Symon Budny

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Symon Budny
Portret
Rojstvojanuar 1530
Budne, Podlaskie Voivodeship[d]
Smrt13. januar 1593({{padleft:1593|4|0}}-{{padleft:1|2|0}}-{{padleft:13|2|0}})[1]
Višnjevo[d]
Državljanstvo Velika litovska kneževina
Poklicprevajalec, tipograf, pisatelj, filozof, zgodovinar, prevajalec Biblije, duhovnik

Simon Budni (belorusko Сымон Будны, poljsko Szymon Budny, rusko Симеон Будный), poljsko-beloruski humanist, vzgojitelj, filozof, teolog in zgodovinar, * ok. 1533,[2] Budne, † 13. januar 1593, Višnjeva.

Bil je eden prvih pobudnikov beloruske knjižne kulture. Bil je eden voditeljev reformatorske skupine poljske bratovščine, ki se je upirala ideji svete trojice. [3] [4] [5]

Življenje in dejavnost[uredi | uredi kodo]

Simon Budni, sicer večji del svojega življenja imenovan predvsem kot pokorni prebivalec kneževine Litve, odrašča v kraju Budna, a je znano zelo malo o njegovem zgodnjem odraščanju. Zdi se, da je živel med beloruskem sorodstvu, saj so zgodaj predvsem prizadeval razširjati belorusko kulturo.

Je pomembna osebnost radikalnega verskega odklona od prepoznanja božanske narave Jezusa Kristusa. V razponu vseh dilem v času reformacije je zagovarjal tudi stališča, ki so povzročila, da je bil izločen tudi iz poljske cerkve tedanjih reformistov.

Beloruski jezik in kulturno udejstvovanje[uredi | uredi kodo]

Beloruski "Katekizem", natisnjen v Niasvižu, 1562

Budny je bil eden prvih zagovornikov razvoja beloruske kulture v njenem maternem jeziku in je opazno vplival na razvoj beloruske nacionalne zavesti. V svoji "Katehezi" (natisnjeno leta 1562) Budni želi razlagati krščanstvo z uporabo domačega beloruskega govora. Kasneje se je spremislil in pričel objavljati izključno v poljskem jeziku, javno pa zagovarjal predvsem spoštovanje bogate raznolikosti slovanskih jezikov.

Prevedel je Biblijo v poljščino, prevod je znan na Poljskem kot Biblia Nieświeska ( Njesviška Biblija), saj je bila prevedena 1568-1572 v Njesvižu (poljsko: Nieśwież). S popravki je izdal leta 1574 drugo izdajo Nove zaveze . Njegov nekdanji sodelavec Marcin Češkovič je leta 1577 v Lublinu izdelal lastno poljsko Novo zavezo.

Poglej tudi[uredi | uredi kodo]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. data.bnf.fr: platforma za odprte podatke — 2011.
  2. Williams, George Huntson (1962). The Radical Reformation. The Westminster Press. p. 651.
  3. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 27. junija 2018. Pridobljeno 25. marca 2020.
  4. Падокшын, С. А. Будны Сымон / С. А. Падокшын // Мысліцелі і асветнікі Беларусі : Энцыклапедычны даведнік. — Мінск : БелЭн, 1995. — С. 51—59.
  5. »Archived copy«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 18. novembra 2011. Pridobljeno 8. decembra 2012.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: arhivirana kopija kot naslov (povezava)