Tekila

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Steklenice Tequile

Tekíla (špansko tequila) je močna alkoholna pijača, ki jo pridobivajo iz fermentiranega soka modre agave (Agave tequilana), ki ga destilirajo v posebnih kotlih.

Pijača je dobila ime po kraju Tequila, ki se nahaja kakšnih 65 km izven Guadalajare in višavja Los Altos na severozahodu mehiške zvezne države Jalisco, od koder naj bi izvirala.

Povprečna vsebnost alkohola v tequili se giblje med 38 in 40 % in je prva destilirana alkoholna pijača, ki so jo proizvajali v Ameriki. Zaradi tega je dobila status avtohtone pijače na ameriški celini.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Že Azteki so pred prihodom Špancev iz agave pridobivali alkoholno pijačo, ki so jo imenovali octli. To je bil v bistvu fermentiran sok te rastline, ki so ga Španci v 16. stoletju začeli destilirati na enak način kot so v domovini pridobivali konjak iz vina.

Prvo večjo destilarno je okoli leta 1600 zgradil markiz Altamire, Don Pedro Sánchez de Tagle, ki je obrate postavil na področju današnjega teritorija Jalisce. Pijača iz njegove destilarne je kmalu postala tako priljubljena, da so v okolici začeli nastajati vedno novi obrati za pridelavo tega žganja, leta 1608 pa je kolonialni guverner začel pobirati davek od prodane Tequile.

Sprva so, podobno kot prvi viski, tequilo pili, ne da bi jo prej starali v sodih. Prvič pa so starano tequilo ponudili na tržišče leta 1800. Tako danes velja, da je tequila v sodobnem pomenu besede nastala tega leta v Guadalajari.

Vrste tequile[uredi | uredi kodo]

Sodi za tequilo
  • blanco (tudi silver) – nestarana tequila, brezbarvna.
  • joven ali oro (tudi gold) - nestarana tequila, ki ji je dodana karamela, fruktoza, glicerin in lesna aroma, da bi se dosegel izgled in okus starane tequile.
  • reposado – tequila starana med dva meseca in enim letom v hrastovih sodih.
  • añejo (tudi exta-aged ali vintage) – tequila starana med enim in tremi leti v hrastovih sodih.
  • Extra-añejo (tudi ultra-aged ali vintage) – vrsta tequile, starana najmanj tri leta v hrastovih sodih, ustanovljena marca 2006.

Proces staranja v hrastovih sodih daje žganim pijačam rjavkasto-rumeno barvo, katere odtenek je odvisen od dolžine staranja. Pri tequili pa lahko z dodajanjem omenjenih dodatkov tudi umetno dosežemo zunanji izgled starane tequile. Tako obstaja veliko različnih barvnih različic te pijače, tudi precej različnih okusov.

Tržne znamke tequila[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]