Pojdi na vsebino

Tasmanski vrag

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Tasmanski vrag[1]

Tasmanski vrag, samec
Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Mammalia (sesalci)
Nižji razred: Marsupialia (vrečarji)
Red: Dasyuromorphia
Družina: Dasyuridae (zverski vrečarji)
Poddružina: Dasyurinae
Pleme: Dasyurini
Rod: Sarcophilus
F.G. Cuvier, 1837
Vrsta: S. harrisii
Znanstveno ime
Sarcophilus harrisii
(Boitard, 1841)
Območje razširjenosti tasmanskega vraga (sivo)
Območje razširjenosti tasmanskega vraga (sivo)

Tasmanski vragi (znanstveno ime Sarcophilus harrisii) spadajo v podrazred vrečarjev in so avstralski endemiti, danes pa živijo le še na Tasmaniji.

Vragi dosežejo velikost majhnega psa, vendar so čokati in mišičasti, samci večinoma tehtajo okrog 9 do 12 kilogramov. So največji mesojedi vrečarji in lahko ulovijo plen do velikosti majhnega kenguruja, vendar se bolj pogosto hranijo z mrhovino, najpogosteje z živalmi, ubitimi na cestah.

Tasmanski vragi so dobili ime zaradi glasnega vreščanja, ki ga oddajajo med borbami za hrano, po značilni črni barvi dlake in po značilni napadalni pozi, v kateri so jasno vidni njegovi čekani.

Na kopenski Avstraliji so izumrli pred približno 600 leti, njihovo izumrtje pripisujejo predvsem prihodu dingov. Na Tasmaniji so preživeli, saj tam dingov ni, kljub temu pa so ogroženi. Največjo nevarnost zanje predstavlja obrazni tumor tasmanskih vragov, ki lahko prizadene 20-50% celotne populacije. Avstralska vlada je zato ustvarila dve »varovalni« populaciji na izoliranih otokih, s pomočjo katerih bi ob morebitnem izumrtju tasmanskih vragov v naravi lahko vrsto čez nekaj let znova prestavila v divjino.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. Groves, C. P. (2005). Wilson, D. E.; Reeder, D. M. (ur.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (3rd izd.). Baltimore: Johns Hopkins University Press. str. 28. ISBN 0-801-88221-4. OCLC 62265494. (angleško)
  2. Hawkins, C. E., McCallum, H., Mooney, N., Jones, M.; Holdsworth, M. (2008). Sarcophilus harrisii . Rdeči seznam IUCN ogroženih vrst 2008. IUCN 2008. Pridobljeno: 12 October 2008. Listed as Endangered(EN A2be+3e v3.1)

  2. Projekt Timko: Erika Kozjek - Tasmanski vrag Arhivirano 2007-02-21 na Wayback Machine.