Solenoidalno polje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Zgled grafa solenoidalnega vektorskega polja

Solenoidalno pólje ali tudi cevasto polje[1] in brezizvirno polje[a] je v vektorski analizi vektorsko polje z divergenco enako nič v vseh točkah polja. Takšno polje nima izvirov ali ponorov.[b]

Če je gostota vrtincev solenoidalnega polja , je:

Gostota vrtincev ne more biti poljubno vektorsko polje, ker mora zadoščati pogoju .

Če se vzame:

velja:

in zaradi:

(

in zato:

Vekotorsko polje formalno zadosti Poissonovi diferencialni enačbi, podobno kot potencial nevrtinčastega polja, zato se imenuje vektorski potencial vektorskega polja. Zveza med poljem, vektorskim potencialom in gostoto vrtincev je:

in:

kjer integriranje poteka po celotnem prostoru.

Divergenčni izrek da enakovredno integralsko definicijo solenoidalnega polja: za poljubno sklenjeno ploskev mora skupni pretok skozi njo biti enak nič:

kjer je navzven usmerjena normala na vsak ploskovni element.

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Beseda solenoidalen izvira iz grške besede za solenoid – σωληνοειδές (sōlēnoeidēs), kar pomeni cevast, v obliki cevi, kot v cevi, ki vsebuje besedo σωλην (sōlēn) – cev. V tem kontekstu to pomeni fiksiranje prostornine za model tekoče kapljevine, odsotnost virov in ponorov (kot pri pretoku v cevi, kjer se nova kapljevina niti ne pojavi niti ne izgine).

Zgledi[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Tudi nestisljivo vektorsko polje, brezdivergenčno vektorsko polje, prečno (transverzalno) vektorsko polje.
  2. Ta izjava ne pomeni, da morajo biti poljske črte solenoidalnega polja sklenjene, niti da se ne morejo začeti ali končati. Za podrobno razpravo o temi glej Slepian, J. (1951), »Lines of Force in Electric and Magnetic Fields«, American Journal of Physics, 19: 87–90 in Zilberti, L (2017), »The Misconception of Closed Magnetic Flux Lines«, IEEE Magnetics Letters, 8 (art. 1306005)

Sklici[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]