Sydney

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Sydney

Sydney [sídni] je glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije. Ustanovljeno je bilo leta 1788. Skupaj z okolico število mestnega prebivalstva presega 4 milijone, v mestnem jedru pa živi okrog 170.000 ljudi.

Mesto je pomembna turistična točka. Številni ga štejejo med najlepša in življenju najprijaznejša svetovna mesta. Ima zanimivo pristanišče, lepo obalo, toplo in prijetno podnebje in svetovljansko kulturo. Svojo pomembnost je mesto še dodatno utrdilo leta 2000, ko so v njem potekale poletne olimpijske igre.

V okolici današnjega mesta so se že pred prihodom Evropejcev naseljevali avstralski domorodci, Aboridžini. Nedaleč severno od mesta je leta 1770 pristal kapitan James Cook, odkritelj Avstralije. Ta kraj, zaliv Botany, je dandanes eno predmestij Sydneyja. Zgodovina mesta se začne leta 1788, ko je Arthur Phillip po nalogu britanske vlade ustanovil kaznjensko kolonijo za angleške in irske kaznjence.

Pristaniški most in operna hiša

Največja znamenitost mesta je verjetno Sydneyjska operna hiša (Sydney Opera House), ena najslavnejših zgradb 20. stoletja. Odprta je bila leta 1973 in leži v sydneyskem pristanišču, čez katerega teče tudi znameniti Sydneyjski pristaniški most (Sydney Harbour Bridge). Znana je tudi plaža Bondi.

Najvišje zgradbe v Sydneyju[uredi | uredi kodo]

  1. Sydney Tower – 305 m
  2. Citigroup Centre – 243 m
  3. Chifley Tower – 240 m
  4. MLC Centre – 228 m
  5. Governor Phillip Tower – 227 m

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]