sprl s princem Menšikovom, ki je dosegel da so Petru odvzeli naziv grofa in ga vrnili njegovim vnukom 30 let pozneje.

Najslavnejši politik iz družine Tolstojev je bil v 19. stoletju grof Dimitrij Andrejevič (1823–1889), ki je postopoma postal minister za šolstvo in notranje zadeve ter predsednik Ruske akademije znanosti.

Svetovno znana sta tudi pesnik in pisatelj Aleksej Konstantinovič (1817–1875) in pisatelj Lev Nikolajevič (1828–1910).

Predstavniki rodbine[1][uredi | uredi kodo]

Opombe[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]