Spolno prenosljiva bolezen

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Spolno prenosljiva bolezen
Klasifikacija in zunanji viri
Propagandni poster v ZDA, ki v 2. svetovni vojni poziva vojake in mornarje, da se zaščitijo. Na dnu plakata je zapisano: "Ne morete premagati osi, če se nalezete VD (veneric disease)."
MKB-10 A64
MKB-9 099.9
DiseasesDB 27130
MeSH D012749

Spolno prenosljiva bolezen ali venerična bolezen je bolezen, pri kateri obstaja velika verjetnost, da se bo od okuženega človeka ali živali prenesla na zdravega s spolnim odnosom, kar lahko vključuje vaginalni, oralni ali analni odnos. Nekatere spolno prenosljive bolezni se lahko prenašajo tudi z izmenjavo drugih telesnih tekočin, npr. krvi ob uporabi kontaminiranih injekcijskih igel ali transfuziji, materinim mlekom ob dojenju ipd. V zadnjem času se za pojav vedno bolj uveljavlja izraz spolno prenosljiva okužba, ki je splošnejši; oseba je lahko namreč okužena in deluje kot prenašalec, čeprav sama ne izraža simptomov, značilnih za bolezen.

Najbolj znana spolno prenosljiva bolezen je AIDS, ki jo povzroča virus HIV in za katero še ni zdravila. Med bolj znanimi so še sifilis, gonoreja in hepatitis B. Vsekakor pa sta najpogostejši spolno prenosljivi bolezni genitalni herpes (virus herpesa simpleksa) in genitalne bradavice (humani papiloma virus).