Terme Ptuj

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Koordinati: Terme Ptuj 46°25′23″N, 15°51′20″E Terme Ptuj so zdraviliški športno-rekreacijski center v občini Ptuj. Leže okoli 2,5 km vzhodno od glavne ceste Maribor-Gruškovje na nadmorski višini okoli 230 mnm na desnem bregu Drave pri mestu Ptuj, na lokaciji, kjer je ležalo prazgodovinsko naselje Poetovia.

Toplice so se pričele razvijati po letu 1975 ob 1050 m globoki vrtini tople mineralne vode. Poleg Grand Hotela Primus je tu še 56 apartmajev, 20 sob v bungalovih ter avto kamp v katerem je 120 mest.

Voda je opredeljena kot natrij-hidrogenkarbonatna, blago alkalna, nizko mineralna voda, ki ima temperaturo 39 °C.

Zdravljenje[uredi | uredi kodo]

Za zdravljenje se uporabljajo kopeli z zdravilno vodo, fizikalna terapija, trakcija, masaža, akupunktura, razni preventivni in rekreativni programi, ki ga izvaja strokovno zdravstveno osebje.[1] Termalna voda je posebno koristna pri zdravljenju in rehabilitaciji revmatskih in degerativnih obolenj, poškodb lokomotornega sistema, nevroloških ter menedžerskih bolezni in za rekreativne namene. Voda iz term ni primerna za bolnike s težjimi srčnimi obolenji.

Termalni park[uredi | uredi kodo]

Termalni park obsega skupaj z notranjimi in zunanjimi bazeni, masažnimi bazeni ter počasno reko 4.200 m² vodnih površin z zdravo nizko mineralno vodo. Vseh bazenov je 12. Zunanji del termalnega parka obsega 3.500 m² vodnih površin, med katerimi je olimpijski bazen z valovi, počasna reka in več toboganov.

Terme poleg fitnesa nudijo še teniška igrišča, ki so pozimi pokrita, mini golf, odbojko na mivki, igrišče za igre z žogo ter balinišče. V bazenih termalnega parka se vsako jutro odvija aerobika in jutranja gimnastika.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Naravna zdravilišča Jugoslavije, Eksportpres, Beograd, 1988

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]